Jorkširski terijer – mali pas velikog srca

jorkširski terijer 04
Podijelite objavu
Ovaj živahan, samouvjereni i odani psić osvojio je i srca mnogih slavnih osoba, od Lieva Schreibera i Kate Hudson, do Venus Williams, Mirande Kerr i Johnnyja Deppa.

Jorkširski terijer, koji se često naziva i jorki, mala je pasmina pasa koja potječe iz Engleske u 19. stoljeću. Prvenstveno je uzgajan za hvatanje štakora i drugih sitnih životinja u rudnicima i mlinovima.

Zbog šarmantnog izgleda i divne osobnosti, s vremenom je jorkširski terijer postao popularan pas za društvo i omiljeni obiteljski ljubimac. Taj aktivan pas malog tijela, ali velikog i hrabrog srca ima lovni nagon, voli avanture, odan je i najviše voli biti sa svojim vlasnikom/vlasnicima.

jorkširski terijer 06

Jorkširski terijer – izgled

Pasmina jorkširski terijer nastala je iz tri različite terijerske pasmine, a evo nekih ključnih karakteristika kojima se može pohvaliti.

Malen je to pas, obično težak između 1,8 i 3,2 kg i visok dvadesetak centimetara. Jorkiji imaju dugu, svilenkastu i ravnu dlaku koja dolazi u različitim kombinacijama boja, uključujući crno-zlatnu, crno-smeđu, plavu i zlatnu te plavu i žutosmeđu.

Privržen i odan, to je jorkširski terijer

Jorkširski terijer poznat je po svojoj živahnoj, samouvjerenoj i odvažnoj osobnosti. Unatoč svojoj maloj veličini, često pokazuje stav velikog psa.

Ovi su psi privrženi i odani prijatelji, skloni su stvaranju čvrstih veza sa svojim vlasnicima. Jorkiji su općenito energični i uživaju u igri, ali mogu biti i prilično neovisni.

jorkširski terijer 01

Jorkširski terijer voli mentalnu stimulaciju

Ovi vrlo inteligentni psi mogu se učinkovito trenirati pozitivnim tehnikama. Ipak, ponekad znaju biti tvrdoglavi pa je nužan dosljedan i strpljiv trening, u čemu će pomoći podmićivanje poslasticama. Rana socijalizacija i obuka poslušnosti ključni su kako bi postali dobri psi.

Unatoč svojoj maloj veličini, jorkširski terijer ima umjerenu potrebu za tjelovježbom. Potrebne su mu dnevne šetnje i igre, kako bi bio mentalno i fizički stimuliran.

Međutim, ovi su psi izvrsni za život u stanu prije svega zbog svoje veličine, ali dobro je da se redovito kreću i imaju mentalnu stimulaciju.

jorkširski terijer 05

Pravilno održavanje dlake

Njihova duga lepršava dlaka zahtijeva redovito njegovanje, kako bi do izražaja došao njezin pun sjaj i ljepota. Svakodnevno četkanje potrebno je kako bi se spriječilo zapetljavanje, a dlaku im je često potrebno šišati kako bi je održali na odgovarajućoj dužini.

Osim toga, povremeno kupanje, pranje zubi i podrezivanje noktiju dio su njihove rutine njegovanja. Baš kao i kod drugih pasmina.

Jorkširski terijeri općenito su zdrava pasmina, ali skloni su određenim zdravstvenim problemima kao što su problemi sa zubima, iščašenje koljena, kolaps dušnika i bolesti oka poput mrene i progresivne atrofije retine. Za održavanje njihove dobrobiti važni su redoviti veterinarski pregledi, uravnotežena prehrana i pravilna njega.

Malen, ljubazan i – lajav

Njihova mala veličina, u kombinaciji s njihovom ljubaznom prirodom i prepoznatljivim izgledom, pridonijela je njihovoj popularnosti kao cijenjene pasmine diljem svijeta. Jorkširski terijeri izvrsni su pratitelji za pojedince i obitelji, posebno one koji žive u manjim prostorima.

Strance najavljuje lajanjem, jer ipak je on – terijer! Osjetljiv je na hladnoću pa mu je potrebno osigurati toplo mjesto u kojem boravi.

jorkširski terijer 02

Jeste li znali?

– Smoky je jorkica koja je tijekom Drugog svjetskog rata sa svojim suborcima sudjelovala u 12 borbenih misija, a nakon što su borbe završile, pomogla je podići raspoloženje veterana kao prvi terapijski pas.

– Kažu da najviše jorkširskih terijera ima u New Yorku. Tako su njihovi vlasnici 14. rujna 2013. godine pokušali organizirati najveće okupljanje jorkširskih terijera nazvavši ga Danom jorkija.

– Spasilačka grupa iz Pennsylvanije, Save a Yorkie Rescue, 13. rujna održava godišnji Dan jorkija, kako bi prikupila novac za svoju uzgajivačnicu, koja spašava jorkije i mješance jorkširskih terijera.

jorkširski terijer 08

Slavne osobe i jorkširski terijeri

Kate Hudson, Natalie Portman, Simon Cowell, Ariana Grande, Johnny Depp, Liev Schreiber, Orlando Bloom, Jennifer Lopez, Miley Cyrus, Hilary Duff, Venus Williams, Miranda Kerr, Britney Spears, Naomi Watts, Emmy Rossum… samo su neki od slavnih vlasnika ili bivših vlasnika jorkširskih terijera.

I za kraj, za vrijeme predsjedničkog mandata Richarda Nixona, jorki Pasha šetao je hodnicima Bijele kuće. Pasha je, naime, bio ljubimac Nixonove kćeri Tricije i najpoznatiju je kuću na svijetu dijelio s drugim predsjednikovim psima, irskim seterom imena King Timahoe te francuskom pudlicom Vicky.

jorkširski terijer 03

Foto: Unsplash; screenshot

Najnovije

Naši partneri