Rotvajler – zaštitnik velikog srca koji zahtijeva trening

rotvajler pixabay 01
Podijelite objavu
Rotvajler je često policijski pas, pas čuvar i zaštitnik imovine. Ali, on je, uz pravilan trening, nježan, odan, pun ljubavi i zna biti prava razigrana maza.

Rotvajler je često policijski pas, pas čuvar, zaštitnik imovine ljudi. Pravi službeni pas koji ostavlja dojam onako snažan i taman. Ali, uz pravilan trening i socijalizaciju, on je i nježan, odan, pun ljubavi i zna biti prava razigrana obiteljska maza.

Zato je ta velika i moćna pasmina u grupaciji onih koje možemo nazvati neshvaćenima. Jer kada se dogodi neki napad psa na čovjeka ili, još gore – dijete, i rotvajleri su među prozvanim pasminama. Brzo ih se proglasi agresivnima i opasnima. Te ih se gotovo anatemizira. No, nije li pas ipak i prije svega odraz svog čovjeka?!

Ipak, treba reći da su u nekim zemljama na popisu opasnih pasmina pa za njih i njihove vlasnike vrijede posebna pravila ili su, pak, zabranjeni.

Rotvajler je inteligentni radnik

Kažu da su rotvajlere kao radne pse za čuvanje stoke i povlačenje kola koristili još Rimljani u Rimskom Carstvu. Uzgajali su ih, navodno, i za borbe s lavovima u arenama. No, ime mogu zahvaliti malom gradu u Njemačkoj – Rottweilu.

Pas je to koji jako voli učiti i raditi, vrlo je aktivan i inteligentan. Zato rotvajler voli fizičke i mentalne stimulacije. Ljudi su im namijenili razne uloge. Znaju biti policijski psi, psi za potragu i spašavanje, terapijski psi, i psi vodiči…

Rotvajleri su izuzetno snažni psi, smatraju ih jednom od najjačih pasmina pasa.

Poznati su po svojoj odanosti vlasnicima. Stoga ponavljamo – ako se pravilno socijaliziraju, vrlo su nježni i zaštitnički nastrojeni prema svojoj obitelji.

Od Konana Barbarina do Carla

U filmovima rotvajlere, nažalost, često prikazuju kao krvoločne pse, što sigurno utječe na stvaranje percepcije o njima kao opasnim psima. Sjetimo se američkog horora Dogs of Hell, zatim filma The Omen (legendarna scena u kojoj Gregoryja Pecka na groblju napada čopor rotvajlera). Rotvajleri, pak, u Konanu Barbarinu (1982.) sudjeluju u napadu na njegovo selo.

Kao potpunu suprotnost navodimo seriju slikovnica Carl, ilustratorice Alexandre Day, o rotvajleru Carlu, babysitteru djevojčice Madeleine.

Baš kao ni druge pasmine ili mješanci, ni rotvajler nije anđeo ili vrag. No, treba mu sigurno vodstvo pa o tome svakako razmislite prije nego li ga nabavite i možda svojom nepromišljenošću uništite budućnost jednog potencijalno divnog psa.

A ako je neki rotvajler/ica već osvojio vaše srce, znajte da ste u dobrom društvu. U jednog se rotvajlera, Geronima, zaljubio pjevač Bruno Mars, a glumac Will Smith ima ih čak četiri, to su Indo, Gracie, Zhaki i Tyson.

Foto: Pixabay

Najnovije

Naši partneri