Projekt besplatnih kastracija obuhvatio 900 životinja na Baniji

Projekt besplatnih kastracija obuhvatio 900 životinja na Baniji
Podijelite objavu
Projekt besplatnih kastracija jedini je način smanjenja broja napuštenih životinja koje žive u velikoj patnji na tom području.

U projektu besplatnih kastracija u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije dosad je kastrirano više od 900 životinja. Projekt besplatnih kastracija je omogućen isključivo donacijama tvrtki i građana, a vodi ga udruga Prijatelji životinja.

Na potresom pogođenom području velik je broj napuštenih životinja. Mnogi gradovi i općine nemaju ugovore ni s jednim skloništem. Psi su na lancima, kujice rađaju štence u blatu i bez krova nad glavom. Projekt besplatnih kastracija jedini je način smanjenja broja napuštenih životinja koje žive u velikoj patnji na tom području.

I ljudi i životinje na Baniji dijele tešku sudbinu te im je potrebna pomoć.

Projekt besplatnih kastracija ženke spašava od tumora

U Hrvatskoj na godišnjoj razini bude napušteno više od 10.000 pasa i mačaka, a Prijatelji životinja predlažu da se izmjenama Zakona o zaštiti životinja propiše obavezna kastracija, uz opravdane izuzetke. To se ističe kao pouzdan, učinkovit i human način smanjenja mnogobrojne populacije pasa i mačaka, kao i njihove patnje.

Kastracijom se ženke spašava od tumora na mliječnim žlijezdama, maternici i jajnicima, gnojne upale maternice, kao i od konstantnih poroda. Ujedno se sprječava rađanje i patnja novih neželjenih štenaca i mačića. U mužjaka sprječavaju se tumori testisa i smanjuje se rizik od benigne hiperplazije prostate, upale prostate i nastanka perianalnih fistula. Kastrirana životinja živi dulje”, poručila je doktorica veterine Svjetlana Prodanović, ujedno i koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja.

Zahvala za velikodušnu donaciju

Interes za kastracijama na potresom pogođenom području i dalje je jako velik. No, sredstva su pri kraju. Na poziv za pomoć odmah se ponovno odazvala jedna kompanija. Uplatila je dodatnih 40 tisuća kuna za završetak projekta i postizanje zajedničkog cilja 1.000 kastriranih životinja.

Svjetlana Prodanović zahvalila je na velikodušnoj donaciji.

“Kroz projekt besplatnih kastracija iznimno se trudim i educirati skrbnike o važnosti kastracije, ne samo u svrhu smanjenja broja neželjenih štenaca i mačića nego i smanjenja patologije reproduktivnih organa. Najčešća patološka stanja su: gnojna upala maternice (piometra), lažne trudnoće, tumori na mliječnim žlijezdama koji, ako su maligni, metastaziraju na pluća i jetru te tumori na maternici i jajnicima”, kaže Prodanović.

Kroz ovaj projekt vidljivo je da se životinje u ruralnim područjima većinom ne liječe. Uočeno je da su mnoge imale piometru te su im kastracijom spašeni životi. Prijatelji životinja vjeruju da će jedinice lokalne samouprave prepoznati prednosti kastracije. Pozivaju lokalnu samoupravu da se aktivno uključi – n može sve ovisiti o donacijama jedne tvrtke i građanima.

Najnovije

Naši partneri