Štene je stiglo – ništa nije kao prije (2. dio)

Štene je stiglo - ništa nije kao prije (2. dio) - Volim pse
Podijelite objavu
Štene vam nije neprijatelj, štenci su divni i zabavni i život s njima može biti prava pustolovina. Ali imajte na umu da su mali uništavači.

[Nastavak teksta Štene je stiglo – ništa nije kao prije (1. dio):

AKO STE VLASNIK PSA I RODITELJ  – Koliko god nas zabavlja i stvara nam toplinu oko srca ta pomisao na to da dijete i štene trčkaraju po livadi, to baš i nije tako idilično u stvarnosti. 

Djeca vole trčati, skakati, vikati, raditi svakakve nepodopštine. Psi također vole trčati, skakati, lajati i raditi svakakve nepodopštine. Normalno je da ljudima ovo izgleda kao dobitna kombinacija pa zašto onda nije? Zato što vrlo lako može doći do ozljeda. Štenci su mali pljenaši, neki više neki manje. ali činjenica je da u toj dobi svi obožavaju trčati za djecom i grickati ih. Ovo podiže svakom psu uzbuđenje i s jačinom uzbuđenja pojačava se i intenzitet ugriza. I onda dobijemo izgrizeno dijete. Drugo što se može dogoditi je pad. Dijete može gadno pasti i ozlijediti se.  

Ovdje stvarno samo roditelj mora snositi krivicu. Radije naučite psa i dijete kako da funkcioniraju smireno. Postoji mnoštvo zabavnih vježbica koje će voljeti i dijete i pas. Sama sam radila s djecom i psima na smirenju baš zato što su roditelji na tome inzistirali. 

Štene je stiglo – ništa nije kao prije Volim pse 2 x

Štene je stiglo – ništa nije kao prije (1. dio)

Štene je stiglo u vašu kuću – što i kako dalje? Pa, najbolja stvar koju možete učiniti za svojeg psa je da mu pomognete da stekne samopouzdanje I tako postane prijateljski raspoložen. VIŠE NA POVEZNICI

Štene – upoznavanje s djecom

AKO STE VLASNIK PSA BEZ DJECE – Nemate djecu, imate psa i ipak ga želite naučiti na djecu iz bezbroj razloga. Ne radite to tako što ćete ga odvesti na neko dječje okupljalište ili onda kada ima najviše djece. To su najčešće vikendi u prirodi, plažama, oko rijeka itd. To je veliki šok za psa. Pogotovo za štene. Pas može stres doživjeti i od prevelikog veselja, kao i od strahova. Ne možete znati kako će vaš pas reagirati. I da budem sasvim jasna – i preveseli i preuzbuđeni psi nisu dobri ni za sebe, a ni za djecu. 

Štene je stiglo - ništa nije kao prije (2. dio) Volim pse

Ako imate prijatelje koji imaju djecu, zamolite ih da napravite šetnjicu u miru, ne morate ići daleko. Radije sa psom i prijateljima prošećite po susjedstvu, nagradite psa za mirno ponašanje i vratite ga kući na spavanje, a sami otiđite s prijateljima i njihovom djecom na kavu, u dužu šetnju… Nemojte odmah sve pokušati kombinirati jer je to previše za štene. Previše je i za odraslog psa, a kako neće biti za bebu. S vremenom ćete povećavati vrijeme s djecom i pomalo upoznavati psa s više djece. No moj savjet je da nikad ne pretjerujete s druženjima psa s djecom, pogotovo ako se pas nema gdje skloniti i odmoriti od njih. Može vrlo brzo doći do frustracije kod psa, možda neće ugristi, ali zašto psu priuštiti to nezadovoljstvo? Također je VRLO BITNO da ste svjesni pasmine koju imate i koliko je ta pasmina kompatibilna za djecu.

