Slavni umjetnici/e i njihovi psi

slavni umjetnici 09
Podijelite objavu
Slavni umjetnici i umjetnice često su uz sebe imali kućne ljubimce. Mnogi od njih upravo – pse. Lump, Archie, Jinga, Stanley, samo su neki od dlakavaca čiji su vlasnici stekli svjetsku slavu.

Psi su stoljećima bili popularna tema u umjetnosti, a mnogi psi prikazani su na slikama, kipovima, o njima su se pisale pjesme i knjige, snimali filmovi. Također, mnogi su najpoznatiji svjetski umjetnici uživali u druženju sa svojim ljubimcima. Često sa psima koji su postali slavni poput njih samih.

Premda ima i onih koji su imali nešto egzotičnije ljubimce, poput, recimo, Salvadora Dalíja, koji se često fotografirao sa svojim Babouom – ocelotom (obojenim leopardom), a jednom se, čak, Parizom prošetao s – mravojedom?!

Lump i Archie, slavni jazavčari

Jedan od najvećih, Pablo Picasso, imao je jazavčara Lumpa. Kažu da ga je kupio od prijatelja, fotografa Davida Douglasa Duncana, i da su Lump i on odmah osjetili povezanost. Slavni Lump s Picassom je boravio u njegovom studiju, bio je lik nekoliko njegovih djela, a čak ga je i pratio na putovanjima. Duncan je, pak, zajedno s Palomom Picasso, napisao i knjigu Picasso & Lump: A Dachshund’s Odyssey i pokazao manje poznatu stranu slavnog umjetnika.

Za Andyja Warhola kažu da je toliko volio svog jazavčara Archieja, da je jednom odbio otputovati u London jer bi u tom slučaju morao ostaviti Archieja na šest mjeseci. Naravno, psi su našli svoje mjesto i u bezvremenskoj Warholovoj umjetnosti.

Psi kao inspiracija

Slavna Meksikanka Frida Kahlo voljela je meksičku pasminu golokožih pasa – xoloitzcuintli. Ime im potječe od dvije riječi na astečkom jeziku: Xólotl, bog smrti i Itzcuintli pas. Stoga je svog omiljenog psa nazvala Mr. Xolotl, prema astečkom božanstvu pasa i čuvaru podzemlja.

Frida je za ljubimce imala i nekoliko majmuna pauka, a napravila je i poznati Autoportret s majmunom. Ljubav prema psu dijelila je sa svojim suprugom Diegom Riverom, jednim od osnivača meksičkog muralizma.

Američka nadrealistica Dorothea Tanning obožavala je svoju pasicu, Katchinu. Dijelila je ljubav prema njoj sa svojim znamenitim suprugom Maxom Ernstom. Katchina je stekla slavu jer im je, pogađate, bila česta inspiracija u umjetničkom radu.

Chow-chow ili jazavčar

Georgia O’Keeffe, američka slikarica, bila je velika obožavateljica pasmine chow-chow. Bobo, Chia, Jinga, samo su neki od pasa koje je imala tijekom života, sve redom chow-chow pasmine. Jednom je izjavila da joj se čini da je njezina misija poslužitvati psa.

Jedan od najutjecajnijih britanskih umjetnika prošlog stoljeća, pop artist David Hockney, izdao je knjigu koju je posvetio dvojici svojih najboljih prijatelja – jazavčarima Stanleyju i Boodgieju. Knjiga uključuje Hockneyjeve slike i crteže dva slavna jazavčara te ilustracije izrađene posebno za ovu knjigu.

Slavni psi ili slavni umjetnici?

Norveškog slikara Edvarda Muncha ponajviše znamo po njegovoj slavnoj slici Krik. No, veliku je sreću ovaj umjetnik nalazio upravo u psima. Često ih je vodio sa sobom, navodno čak i u kino, a pravili su mu društvo i dok je slikao. Portret njegovog psa Fippsa slavan je i danas.

Britanski slikar Lucian Freud bio je prilično samotna osoba, no, tijekom života je imao nekoliko whippeta, malih britanskih hrtova. Stoga ne čudi što je napravio mnogo crteža i slika upravo te pasmine, među ostalim i grafike Pluta i Eli, navodno njemu dva najdraža psa.

Nisu to ni izdaleka svi slavni umjetnici koji su za svoje ljubimce izabrali pse (hm, ili su psi izabrali njih). Mežu njima su i Rene Magritte, Emily Carr, Norman Rockwell, Franz Marc, William Wegman… a jednom ćemo ispričati i priču o Psima Keitha Harringa.

slavni umjetnici 05

Foto: screenshots

Najnovije

Naši partneri