Pet psećih zanimljivosti koje vam možda nisu poznate

Pet psećih zanimljivosti koje vam možda nisu poznate
Podijelite objavu
Fasciniraju nas brojne osobine naših psećih prijatelja. Pronašli smo još pet psećih zanimljivosti koje vam možda nisu poznate.

Život s psima svakodnevno nas suočava s njihovim posebnostima. Fasciniraju nas brojne njihove osobine. Neke od njih, poput privrženosti svom vlasniku, čine naš život gotovo nezamislivim bez psećeg prijatelja. Uz neke pasmine, poput bernardinca, vežu se jako lijepe životne priče. Pronašli smo još pet psećih zanimljivosti koje vam možda nisu poznate.

1 Nestašni buldog Pete

Bivši predsjednik SAD-a Teddy Roosevelt imao je buldoga po imenu Pete. Ovaj pas bio je na lošem glasu zbog svoje agresivnosti. Redovito je grizao posjetitelje Bijele kuće. Prema riječima jednog veterinara, ujedno stručnjak za pse američkih predsjednika, nestašni Pete jednom je poderao hlače francuskom ambasadoru Julesu Jusserandu. Nakon tog incidenta psu je konačno zabranjen ulazak u Bijelu kuću.

2 Pseći njuh otkriva bolesti

Psi imaju vrlo istančan osjet njuha. Njihov njuh možda je i 100.000 puta snažniji od ljudskog. Svijet oko sebe otkrivaju pomoću mirisa koji im pomaže u tome da osjete što se događa u njihovoj blizini. Po svom njuhu posebno su poznati lovački psi. Znanstvene studije međutim govore da psi svojim njuhom mogu otkriti i neke vrlo ozbiljne bolesti kod ljudi. Čudno ponašanje psa u vašoj blizini, može ukazivati i na zdravstvene tegobe. 

3 Izložba najružnijih pasa

Svake godine održava se izložba na kojoj se međutim biraju najružniji psi. Natjecanje se inače održava još od 1970. godine. Psi uglavnom dolaze iz psećih azila. Natjecanje nije održano tijekom dvije pandemijske godine. Na izboru za najružnijeg psa na svijetu, koje je održano koncem lipnja 2022. u gradu Petaluma u Kaliforniji, pobijedio je pas imena Happy face. Vlasnica je psa usvojila 2021. godine iz jednog azila u Arizoni. Nakon što je Happy face proglašen najružnijim psom na svijetu kazala je da nagradu doživljava kao veliko priznanje.

4 Šest prstiju norveškog lundehunda

Većina pasa ima četiri prsta na svako šapi. No, ne i norveški lundehund. Psi ove pasmine imaju šest prstiju na svakoj prednjoj šapi. Lundehund je jedna od najrjeđih pasmina. Porijeklom je s otoka uz norvešku obalu, a razvijen je za lov na ptice koje žive uz litice obale otoka. Zbog neobičnog okruženja za lov, agilni norveški lundehund razvio je posebne osobine. Lako se penje po stjenovitim liticama. Ima jako savitljive uši.  Svoj fleksibilni vrat može toliko izviti unatrag da s njime dotakne kralježnicu. Unatoč svojim osobinama, pasmina je umalo izumrla tijekom Drugog svjetskog rata. No, norveški uzgajivači nekim čudom uspjeli su obnoviti pasminu.

5 Psi koji su preživjeli Titanik

Među pet psećih zanimljivosti možemo dodati i to da je na zadnjem putovanju Titanika bilo i 12 pasa. Svi su oni pratili svoje vlasnike na putovanju u Ameriku. Devet pasa nestalo je na dan potonuća broda. Neke od tih priča su posebno tragične. Putnica Helen Bishop je preživjela, ali je bila prisiljena ostaviti svog psića. “Gubitak psa za mene je bila neopisiva tragedija. Nikada neću zaboraviti kako se pokušavao spasiti, držeći se zubima za moju odjeću. Tako je želio poći sa mnom”, kazala je Helen Bishop. Tragediju su preživjela tri psa manje pasmine; jedan pekinezer i dva pomeranca. Njihovi vlasnici plovili su u prvoj klasi.

Najnovije

Naši partneri