Galgo – obespravljeni španjolski hrt

Galgo – obespravljeni španjolski hrt
Podijelite objavu
1. veljače, Día del galgo - Dan španjolskih hrtova, galga, dan je kada završava sezona lova. No, to je i dan kojim počinje njihova patnja, muka i bol.

Prvi dan veljače obilježava se i kao Día del galgo – Dan španjolskih hrtova. No, tada se ne slave, kao što bismo pomislili, ti vitki brzi psi blagog karaktera. Tada, naime, u Španjolskoj završava sezona lova, nakon koje počinje „rješavanje“ pasa za lov, većinom galga, kako se španjolski hrtovi također nazivaju. Tada se obilježava njihova patnja, muka i bol koju za njih znači kraj sezone lova.

Galgo – obespravljeni španjolski hrt, Volim pse
Galgo je španjolski hrt kojeg koriste za lov, a nakon toga odbacuju i brutalno ubijaju.

Galgo – od lova do vješanja

Nažalost, premda smo već debelo u 21. stoljeću, Španjolska se i dalje vodi srednjovjekovnom tradicijom. Lovci, naime, vjeruju da će im iduća lovna sezona biti uspješna ako psa ubiju polako i bolno, mučenjem i vješanjem. Tako više desetaka tisuća lovačkih pasa, među njima najviše galga i podenca, u veljači čeka smrt. Sve one pse koji nisu zadovoljili u lovnoj sezoni, nemaju jak predatorski nagon, nisu dovoljno brzi ili zdravi, odbacuju kao smeće.

Hod za galge – dosta mučenja i ubijanja, Volim pse

[FOTO] Hod za galge – dosta mučenja i ubijanja

Hod za galge održao se i ovog 5. veljače u Zagrebu i Rijeci, a njime se jasno i glasno poručuje NE užasnoj tradiciji mučenja i ubijanja galga u Španjolskoj… VIŠE NA POVEZNICI

Iz auta ih bacaju na ulicu, u bunare ili, pak vješaju za stabla. Podaci kažu da uzgajivač pasa, galgero, na početku sezone lova ima u prosjeku 20 pasa. Iduću će sezonu dočekati samo 5 pasa, ostalih će se riješiti, najčešće ubijanjem! Udruga za pomoć hrtovima Honey objavila je da se „prema platformi koja se bori protiv lova i protiv iskorištavanja i maltretiranja lovačkih pasa NAC (No a la caza), svake godine odbaci oko 50.000 galga“ te da „svakako možemo potvrditi da se broj galga koji se svake godine napuštaju u Španjolskoj ne broji u stotinama, već u nekoliko desetaka tisuća“.

Grey, galgo, George Clooney, Englezi i Španjolci

Grey, galgo, George Clooney, Englezi i Španjolci

Ja sam grey i moja je priča ljudima zanimljiva. Egzotično im je to što sam Australka koja je većinu vremena provela u Kini. VIŠE NA POVEZNICI

One najsretnije nađu mnogobrojni volonteri i završe na skrbi u nekom od skloništa, poput Scoobyja ili azila Udruge Galgos del sol. Ne brinu o njima jedino tako što ih pronalaze, spašavaju, liječe, rehabilitiraju, već im traže i zauvijek dom. Kratki i edukativni video o tome s čime se susreću volonteri u Španjolskoj, pogledajte na poveznici.

Galgo – obespravljeni španjolski hrt, Volim pse
Prestrašeni, ozlijeđeni…
Galgo – obespravljeni španjolski hrt, Volim pse
Čekaju svoje ljude.

Pametni i odani kaučari

Galgo ili španjolski hrt velik je pas, dugoprugaš, među najbržima na svijetu, ali to su i izuzetno prilagodljivi, pametni i odani psi i – iznad svega kaučari koji se jako vole izležavati pa kažu da su slični mačkama. Zahvaljujući našim udrugama Honey i Pomozimo hrtovima, ali i uz pomoć talijanske udruge Pet levrieri, mnogi su galgi svoj dom i svoje ljude našli upravo u Hrvatskoj. Tako smo se i mi u lijepoj našoj priključili spašavanju tih potlačenih i obespravljenih bića. No, to nije dovoljno. Svaki pas zaslužuje biti tretiran kao živo biće. Svaki galgo zaslužuje imati svoj dom i biti siguran! Zato 5. veljače svi vlasnici galga i svi oni koji žele reći jasno i glasno NE takvoj užasnoj tradiciji i lovu izlaze na ulice i tako se bore za njihova prava i za njihovu zaštitu.

Šetnje će se održati i u Rijeci i u Zagrebu pa ako se želite priključiti i biti glas potlačenih galga, javite se Udruzi.

Fotografije: Udruga za udomljavanje hrtova Honey i Pet levrieri.

Najnovije

Naši partneri