Potražni psi pomažu nakon turskog potresa

Potražni psi pomažu nakon turskog potresa - Volim pse
Podijelite objavu
Potražni psi imat će vrlo važnu ulogu – u ruševinama će tražiti i locirati preživjele i tako izravno sudjelovati u spašavanju ljudi nakon potresa.

Iz Zagreba je prema Turskoj večeras krenuo hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Kako je izvijestilo Ravnateljstvo civilne zaštite, tim čine i potražni psi, njih 10. Nakon dva snažna potresa magnitude do 7,8, Turska je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije zatražila međunarodnu pomoć.

Ovo su Zen i Belva, belgijski ovčari obučeni za spašavanje života

Zen i Belva belgijski ovčari obučeni za spašavanje

Mijo i Lana riječki su vatrogasci i vodiči potražnih pasa. Njihovi belgijski ovčari Belva i Zen u svakom trenutku mogu krenuti u potragu…. VIŠE NA POVEZNICI

Hrvatska je, objašnjavaju u Ravnateljstvu, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, ponudila pomoć modula za urbano traganje i spašavanje srednje kategorije (MUSAR), koju je Turska prihvatila.

Potražni psi – nezamjenjivi spasioci

Među 10 potražnih pasa koji idu prema Turskoj nalazi se i pas Gizmo, čija je trenerica Nika Markoč. Put je dug 2500 kilometara, a potražni psi će na terenu imati vrlo važnu ulogu – morat će naći izvore mirisa u ruševinama te tako izravno sudjelovati u spašavanju preživjelih nakon potresa.

Hrvatska spasilačka ekipa.

Fotografije: MUP

Najnovije

Naši partneri