Briga za psa i dijete

AKO STE RODITELJ – BEZ PSA ILI SA PSOM – Ne dopuštajte svojem djetetu da trči prema tuđem psu, naučite dijete da nije u redu da psa čupa za rep, uši, noge. Niti da ga jaše, to je jako popularno, jer iako pas nelagodu neće pokazati ugrizom, hoće drugim signalima. Ako imate dijete i vidite psa koji je vezan ispred trgovine, ne dozvolite djetetu da ga ide maziti jer ne znate sviđa li se to psu, hoće li mu biti nelagodno. I da, znam da je vlasnik odgovoran za svog psa samim time što ga je ostavio ispred trgovine, ali nije pas kriv. Uostalom, zašto riskirati da vam dijete bude ugrizeno i traumatizirano? 

Osobno sam imala dva jako loša iskustva. Prvo je bilo da sam sa svojim psom bila u šetnji gradom. Pas je bio uz mene i vidjela sam kako djevojčica od oko 2 i pol godine trčkara okolo i privukla sam Malu još više k sebi. Djevojčičina je majka šetala bezbrižno iza nje. Curica je krenula prema nama, a majka je sve promatrala. Ja sam Malu pomaknula između sebe i zida, a curica je svejedno ručicama išla prema nama, dok je majka i dalje šetala i sve to promatrala. Pogledala sam ženu i zamolila je da makne dijete, na što je okrenula glavu. Razumijem da je nije briga što bi moj pas vjerojatno bio eutanaziran da je izgrizao dijete. Ali zašto je nije briga za njezino dijete?  

Mentalna stimulacija psa - Volim pse

Mentalna stimulacija psa

Mentalna stimulacija je obogaćivanje života vašeg psa i zato ga upoznajte i shvatite što mu je potrebno za upotpunjavanje njegovog života. VIŠE NA POVEZNICI

Druga situacija je bila da sam vezala svoju Malu ispred dućana. To ne radim više, pogotovo nakon toga. Izašla sam, ona je sjedila vezana, a direktno prema njoj išlo je dijete u autiću. Dok sam ja bila šokirana, roditelji su samo stajali i gledali. 

Fascinantno koliko zapravo nismo osviješteni. Jer pas će ugristi dijete, a ljude nije briga što će s djetetom biti. Stoga, ako vas nije briga za naše pse, počnite misliti na svoju djecu jer ima vlasnika pasa koje također nije briga.

Štene je stiglo - ništa nije kao prije (2. dio)

Štene – ne diraj lava dok spava

Trening tip za roditelje sa štenetom/psom: Znate onu “Ne diraj lava dok spava”? E, pa isto vrijedi i za štence. Svi koji imaju djecu mogu dijete naučiti da ne dira psa dok spava. 

Što možete učiniti? „Možete raditi na tome tako što ćete vi povremeno maziti svoje štene dok spava i kad se probudi, ponuditi mu hranu ili neku igračku koju voli, tako da iznenadno buđenje ne gleda kao negativno.” Ovo sam pročitala u jednoj knjizi i moram napomenuti da bi stvarno bilo puno bolje dijete naučiti da psa ne dira dok spava i dok jede. U protivnom, psa odvojite u sobu ili boks, da u miru pojede ili odspava. Jer dok učite svoje štene ovom principu koji na prvi pogled izgleda primamljivo, rezultat je neispavano i frustrirano štene ma koliko god vi pozitivnih stvari nudili. Također možete dobiti psa koji će gristi i neće imati povjerenja u vas. Niti će se moći odmoriti jer će stalno očekivati da ga netko dira.

Nemojte vikati na štene

UČENJE ŠTENETA DA OBAVLJA NUŽDU VANI – Zbog ovog dobivam mnogo poruka, e-mailova, poziva. Ovo je vrlo jednostavno, ali iziskuje trud i organizaciju od vlasnika. Većina vlasnika bi rado to preskočila. Često čujem “Počeo je piškiti i kakati vani, a ipak mi se jučer popiškio krevet! To je inat.” NIJE INAT, nisu sposobni inatiti se, naročito štenad od 2 mjeseca. To što je štene počelo obavljati nuždu vani, ne znači da je naučilo u potpunosti. Štenci imaju jako mali mjehur. Mjehur je mišić i taj mišić s vremenom ojača. Štene će obavljati nuždu nakon i tijekom igre jer je uzbuđeno i ne može zadržati. Obavljat će nuždu čim se probudi, često i tijekom noći. Obavljat će nuždu kad se najede ili napije. Jedan od “dražih” savjeta mi je da se štenetu ne daje voda nakon zadnjeg izlaska. Svako živo biće treba imati dostupnu vodu u svakom trenutku!

