Francuski buldog – razigran i privržen pas koji je osvojio Ingrid

francuski buldog 11
Podijelite objavu
Ingrid Bartolić vlasnica je uzgajivačnice francuskih buldoga Adriatic Blue. Otkrila nam je tko su Rei, Bono, Issey, Elli, Goya i Amelie te na što paziti pri kupnji psa od uzgajivača.

„Od kada znam za sebe volim životinje i uvijek sam neku dovodila kući. Imali smo tako mačke, hrčke, zamorce, pse… Psi koje smo imali bili su mješanci koje smo udomili. Prije 15 godina odlučila sam nabaviti psa. Koji je to pas bio? Pa – francuski buldog. Što me njima privuklo? Ono sto pamtim je da sam prije 25 godina jednog vidjela u Zagrebu dok sam tamo studirala. Pamtim kako sam se smijala, tako smiješnog psa kojem kao da se netko poigrao s izgledom ne pamtim da sam vidjela“, počinje svoju priču zaljubljenica u francuske buldoge i vlasnica uzgajivačnice Adriatic Blue iz Rijeke – Ingrid Bartolić.

Odluka je pala – francuski buldog

Bilo je dovoljno da kažem – francuski buldog, a kod Ingrid su riječi počele same teći:

„Prošle su godine i opet sam se susrela s jednim primjerkom te pasmine. Bila je to crno-bijela kujica Pia koju su imali moji prijatelji. Ona je bila toliko sretno i veselo biće koja me obasipalo svojom ljubavlju, srećom, razigranošću. I odluka je pala – nabavit ću si francuskog buldoga! Odmah sam znala da ne želim psa bez rodovnika, bez dokaza o porijeklu, uzgojenog u nekom mračnom podrumu. Iako tada uopće nisam razmišljala da bih se mogla baviti uzgojem, znala sam da pas mora biti iz kontroliranog uzgoja.

Nakon potrage od nekoliko mjeseci, upoznala sam divne ljude iz Slovenije koji su bas planirali leglo. I tako se dogodilo da je u moj dom je došla Lou Lou, francuski buldog. Pravi primjerak, što se tiče karaktera. Malo, zapravo malo više luda, razigrana, tražila je puno pažnje, ponekad bila tvrdoglava. I baš sve od toga što je ona bila, baš zato sam je voljela.

Adriatic Blue – kao more

Kako je Lou Lou rasla, negdje uz put sam se počela baviti uzgojem. Registrirala sam uzgajivačnicu pri međunarodnoj kinološkoj organizaciji pod imenom ADRIATIC BLUE, F.C.I. 91/10. Ime je dobila po našem prekrasnom moru, neka se zna odakle smo.

Imam neizmjernu sreću da još uvijek u kući imam štene iz prvog legla. To je moja draga veteranka Rei koja se opasno bliži svojem trinaestom rođendanu. Cijeli svoj život je zdrava i jako dobro nosi svoje godine. Prošle godine sam je baš zbog toga prijavila na izložbe te je stekla uvjete za veteranskog šampiona Hrvatske.

I ne samo to. Kući smo se vraćali s peharima!

Najljepše je kad štene ode u super obitelj

Iz drugog legla ostao nam je Bono. On će uskoro navršiti 11 godina. Kao i njegova starija sestra Rei, i on je postao šampion Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, Internacionalni šampion. Jedan je od rijetkih francuskih buldoga iz Hrvatske koji je postao šampion Italije.

I tako se s vremenom broj pasa povećavao.

Uzgoj sam po sebi nije jednostavan, nije niti jeftin, pita puno vremena i odricanja. Većinu svojih godišnjih odmora potrošila sam na podizanje legala i na besane noći. Ali vrijedilo je svakog trenutka.

Neki štenci otputovali su na druge krajeve svijeta, a neki su ostali tu blizu. Nema ljepšeg osjećaja nego kad znaš da ti je štene otišlo u super obitelj s kojom će živjeti kao njen ravnopravan član, obasipan ljubavlju i pažnjom.

Rei, Bono, Issey, Elli, Goya, Amelie

Moja obitelj buldoga je s godinama rasla. Znaci, tu je Rei, draga stara dama, ozbiljna i još uvijek uvjerena da je čovjek. Njoj za društvo ne treba niti jedan pas, dovoljno je da sam ja blizu. Ona je prava profesionalka sto se tiče izložbi. Oduvijek je voljela “ring”.

Takav pas se jednom ošteni. Znaci, nikada s njom nije trebalo vježbati za izložbe, ona je sve to sama spontano i profesionalno odradila.

