Pas bernardinac zaštitni znak prijevoja Veliki sv. Bernard

Pas bernardinac zaštitni znak prijevoja Veliki sv. Bernard - volimpse.com
Podijelite objavu
Uz cestu poslagani su štandovi. Pas bernardinac dominira na svakom. Za 30-tak eura može se kupiti plišanac koji će razveseliti svako dijete, ali i one starije.

Veliki sv. Bernard prijevoj je u Alpama koji povezuje Italiju i Švicarsku. Nekoć je bio važan za prolaz stanovnika, danas je poznata izletnička destinacija. S 2.472 metra nadmorske visine šire se pogledi na zelene planine i oštre vrhove Alpa. Uz cestu poslagani su štandovi. Pas bernardinac dominira na svakom od njih.

Pago, dalmatinac koji promovira Pag - Volim pse

Pago, dalmatinac koji promovira Pag

Pago je štene dalmatinskog psa, a sa svojom Kristinom Alaburić želi promovirati svoju pasminu, ali i sve ljepote njihovog otoka Paga. VIŠE NA POVEZNICI

Plišani, ali i svaki drugi suvenir s likom ovog prekrasnog psa odlično se prodaje. Plišanci su uredno posloženi. Ima ih u svim veličinama i cijenama. Za 30-tak eura može se kupiti plišanac koji će razveseliti svako dijete, ali i one starije.

Pas bernardinac zaštitni znak prijevoja Veliki sv. Bernard - volimpse.com
Uz cestu prijevoja poslagani su štandovi
Plišanci će razveseliti i starije

Odakle ste? Iz Hrvatske, Rijeke

Natiskani prodavači na štandovima znaju posao, brzo i lako prodaju turistima suvenire. Na 2.472 metra nadmorske visine i kartično plaćanje besprijekorno funkcionira.

Prilikom plaćanja razmjene pokoju riječ s kupcima. Kad čuju da niste s talijansko-švicarskog područja, pitaju: “Odakle ste”. Kažemo iz: “Iz Hrvatske, Rijeke”. Čini se da im je Hrvatska poznata, za Rijeku nismo baš bili sigurni.

Dobar posao na 2.472 metra

Štandovi su i vrlo informativni. Neki imaju tabele s arhivskim fotografijama i kratkim pričama iz života u prošlosti. Puno se toga može zanimljivog pročitati. Svoje znanje o prijevoju i bernardincu proširili smo i dodatnim izvorima.

Hrvoje Jurić, Ena i Max - arktička avantura! Volim pse

Hrvoje, Ena i Max – arktička avantura!

Hrvoje Jurić kreće prema Norveškoj gdje će na električnom biciklu s prikolicom te sa psima Enom i Maxom proći put od Osla do Nordkappa. VIŠE NA POVEZNICI

Pas bernardinac – srce veće od tijela

Literatura kaže da je prijevoj ime dobio po sv. Bernardu koji je dobar dio života posveti spašavanju unesrećenih na tom prijevoju. Hladnoće, lavine i razbojnici nisu birali svoje žrtve. Sv. Bernard okupio je istomišljenika i 1050. godine i na 2.472 metara podigli su Gostinjac. Spašavali su unesrećene, u čemu im je pomagao pas kojeg su sami uzgojili.

Dobio je ime bernardinac. Kaže se da ima veliko srce, koliko veliko je i njegovo tijelo. Njegova dobronamjernost i ljubav prema djeci čine ga popularnim obiteljskim psom. Uloga i izgled su mu nešto drugačija nego u prošlosti, kad je bio radni pas. Spašavao je ljude iz lavina ili čuvao poštu od razbojnika.

Bernardinac pomaže u čuvanju pošte
Štandovi su vrlo informativni
Ljubav prema djeci čini ga popularnim obiteljskim psom

Sv. Bernard zaštitnik planinara

Doznajemo legendu da je najpoznatiji spasilački pas bernardinac bio mužjak po imenu Barry. Živio je od 1800. do 1814. godine. Bio je u vlasništvu redovnika hospicija svetog Bernarda. Barry je spasio više od 40 ljudskih života. Pronašao je i dječaka u špilji, oživjevši ga lizanjem po licu. Legenda kaže da je dječaka odvukao natrag redovnicima.

Od tada hospicij nosi ime u čast psu Barryju.

Sv. Bernard zaštitnik je planinara, alpinista, skijaša, kao i cijelih Alpa. Redovnici sv. Bernarda još uvijek vode Gostinjac na prijevoju Veliki sv. Bernard. Pas bernardinac danas je pak zaštitni znak prijevoja, na kojem je osjećaj hladnoće prisutan i u ljetnom danu.

Sv. Bernard zaštitnik je planinara, alpinista, skijaša…

Hladan vjetar donosi neugodan osjećaj. Stižu tamni oblaci i temperatura se naglo spušta. Ubrzo je 12 stupnjeva. Toplina ljeta koju nosimo iz Rijeke na putu za francuski Chamonix brzo je nestala.

No, pojavio se i pravi bernardinac. Odnekud je dotrčao i počeo nehajno lajati među izletnicima.

Kao da je želio poručiti – ja sam ovdje gazda.

Na 2.472 metra kartično plaćanje funkcionira
Lik bernardinca krasi i špinu

Najnovije

Naši partneri