Štene treba redovito izvoditi van. Minimalno 6 puta tijekom dana. Nije poanta da stojite vani dva sata jer vam neće ništa obaviti. ZAŠTO? Zato što je opčinjeno mirisima, okolinom… I onda od puste avanture dođe kući i ispiški se u sigurnosti doma. Sa štencima sve ide u kratkim intervalima. 20-ak minut igre, dignite štene i izvedite ga da se popiški. Možete mu dati nagradicu, iako je samo to što se obavio vani nagrada. Ali neće škoditi i vaša poslastica.

Znači ujutro se budimo u 5.00 ili 6.00 sati, uzimamo štene iz boksa i onako pospanog ga izvodimo da obavi svoje. Dođemo kući, napravimo si kavu, štenetu dajemo mini obrok. Dok pijemo kavu, poigramo se sa psom, pas opet ide spavati. Onda ga uzimamo i opet nakon dva do tri sata vodimo piškiti. Ako idemo na posao, angažiramo nekoga tko će ga izvesti van. Ako nemate tu mogućnost, onda se nemojte ljutiti što se pas popiškio. Mora se olakšati. Tijekom popodneva se psa opet izvodi u kraće šetnje od 15-ak minuta. Zatim oko 20.00 sati i još jednom, prije spavanja. Poželjno je i po noći, ali često vlasnici nemaju za to volje. Ali onda je poželjno izvesti ga već u 5.00 sati, kao što sam napisala. 

Štene treba redovito izvoditi van. Minimalno 6 puta tijekom dana

Dakle ovo je samo primjer kako spriječiti obavljanje nužde po kući. Ništa se neće strašno dogoditi ako štene obavi nuždu. Nemojte vikati ili ga tući novinama. Samo stvarate nepovjerenje i strah kod psa. I ništa ne učite psa, osim da se mora sakriti od vas da bi obavilo svoje potrebe.

Psima je normalno da obavljaju nuždu vani jer tako označavaju teren i predstavljaju sebe. Stoga sve to dođe jednom na svoje i stvarno nema potrebe na psa vikati ili ga siliti na nešto. Niti mu nabijati njuškicu u to. To je štene, a ne vaš neprijatelj. 

Energični psi uživaju u treninzima i igrama 01 - Volim pse

Energični psi uživaju u treninzima i igrama

Energični psi trebaju znati kada je vrijeme i mjesto za igru, a kada za odmor. Oni obožavaju raditi. Uživaju u treninzima, igrama i radu. VIŠE NA POVEZNICI

Pas na krevetu?

PRAVILA 

Odredite pravila. Bit će vama lakše. Postavljanje kućnih pravila za psa i vas kao vlasnike pomoći će vam da budete uspješni u odgoju psa. Ovo je stvar vašeg izbora. Znaju me pitati je li neki problem nastao zato što pas spava s njima na krevetu? Ne. To vas ne treba brinuti.  

Jednostavno razmislite što želite 

– smije li pas na krevet 

– smije li pas na kauč 

– hoće li pas dobivati ostatke sa stola 

– smije li skakati na vas kad stignete kući 

– smeta li vam lajanje na vratima  Postavite pravila koja su realna za vašeg psa. Ali kad ih postavite, tada ih se i držite jer će neodlučnost psa zbuniti i neće više znati što smije, a što ne smije. Budite dosljedni.

Grickanje i skakanje

NEPOŽELJNA PONAŠANJA – Puno toga će štene raditi, a neće vam se svidjeti. 

