Sveti Rok u raj ušao sa psom

sveti rok 01
Podijelite objavu
Danas vjernici obilježavaju blagdan svetog Roka. Manje je poznato da je taj zaštitnik od zaraznih bolesti i zaštitnik hodočasnika u raj poveo i svog psa, koji mu je pomagao dok je bolovao od kuge.

Danas se obilježava blagdan svetog Roka. Sveti Rok ili Roko, kako gdje, najpoznatiji je kao zaštitnik od zaraznih bolesti te zaštitnik hodočasnika.

No, manje je poznato da je Rok svetac koji je u raj stigao sa svojim psom, za kojeg se na nekim stranicama navodi da se zvao Oreste.

Sveti Rok i njegov vjerni prijatelj

Legenda kaže da se sveti Rok razbolio od kuge, nakon čega je prognan iz grada. Živio je u šumi, a jedini koji ga je posjećivao bio je jedan bijeli pas mješanac lutalica. Dolazio je svakoga dana, donoseći Roku kruh.

Kako legenda dalje kaže, zauzvrat je Rok na nozi napravio ranu, kako bi se pas okrijepio njegovom krvlju. Kad je Rok umro, uginuo je i njegov vjerni pratitelj. Stoga je Rok u raj krenuo s njim.

Zaštitnik pasa

Sveti Petar nije želio psa pustiti u kraljevstvo nebesko, ali se u raspravu umiješao Isus osobno. Petru je poručio da je i on sa sobom poveo pijetla koji je u Jeruzalemu zakukurikao kad je Petar zatajio Isusa.

I tako je sveti Rok u raj ušao sa svojim vjernim prijateljem i pratiteljem, a zbog toga je, među ostalim, postao i zaštitnik pasa te ga se često na slikama vidi s bijelim psom.

Foto: screenshot

sveti rok 02

Najnovije

Naši partneri