Upala desni kod pasa – Koji su simptomi i kako prevenirati

Upala desni kod pasa - Koji su simptomi i kako prevenirati - Volim pse
Podijelite objavu
Studije pokazuju da će više od 80% imati problema s desnima prije nego što navrše tri godine. Upala desni kod pasa može se spriječiti, što će ponajprije o vama ovisiti.

Upala desni kod pasa je česta bolest. Studije pokazuju da će više od 80% imati problema s desnima prije nego što navrše tri godine. Bolest desni kod pasa pet puta je češća nego kod ljudi. To se objašnjava time da psi imaju alkalnija usta, što potiče stvaranje plaka. Higijena zuba kod pasa dužnost je vlasnika i kad ona izostane, stvaraju se bakterije koje pogoduje razvoju ove bolesti.

Upale počinju tihu, bez upozoravajućih znakova

Plak uzrokuje upalu (crvenilo) desni (gingivitis). Plak koji se ne ukloni s vremenom se stvrdne i pretvori se u zubni kamenac. To je ona tvrda, smeđe-žuta tvar na zubima pasa. Na kamenac se potom hvata još više plaka, ubrzavajući cijeli upalni proces. Gingivitis je reverzibilan, ali ako se ne liječi, napreduje u parodontitis.

Veterinari upozoravaju na to da upalni procesi počinju tihu, bez upozoravajućih znakova. Bolest se kasnije razvija brzo, uzrokujući kroničnu bol. Desni erodiraju, što dovodi do ispadanja zuba.

Upala desni kod pasa - Koji su simptomi i kako prevenirati - volimpse.com
Bolest desni kod pasa pet puta je češća nego kod ljudi

Bolesti zuba mogu biti bolne. No, većina je izuzetno dobra u prikrivanju znakova i rijetko će prestati jesti.

Stoga je potrebno paziti posebno na ove simptome:

  • poteškoće pri uzimanju hrane,
  • krvarenje ili crvenilo desni,
  • klimave zube,
  • krv u slini, posudi s vodom ili na igračkama za žvakanje,
  • čudni zvukovi tijekom jela.

Ovo su znakovi da potražite savjet veterinara.

Posebno obratite pozornost na neugodan zadah pasa. To može biti znak da je bolest ozbiljno uzela maha. Uzročnici lošeg zadaha mogu biti i drugi. Stoga je najbolje posjetiti veterinara, prije nego se počnete zavaravati da se radi o neizbježnom znaku starosti psa.

Upala desni kod pasa može se spriječiti

Većina veterinara može liječiti stomatološke probleme pasa. Veterinar će pregledati zube. Rendgenski snimci pokazat će što se događa ispod ruba zubnog mesa, u području korijena. Možda će biti potrebno vađenje ili drugi stomatološki tretmani. Iskustva govore da će većina pacijenata trebati čišćenje kamenca i poliranje zuba. To će ukloniti plak i kamenac.

No, stomatološki zahvat tražit će opću anesteziju vašeg psa, kako bi se ovaj zahvat izveo temeljito i bez boli.

Upala desni kod pasa može se spriječiti, što će ponajprije o vama ovisiti. Svakodnevno četkanje zuba trebala bi postati dio rutinske njege pasa. Mnogi vlasnici nevoljko peru zube svojim psima, misleći da im se to neće svidjeti. Ali većina pasa dobro reagira, zapravo uživa u ovom novom obliku pažnje. Ako je moguće, uvedite praksu pranja zubi svom psu dok je još štene.

Redovito četkanje zuba i barem dvije kontrole godišnje kod vašeg veterinara, najbolja je prevencija.

Najnovije

Naši partneri