GRICKANJE je jedno od najpopularnijih ponašanja. No, ovo je sasvim normalno ponašanje za štence. Inhibicija ugriza se uči u leglu, dok se štenci međusobno igraju. Ako jedno štene pretjera s ugrizom, drugi će “jauknuti ” i tu igra završava. Vi nećete jaukati, nećete mahati rukama niti ćete ruke povlačiti iz njegove njuškice. Jer takvo ponašanje može pogoršati situaciju i štene će biti još žešće. Imala sam klijenticu koja je „iskidana“ šetala par mjeseci jer su joj reakcije bile baš takve. Trebate ostati mirni, ne pomicati ruke, sačekati par sekundi i tada se odmaknuti polako od šteneta. Preusmjerite mu pažnju na nešto drugo. Recimo, na konop ili gumenu igračku. Vi ćete uvijek biti interesantniji štenetu od bilo kakve igračke OSIM ako u startu ne preusmjerite tu energiju. Igrajte se sa psićem “TUG AND WAR” odnosno potezanje konopom, gumenim igračkama. Pas mora negdje izbaciti taj višak energije. 

SKAKANJE je također normalno ponašanje za štene. Na ovaj način vam se veseli. Ovo je način na koji od majke traže pažnju i hranjenje. Pri tom joj ližu njušku. Dakle, urođeno ponašanje. Kod nas je, naravno, drugačije i štene mora naučiti da na ovaj način neće dobiti pažnju od ljudi. Iako većina vlasnika radi ove greške i na kraju dobiju odraslog psa koji skače po njima. Štene mora naučiti da će pažnju dobiti onda kada ne skače po nama. Ovo nije grubo, samo jednostavno preusmjeravamo u drugo ponašanje. Smireno ponašanje. Ono što je bitno je da pas mora shvatiti da ćemo ga maziti onda kad su mu sve 4 noge na podu. Ne morate tražiti da sjedne jer možete stvoriti bumerang ponašanje. Odnosno, pas će naučiti da skoči pa će sjesti da ga nagradite i to će biti to. Kad pas veselo krene prema vama, spustite se s rukama dovoljno nisko da ga možete pomaziti dok je još sa sve 4 šape na podu. Nemojte čučnuti jer će skočiti na vas. S vremenom će shvatiti da nema potrebe za skakanjem. Nakon toga možete tražiti da pas sjedne ili ide na mjesto gdje ćete se pozdraviti. Zapamtite, vi potičete ponašanje šteneta.

Uništavanje i smetlarenje

UNIŠTAVANJE svega po kući rade većinom zbog viška energije koja nije ispravno kanalizirana. Ili zbog izrastanja zubi. Najčešće vole gristi cipele, stolice, kutove stolova… Štencu kojem zubi izbijaju treba dati gumene igračke s kojima će masirati desne jer ga svrbi. Možete im dati igračku koja se puni te je zamrznuti jer im to hladi desni i pomaže im. Sve igračke se mogu uništiti, to budite sigurni. Stoga, neka to gricka u vašoj prisutnosti. Štene treba imati dosta igre, šetnje te mentalne stimulacije da bi bilo mirno i da ne dobije poriv za uništavanjem. Ne trebate izvesti štene u trosatnu šetnju jer to može biti frustrirajuće: Štene treba izaći, ovisno o pasmini i starosti, par puta i dobiti stimulirajuću šetnju. Puno njuškanja, upoznavanja sa svijetom. Ako uključite trening koji podrazumijeva upoznavanje okoline i date štenetu dovoljno zanimacije kod kuće i to  napravite kako treba, štene bi trebalo biti mirno kod kuće.  

SMETLARENJE je urođeno ponašanje kod pasa. Također je samonagrađujuće. Psi njuškaju jer im je to „posao“, tako se upoznaju s okolinom. Njuškajući nalete na svašta i nagrade se za to njuškanje. Stoga trebate biti vrlo oprezni i brži od psa. No ako se bojite da će štene jednog dana postati opasno za samog sebe zbog smetlarenja, obratite se stručnoj osobi. No, jedenje s poda zna biti i posljedica dosade. Ovdje se opet vraćamo na to da morate raditi sa psom, uposliti ga.

