Terapijski pas kao pomoć kod demencije

Terapijski pas kao pomoć kod demencije
Podijelite objavu
Nefarmakološke metode liječenja – terapija potpomognuta psom u liječenju demencija, naziv je članka mr. sc. Snježane Spitzmüller i dr. Ninoslava Mimice s Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, predstavljenog na 8. Hrvatskom psihijatrijskom kongresu u Opatiji.

Znate li što je DOT? Ako ne znate, nema veze, sve ćemo objasniti. To je Dog Assisted Therapy – AAT Animal Assisted Therapy, dakle terapija potpomognuta psom. I upravo je Frido pas koji je na najboljem putu da postane terapijski pas i koji je čest gost u Klinici za psihijatriju Vrapče. A kako je sve krenulo…

Fridova Snježana Spitzmüller i dr. Ninoslav Mimica, oboje s Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, već se dugo bave ovom temom, a svoj su članak pod nazivom Nefarmakološke metode liječenja – terapija potpomognuta psom u liječenju demencija, predstavili na 8. Hrvatskom psihijatrijskom kongresu koje se održava od 16. do 19. listopada u Opatiji. I za njega su, zajedno s Fridom, nagrađeni velikim pljeskom.

Terapijski pas kao pomoć kod demencije - volimpse.com
Frido, pas koji nas sluša i čuje naše potrebe. Foto: Krešimir Borković

Terapijski pas potiče komunikaciju

„Problemi s pamćenjem, govorom, razmišljanjem i prisjećanjima uglavnom su prisutni kod starije populacije te su često prvi simptomi demencija. Simptomi su u početku blagi no vremenom se pogoršavaju te upućuju na potrebno liječenje. Uz obavezno farmakološko liječenje demencija preporuča se uključiti i odabrane nefarmakološke metode liječenja poput poticanja vježbanja i komunikacije. Obzirom da je u demencijama često prisutan osjećaj usamljenosti i pomanjkanja fizičke aktivnosti, stručnjaci koji rade s osobama oboljelim od demencije traže alternativne načine terapijskog i stimulirajućeg okruženja. U navedene terapije unatrag 20-ak godina uključuju se i terapijski psi koji potiču komunikaciji unutar grupe, stimuliraju razgovor, pozitivno utječu na fizičko i mentalno zdravlje. Terapijski pas uključen u ovakvu vrstu terapije umanjuje hospitaliziranim osobama i osobama u domovima za starije osjećaj odvojenosti od obitelji, usamljenosti i potiče na aktivnosti te pruža promjenu u rutini života.

Biblioterapija potpomognuta psom

Jedna od mogućih i lako provodljivih terapija je biblioterapija potpomognuta psom kojom se potiče čitanje, razgovor, stvaranje komunikacije unutar grupe. Tako osmišljena terapija pomaže lakšem otvaranju osoba koje rijetko ili nikada ne komuniciraju, a pas je taj koji svojim prisustvom pokreće verbalnu i neverbalnu komunikaciju i aktivnosti unutar grupe. Biblioterapija potpomognuta psom ima dokazano pozitivan učinak. Tijekom biblioterapije čitaju se kraci zanimljivi i humoristični tekstovi koji potiču smijeh, razgovor i kretanje čime ublažavaju probleme nedostatka fizičke aktivnosti. Komunikacija je ključ uspjeha u radu sa svim oboljelim osobama pa tako i u liječenju demencija. Ujedno Smjernice za knjižnične usluge za osobe s demencijama jasno naglašavaju komunikaciju važnom za uspjeh bilo kojeg programa pa tako i biblioterapije.

Frido na jezeru. Foto: Krešimir Borković

Pozitivan učinak na oboljele

Zaključak: Kombiniranje biblioterapije i terapije potpomognute psom (DOT – Dog Assisted Therapy, AAT – Animal Assisted Therapy) preporučuje se u liječenju osoba s demencijom jer daje priliku kognitivnim grupnim aktivnostima, ostavlja pozitivan učinak na oboljele, ali i na osoblje odjela koje sudjeluje tijekom opisane terapije.“

Priča o Fridu kao terapijskom psu tek počinje jer Snježana Spitzmüller i on imaju velike planove, a jedan od prvih je biblioterapija sa psom. Bravo za Snježanu i Ninoslava, ali i za Frida, zahvaljujući kojem se ova divna i plemenita priča i zakotrljala.

Fotografije: privatni album Snježane Spitzmüller.
Frido, pas koji nas sluša i čuje naše potrebe - volimpse.com
Frido i prijatelj Anton.
Frido, pas koji nas sluša i čuje naše potrebe - volimpse.com
Nefarmakološke metode liječenja – terapija potpomognuta psom u liječenju demencija.

Najnovije

Naši partneri