Vrućine i psi – gušti i opasnosti

Podijelite objavu
Ououo, ljeto nam se vratilo… S ljetom i vrućine, a s njima i pravi ljetni gušti. No, pripazite, jer vrućine sa sobom nose i opasnosti za naše ljubimce.

U utorak 21. lipnja i „službeno“ je počelo ljeto, a prvi je dan obilježen – visokim temperaturama. Vrućine će se nastaviti, no što drugo i očekivati od najtoplijeg godišnjeg doba, uostalom, velika većina nas je jedva dočekala. Ljeto je vrijeme godišnjih odmora, vrijeme uživanja na plaži, u šumi, uz rijeke, u gradu…

No, vrućine i naši dlakavi ljubimci nisu najbolja kombinacija, barem je tako u većini slučajeva. Jer svi znamo i za pse koji uživaju na suncu i vole se „sunčati“ ili barem grijati svoje guze na suncu. Za takve vrijedi spomenuti da i oni mogu izgorjeti na suncu, na dijelovima tijela slabije pokrivenim dlakom te da postoje kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom za pse.

Vrućine – nikud bez vode

Opreza nikad dosta pa ponovimo da je ovo doba kada posebnu pozornost valja posvetiti dovoljnoj hidrataciji ljubimaca pa uvijek ponesite dovoljno vode, gdje god idete. Pratite pije li dovoljno tekućine, važno je da mu je tijelo dovoljno hidrirano jer se tako lakše nosi s vrućinama. Osigurajte svom psu dovoljno hlada i nikad, ali baš nikad ga nemojte ostavljati u automobilu jer ljetne vrućine mogu biti pogubne. Naime, vrlo se brzo pas može pregrijati i dehidrirati te doživjeti toplotni udar.

Ne zaboravite da se asfalt i beton jako ugriju na ovim ljetnim vrućinama te da pas može dobiti opekotine na šapicama. Stoga mu posebno provjeravajte šapice, a najbolje bi bilo kad bi više hodao po travi i zemlji, nego po užarenom betonu. Ako je vama prevruće držati 5 sekundi dlan na betonu, znači da nije za šetnju sa psom!

Insekti vrebaju, a tu je i klas

Svuda je suha trava, a posebno je opasan klas ili lastavica koje ove godine ima zaista puno. Može se psu zabiti u šapicu, ući pod kožu ili je može udahnuti pa je jedini spas odlazak veterinaru. Stoga obratite pažnju na to gdje i što ljubimac njuška, a pregledajte mu dlaku, šape i uši te ga iščetkajte kako biste odmah odstranili suhe travke.

Buhe, krpelji i papatači sad su posebno aktivni pa nisu vrućine jedino od čega prijeti opasnost. Ogrlice, tablete, ampule ili sprejevi protiv buha i krpelja, svejedno je što koristite, bitno je da nađete ono što odgovara vašem psu i što će mu pružiti i tu vrstu sigurnosti.

Uživajte u ljetu

Tu smo nabrojali neke opasnosti i pobrojali na što bismo trebali paziti kad s našim njuškicama idemo van. No, svaki taj izlazak, naravno, može i trebao bi biti – uživanje! Možete psu osigurati mali bazen da se rashlađuje, možete se i s njim tuširati vani ili polijevati vodom pa od toga napraviti vrhunsku zabavu, možete u šetnje izlaziti ranije ujutro i kasnije navečer, manjim psima dovoljna će biti i kada da bi se u njoj rashladili, onim najmanjima i lavor, tu su i klime ili ventilatori, pa zatim suncobrani, možete namočiti ručnik pa psu dati da legne na njega, a možete mu napraviti i hladne poslastice poput zaleđenog jogurta, voća, povrća ili juhe te sladoleda ili par kockica leda…

Stoga, pratite ponašanje vašeg ljubimca i sigurni smo da će vam on/a sve „kazati“. I ne zaboravite, svi se ovi savjeti (dobro, osim ogrlice ili ampule protiv buha 😉) odnose i na vas! Uživajte u dugom toplom ljetu.

Foto Unsplash

Najnovije

Naši partneri