Hrana – uzimanje i davanje

HRANJENJE/čuvanje resursa – PREVENCIJA – Bitno je psa naučiti da nema potrebe za čuvanjem resursa, odnosno hrane ili svojih igračaka. Psima je urođeno da čuvaju ono što im je bitno. I nama je. Hrana je definitivno najveći resurs jer predstavlja preživljavanje. Velik broj pasa čuva i igračke. Jako često ljudi dođu pa štenetu prčkaju po hrani dok on jede, zatim uzimaju pa vraćaju zdjelicu dok on jede, diraju psa dok jede. a sve to da bi ga naučili da ne čuva hranu od njih. Ovo je način kojim ćete psa natjerati baš na suprotno i počet će čuvati hranu od vas. 

Ono što možete napraviti ako želite na tome raditi je da dok jede povremeno u zdjelicu ubacite hranu dok ste u prolazu. Tako vaša ruka postaje pozitivna jer dodaje, ne uzima! I to može biti nešto jako fino, nešto drugačije od standardne hrane. Ali ono što je najbolje jest da jednostavno ostavite psa da jede u miru. Ne dozvolite djeci da prčkaju oko psa, po zdjelici, i skaču oko njega dok on jede. Ako niste u stanju to kontrolirati, zatvorite psa u zasebnu sobu neka u miru pojede. 

Kad psu uzimate igračku, UVIJEK mu dajte neku sitnu nagradicu. Naučite psa naredbu “pusti”, tako da ne dođe do problema. Jer ako vi stalno samo oduzimate psu i ništa ne dajete nazad, velike su šanse da će razviti nagon za čuvanje resursa. Svom psu, nakon 8 godina, još dan danas dajem nagradu kad joj želim uzeti igračku. 

Štene je stiglo - ništa nije kao prije (2. dio)

Gledaj me, ne diraj me

Kad vam dođe, štene će plakati i u redu je psa utješiti. Doživjelo je veliku promjenu, odvojeno je od mame, braće i normalno je da plače za njima. Neka spava pored vas ili, ako će boraviti u boksu, stavite ga u početku kraj vašeg kreveta. Unutra dodajte svoju odjeću i spustite ruku kraj šteneta kad idete spavati. Ovo je proces koji traje, ali polako ćete s vremenom boks ili krevetić odmicati od sebe. Ono što je uvijek bitno u bilo kojoj prilagodbi je to da se sa štenetom treba raditi tijekom dana, da bi vam noć prošla što mirnije. Na ovaj način stvarate radnu naviku, mentalno umarate psa i moći ćete štene ostaviti samo kod kuće. U počecima to ne smije biti više od 5 min. Ali postupno produljujemo vrijeme. Zapamtite, štene je nabijeno energijom, doživjelo je veliku promjenu i sad ste mu vi jedina konstanta u životu. Stoga, ako želite da pas u miru ostaje sam kući, trebate odmah početi s radom. Naravno da ćete u početku sačekati da se pas malo nauči na okolinu, ali učite ga na zatvaranje vrata od sobe, od wc-a, na izlazak iz stana. Ovo sve spada u trening. Štene će sve ovo puno bolje prihvatiti ako se s njim bavite tijekom dana, a ne svedete sve samo na maženje i igru. Ja sam s Malom krenula s 4 mjeseca i žao mi je što nisam ranije. Najmlađe štene je imalo 2 i pol mjeseca kad smo krenuli s tečajem. Ne čekajte previše, jer će se pas naviknuti na jedno i bit će teško to iskorijeniti. 