Također, s nama je i Bono, isto starčić, drag i jako umiljat, jako smiren.

Njegov najbolji kompić je Issey, grubijan najnježnijeg srca. Ta njegova ljubav je divna, toliko prostodušna i čista.

Od dečki još moram spomenuti Ellija. Eh, on je posebna vrsta. Glumac, divljak, ogromnog srca, pravi pozer. On bi bio idealan za snimanje reklama jer super surađuje.

Uz njega tu je i Goya, najnježniji i jako jako dobar pas, nenametljiv, uvijek kao sjena, nikada ljubomoran.

Nikako ne smijem zaboraviti spomenuti Amelie, još jednu veteranku koja će uskoro imati devet godina. Karakterom idealna, sve razumije, sve sluša, jednostavno savršena.

Šetači prilagodljivi vlasnicima

Francuski buldog, kakva je to pasmina pitate? Veseli su, otvoreni, prijateljski nastrojeni prema svakome. Jako su prilagodljivi svome vlasniku, odnosno onakvi su kakav je i vlasnik. Prate njegov životni ritam. Mogu biti lijeni i cijelo vrijeme odmarati, ali ako je vlasnik aktivan, rado ga prate. Imaju kondicije i mogu dosta šetati. Mi znamo zajedno šetati i 10 do 15 km, Gorski kotar nam je omiljena destinacija za šetanje.

Naravno, bitno je odrediti vrijeme i tempo šetnje. To znači ne šetati po velikim vrućinama i pratiti tempo psa.

Želim psa s rodovnikom. Što sad?

Svaki novi vlasnik francuskog buldoga mora znati da će, ako ga nabavi, dobiti vjernu sjenu i divnog prijatelja. Njihovo je mjesto u kući ili stanu, nikako vani. S obzirom na to da su osjetljivija pasmina, treba ih dobro pratiti, jednako kao i slušati savjete uzgajivača.

Kod odabira uzgajivača bitno je slijediti svoju intuiciju i dobar osjećaj. Danas će svaki malo ozbiljniji uzgajivač napraviti osnovne zdravstvene preglede i testove koji se vežu uz pasminu. To su pregled srca, očiju i patela plus set genetskih testova za pasminu.

Da se razumijemo, nema zdravstvenog pregleda koji će garantirati idealno zdravlje. To su živa bića koja se, kao i ljudi, mogu razboljeti. Zato je bitan dobar uzgoj, jednako kao i nastavak dobre komunikacije s uzgajivačem za sva pitanja i savjete vezane za  štene tj. psa.

Vjerujte da će svakom normalnom uzgajivaču biti drago čuti da je njegov pas dobro, da je sretan i voljen, da će vam rado dati svoj savjet stečen iskustvom. Također bilo bi dobro prije nabave šteneta detaljno se raspitati o samoj pasmini, dogovoriti susret s uzgajivačem i vidjeti pse, doživjeti te divne male karaktere.

Kako do Best in show

Kad je riječ o standardu francuskog buldoga, bitno je naglasiti da standard priznaje boje kao sto su tigrasta, fawn (kod nas u prijevodu jelenja) te pied (crno-bijela ili jelenje-bijela). Egzotične boje ne postoje. Plava (siva) boja kao i još neke nisu u standardu pasmine.

Kada sudac ocjenjuje psa, ocjenjuje više faktora. Ocjenjuje sam izgled psa koji je propisan po standardu međunarodne kinološke organizacije. On pregleda psa, opipa psa, prekontrolira zagriz. Psi zatim moraju prošetati u ringu da ih sudac ocijeni i u hodu.

Psi se ocjenjuju u svojim razredima podijeljenim po spolu i starosti. Zatim se svi pobjednici po razredima ocjenjuju zajedno i bira se najljepši pas pasmine koji nastavlja izložbu u BEST IN SHOW.

Ni šišmiši, ni klaunovi ni žabe, nego duše

Zašto toliko volim francuske buldoge? Jer su jedinstveni, pravi psi za društvo, aktivni su, dragi. I dok ih neki zbog ušiju zovu šišmišima, neki klaunovima zbog njihovog vrckastog karaktera, neki žabama zbog specifičnog načina kako leže, ja ih zovem dušama, ljubavima.

Volim taj svaki blentavi pogled koji mi upute, volim kada mi legnu blizu i obavezno se prilijepe uz mene jer moraju imati bliski kontakt.

Jednom riječju, volim baš sve na njima“, završila je svoju toplu priču o francuskom buldogu Ingrid.

Foto: privatni album Ingrid Bartolić

Najnovije

Naši partneri