Stariji psi skloni su problemima sa zdravljem – donosimo 5 čestih

Stariji psi skloni su problemima sa zdravljem - donosimo 5 čestih / volimpse.com
Podijelite objavu
Poodmakla dob psa traži našu veću skrb o njima. Stariji psi, kao i ljudi, mogu imati probleme sa srcem i zubima, patiti od inkontinencije, artritisa i tumora.

Nećemo ništa novog reći kad kažemo da stariji psi traže našu veću brigu o njihovom zdravlju. No, potrebno je ponavljati da poodmakla životna dob, kao i u ljudi, zahtjeva dodatnu skrb. Jedino tako našim ćemo ljubimcima sačuvati zdravlje, učiniti ih sretnima i zadovoljnima.

U konačnici, prevenirat ćemo veterinarske zahvate koji nas koštaju i donose nam neizvjesnost u njihov ishod.

1 Stomatološka skrb – zdravi zubi i desni posebno su važni

Stomatološka skrb veterinara je ono na što kod starijih pasa možemo računati. Njihovi zubi se troše. Posebno ako ne vodimo računa o prehrani. Lošija ili hrana koju psu ne bismo trebali davati, poput ostataka s našeg stola, pridonose stvaranju zubnog plaka. Potom i zubnog kamenca i infekciju desni.

Zubni kamenac štoviše može značajno narušiti zdravlje psu. Stariji psi skloniji su tome da kamenac bude uzročnih opasnih infekcija desni. To dovodi do niza problema. Pas odbija jesti zbog upaljenih i bolnih desni. Ta kombinacija može ozbiljno ugroziti zdravlje našeg psa.

Redovita kontrola zubi i desni, jest ono što se od nas očekuje. Crvenilo, neugodan zadah ili klimanje nekog zuba, moraju nam biti ozbiljno upozorenje. Potrebno je što prije posjetiti veterinara i zatražiti savjet i veterinarsku skrb.

Periodična kontrola zubi, sačuvat će zdravlje psu. Ujedno, prevenirat ćemo ozbiljne i skupe veterinarske zahvate. Jedan od njih je uklanjanje kamenca ili vađenje pokvarenog zuba.

2 Stariji psi, kao i ljudi, skloni su problemima sa srcem

Stariji psi, kao i stariji ljudi, imaju češće srčane probleme. Tome su posebno skloni psi s prekomjernom težinom. Psima je potrebna šetnja i kvalitetna prehrana, posebno u starijoj dobi, kako bi što duže ostali u dobroj formi. To je najbolja prevencija ozbiljnijih kardiovaskularnih problema.

Znamo i to da danas postoji paleta hrane za starije pse koji su inače skloni debljanju. Posebno ako su iz nekog razloga manje aktivni.

Jedan od prvih znakova koji upućuje na probleme sa srcem je kašalj.

Prvi savjeta koja ćete dobiti od veterinara za psa sa srčanim problemima, odnosit će se na prehranu. Preporučit će vam posebnu, dijetalnu hranu s manjim udjelom soli. Dobit ćete i preporuku da psu ne dajete ostatke vašeg ručka.

3 Urinarna inkontinencija – problem koji može navesti na krive zaključke

Stariji psi ponekad imaju problema s urinarnom inkontinencijom. Drugim riječima, vaš pas ne može kontrolirati mokrenje. To dovodi do onih situacija u kojima se ljutite na vašeg psa zbog toga što mokri tamo gdje nije još od malena. Pseću mokraću vjerojatno ćete osjetiti posvuda. Radi se o nekontroliranim procesima kapljičnog ili obilnijeg mokrenja.

Kad se suočite s ovim problemom, nemojte dakle prvo pomisliti na to da se radi o neposlušnosti ili prkosu. Nemojte psu ni uskraćivati vodu, misleći da ćete tako riješiti problem. Manjak vode može uzrokovati ozbiljne probleme s bubrezima i opasno narušiti zdravlje.

Stariji psi skloni su problemima sa zdravljem - donosimo 5 čestih / volimpse.com
Stariji psi skloni su urinarnoj inkontinenciji. Drugim riječima, ne mogu kontrolirati mokrenje.

U stručnoj literaturi navodi se podatak da je urinarna inkontinencija češća u starijih i steriliziranih ženki.

Kako god bilo, potražite savjet veterinara. On će utvrditi je li riječ o inkontinenciji ili možda nekom drugom zdravstvenom problemu. Postoje lijekovi, obogaćeni mineralima i vitaminima, koji će psu pomoći kod urinarne inkontinencije.

4 Tumori dojke – potrebno je na vrijeme pregledati kvržice

Iako nema pravila, tumori dojke češće zahvaćaju nesterilizirane, starije ženke. Mogu, ali i ne moraju biti zloćudni.

Uglavnom, savjet je da kad zamijetite kvržice kod psa zatražite pregled kod veterinara. Kao i kod ljudi, tumori u početnoj fazi lakše se uklone i manje su opasni. Time značajno smanjujete šansu da se oni razvijaju i ugroze život psu.

Sterilizacija ženki jedan je postupaka koji smanjuje stvaranje tumora.

5 Artritis – tegoba koja multiplicira probleme

Bolest zglobova, odnosno artritis je još jedan od učestalih problema starijih pasa. Kao i slučaju srčanih problema, tako i bolest zglobova češće pogađa pretile pse. Artritisu su sklonije veće pasmine, kao i oni psi koji za ovu bolest imaju genetske predispozicije.

Ukočeni zglobovi otežavaju kretanje i time se problem multiplicira.

Psi koji boluju od nekog oblika artritisa često šepaju. Primijetit ćete na njima znakove da ih nešto boli. Osobito u jutarnjim satima ili nakon dužeg mirovanja. Psi mijenjaju ponašanje zbog boli u zgloba, ali i manje sposobnosti kretanja.

Nedostatak aktivnosti pogoduje rastu noktiju koji se mogu savijati, čak i urasti u šape. To može biti posebno bolo.

Hladnoća i vlaga pojačat će probleme s artritisom. Veterinari ističu da je degenerativni artritis progresivna bolest zbog koje naš ljubimac izričito pati.

Najnovije

Naši partneri