Štene je stiglo - ništa nije kao prije (2. dio)

Uzica, brnjica, oprsnica

Uzica je nešto što mora naučiti, neki se psi teže prilagođavaju na nju. No uz rad i igru sve se može naučiti. Štenci i mladi psi većinom bježe od uzice jer im to signalizira kraj zabave. Dakle kad ste vani, psa zovete iz igre ili ga uhvatite i tada ga vežete i odvedete kući. Njemu to znači kraj zabave. Uzica treba predstavljati zabavu. Kući vežite psa pa se poigrajte s njim. Kad ga vani vežete, nemojte ga odvući, već se poigrajte s konopom ili mu dajte par nagrada. Ako počne gristi uzicu, dajte mu konop ili lopticu. Loptica ovdje predstavlja “dudu”. Dakle nešto da se pas smiri.  

Jako “volim” vidjeti štence od 5 mjeseci puštene i vlasnike ponosne dok štene šeta uz njih. Prekrasno. Malo da razbijem iluziju. Štene hoda uz vlasnika jer se još uvijek boji udaljiti dovoljno daleko. Svaki iole ozbiljniji vlasnik psa, poznavatelj pasa, shvaća koliki je ovo rizik. To isto štene će za 2 ili 3 mjeseca, ovisno o pasmini, samo odšetati jer je to isto štene ušlo u pubertet, a vi niste niti primijetili. Tada ste vi „zadnja rupa na svirali“.  Stoga, dragi vlasnici, ako želite sačuvati život svojeg šteneta, vežite ga. Ima puno poslušnijih pasa od vašega i nisu pušteni. S razlogom.

Brnjica je nešto od čega puno vlasnika zazire. Nema razloga. Brnjica je bitna za vožnju u vlakovima, trajektima, tramvajima, odlaske u dućane, kod veterinara, groomera… “Moj pas neće ugristi”. Super. Ali neki veterinari, groomeri ili službe zahtijevaju da pas nosi brnjicu. Uostalom, i to spada u trening i to koristan. I može biti zabavno. 

Isto vrijedi i za oprsnicu. I jedno i drugo će im smetati ako im ih samo nabijete na tijelo. Prilagodba ovisi o psu. No i oprsnica i brnjica moraju preko glave. I to psima zna biti veliki problem. Možete nabaviti oprsnicu koja ne ide preko glave, već ima drugačije kopčanje. Brnjica, nažalost, mora na glavu, naravno. Psa ćete navikavati tako što ćete za svaki dodir njuške s brnjicom dati nagradu. Kako se pas navikava tako ćete produljivati vrijeme njuške u brnjici. Sačekajte sa zakopčavanjem. Možete u brnjicu staviti malo paštete pa da pas liže unutrašnjost brnjice.  

Oprsnica je identična priča. Svaki put kad pas provuče glavu, vi ga nagradite. S vremenom stavljate oprsnicu na tijelo. U početku možete samo nasloniti ormu na tijelo, bez da ide preko glave, da pas osjeti nešto na leđima. Također, pričekajte sa zakopčavanjem. Jer često taj klik psu zna poremetiti sve. Prilagodba ovisi o samom psu, vašem znanju govora tijela psa te o vašem općem znanju procesa. Ako mislite da griješite u bilo čemu, kontaktirajte stručnjaka.

Napomena – štene treba odmor. Stoga jako pazite na to.

Štene je stiglo - ništa nije kao prije (2. dio)

Štene nije neprijatelj

Ovo su bitne stvari jer ne znate što vas čeka. Ok, razumijem da neki ljudi ne žele misliti da će im trebati brnjica i da odbijaju misliti crno. Naravno sve je na vama, ovo su moji savjeti i zbog svog posla i zbog svog psa gledam 10 koraka unaprijed jer crne stvari se, nažalost, događaju.

Štene vam nije neprijatelj, štenci su divni, zabavni i ako počnete dobro, može biti predobra pustolovina. Ali morate imati na umu da su isto tako mali uništavači. No ne rade vam inat, nisu tvrdoglavi, već su jednostavno “djeca”. Sve im je novo i žele upoznati svijet. Ne žurite s velikom poslušnošću, doći će vrijeme za to. U međuvremenu se bavite bitnijim stvarima, a to je prilagođavanje psa na životne stvari. Jer ako to ne odradite kako treba, nećete imati poslušnog psa.

Najnovije

Naši partneri