Problemi sa zubima u pasa najčešće su posljedica kamenca

Problemi sa zubima u pasa najčešće su posljedica kamenca
Podijelite objavu
Ako pas ima neugodan zadah i izrazito crvene desni, vjerojatno je zubni kamenac izazvao upalu. Zubni kamenac u pasa otklanja se ultrazvukom i pod narkozom.

Problemi sa zubima u pasa nisu česti. Najčešće se javljaju u njihovoj kasnijoj životnoj dobi i starosti. Mogu biti i posljedica bolesti. Zanimljivo, karijes je rijetka patološka pojava u pasa.

Veterinari ističu da su problemi sa zubima u pasa posljedica krive prehrane (ostaci sa stola), odnosno bakterije koje se nakupljaju i stvaraju zubni plak. Ako se zubni plak ne ukloni, dolazi do formiranja naslaga zubnog kamenca.

S vremenom, sve se više nakuplja zubnog kamenac na vidljivim, ali i teško dostupnim mjestima zuba. Pas dobiva neugodan zadah, a njihovi zubi dobivaju smećkaste, žućkaste ili crne naslage.  

Zubni kamenac u pasa otklanja se ultrazvukom

Kamenac pruža dobro utočište bakterijama i gljivicama koje mogu zahvatiti zubno meso. U tom slučaju, lako dolazi  do bolnih infekcija, popraćenih s crvenim desnima. I nemojte misliti da vašeg psa ne bole upalni procesi. U svakom slučaju, vjerojatno će vaš pas trebati pomoć veterinara. 

Zubni kamenac u pasa otklanja se ultrazvukom i pod narkozom. Veterinari često vlasnike pasa upozoravaju da je ovo jedina prava metoda uklanjanja kamenca. 

Problemi sa zubima u pasa najčešće su posljedica kamenca / volimpse.com
Zdravlje zub jednako je važno i kod pasa

Nakon čišćenja zuba od naslaga, veterinar će znati u kojem su zapravo stanju zubi vašeg psa. Moguće je da će biti potrebno izvaditi koji zub.

Perite zube svom psu, nemojte se osjećati glupo

Manje naslage zubnog kamenca možete ukloniti kod kuće. Postoje razne metode. Jedna je da s rubom novčića sastružete kamenac sa zuba. Tu su i pepermint sprejevi, razne grickalice. No to će samo prekriti, ali neće i riješiti problem. 

Ako su naslage zubnog kamenca velike i uočavate ih na teško dostupnim mjestima, postoji samo jedna prokušana metoda – odlazak kod veterinara. Prevenirat ćete teže posljedice do kojih može dovesti širenje zubnog kamenca.

Ako ste sa svojim psom već prošli postupak uklanja kamenca, vjerojatno vam je preporučeno da, kao i sebi, četkicom i zubnom pastom perete zube psu. Time ćete spriječili nove probleme sa zubima.

Neki od nas doduše mogu se glupo osjećati perući zube psu. No, ovaj postupak možemo gledati i drukčije – naši psi ne mogu sami prati zube i zaslužuju da im pomognemo.

Više o zdravlju pasa potražite u našoj stalnoj rubrici na ovoj poveznici.

Najnovije

Naši partneri