Charlie i Zen nisu preživjeli novogodišnje proslave

Charlie i Zen nisu preživjeli novogodišnje proslave - Volim pse
Podijelite objavu
Charlie i Zen uginuli su od posljedica novogodišnjih proslava praćenih vatrometom i petardama. Budite solidarni i zabavu pronađite u nečem manje štetnom.

Brojni hrvatski gradovi i općine odustaju od novogodišnjeg vatrometa. Odluka je motivirana željom da sačuvamo zdravlje ljudima i kućnim ljubimcima, ali i okoliš od negativnih posljedica pirotehnike. Međutim, građani ne odustaju lako od novogodišnjih proslava uz eksplozije, pa svjedočimo smrtnim slučajevima pasa diljem Hrvatske. Charlie i Zen uginuli su od posljedica proslava praćenih vatrometom i petardama. 

Mješanac Charlie bio je štićenik udruge Njuškavi banditi iz Đakova. Ovaj dvogodišnji mješanac duže vrijeme pokazivao je strah od pucnjave. Njegovo srce naposljetku nije izdržalo rafale iznad Đakova. Zen, koji je bio na skrbi kod udruge S-PAS, pretrpio je zastoj srca zbog petardi tijekom proslave Nove godine.

Psi se uznemire prije ponoći

“Drugog psa s epilepsijom držao sam u rukama jer se tresao od straha kad je Charlieju krenula pjena na usta. Uhvatio ga je napad, zapjenio se i nakon minutu ili dvije više nije reagirao. Pokušao sam ga reanimirati, ali nisam uspio”, rekao je utemeljitelj udruge Njuškavi banditi Elvis Dermiček.

Tijekom dočeka 2023. godine Njuškavi banditi skrbili su za  četrdeset pasa. Elvis Dermiček kaže da je u onih najgorih deset minuta oko ponoći, desetak pasa doživjelo napade straha. Devet ih se oporavilo i preživjelo. No, ne i Charlie.

Psi se uznemire prije ponoći i panika samo raste. 

“Cijelo su vrijeme u strahu, prenose strah jedni na druge. Čak se i oni neproblematični znaju potući jedni s drugima od straha”, kaže Elvis Dermiček.

Ove godine situacija je bila teža nego inače. Susjedi su naime priredili vatromet. Uznemirene životinje su se skrivale od straha, a Elvis Dermiček ih je pokušavao umiriti na sve moguće načine.

Ništa nije pomoglo uplašenom psu

Vrlo slična sudbina zadesila je i psa Zena o kojem je skrbila udruga S-PAS. Zen bio zaigran, veseo i zdrav pas. Bio je na čuvanju kad su počele eksplozije uoči proslave Nove godine. Čovjek koji je psa čuvao zabrinuo se kad Zen je počeo odbijati hranu i izlazak iz kuće zbog nužde. Pas se počeo skrivati i sve jači tresti. 

Čovjek koji je o njemu skrbio, javio se udruzi S-PAS kako bi potražio savjet.

“Odlučio je da ga više neće pokušati voditi van, već da nuždu obavi unutra, samo da preživi večer”, prepričava osnivačica udruge Gloria Malin.

Kaže da je čovjek koji je čuvao Zena koristio svakakve trikove. Pojačao je glazbu kako bi se manje čula buka izvana. Dao mu je pola Normabela od 5 mg, što je savjet i veterinara.

 Charlie i Zen umrli su od straha

No, Zenovo stanje se pogoršalo. Kad mu je jezik poplavio, a zjenice se raširile, odveo ga je veterinaru.

“Na parking veterinarske ambulante psu je srce stalo. Pokušali su mu pomoći. Ali u roku tri minute nakon što je stigao veterinar konstatirana mu je klinička smrt”, prepričava Gloria Malin.

Charlie i Zen umrli su od straha, dok su građani, ne mareći za sudbine kućnih ljubimaca, ispaljivali vatromete i bacali petarde. Naš portal i ovom prilikom apelira na svih da se pirotehnika ne koristiti u svrhu slavlja. Ona ugrožava zdravlje i kućnim ljubmcima i ljudima, a štetna je za naš okoliš. 

Podsjećamo vas i na savjete naše suradnice Gorane Abramović o tome kako pomoći psima i mačkama u situacijama kad ih uhvate panični strahovi zbog snažnih zvukova.

Budite solidarni i zabavu pronađite u nečem drugom, manje štetnom.

Najnovije

Naši partneri