Pas građanin – Program školovanja pasa koji je dostupan svima

Pas građanin - Program školovanja pasa koji je dostupan svima - Volim pse
Podijelite objavu
Svjedočimo problemima izazvanim neznanjem, nepoznavanjem psećih potreba ili lošom komunikacijom s ljubimcem. Sad je tu program Pas građanin.

Pas građanin prvi je nacionalni program namijenjen kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima. Program se odvija pod okriljem Hrvatskog kinološkog saveza (HKS). Zainteresirani polaznici pohađat će školovanje i, ako to žele, polagati ispite u svim dijelovima Hrvatske.

Stjecanje znanja primjenjivih u svakodnevici

“Važnost programa je u tome što će se provoditi kroz udruge, članice HKS-a. Školovanje će provoditi isključivo školovani i licencirani stručni kadrovi HKS-a. Ispit će se polagati pred sucima za rad sportskih pasmina pasa HKS-a”, pojašnjava Nenad Novak, međunarodni sudac za rad sportskih pasmina pasa.

Cilj programa Pas građanin je učiniti školovanje pasa dostupno široj javnosti. Kroz školovanje i pas i vodič stječu osnovna znanja, primjenjiva u svakodnevnom životu.

Školovanju i ispitu mogu pristupiti svi psi, bez obzira na veličinu, pasminu ili rodovnicu. Jedini uvjet za pristupanje školovanju i ispitu jesu vlasnikova želja za učenjem i aktivnim bavljenjem sa svojim ljubimcem. Dobna granica za pristupanje ispitu psa je najmanje 10 mjeseci.

Pas građanin sprječava probleme izazvane neznanjem

Pas građanin - Program školovanja pasa koji je dostupan svima
Školovanju i ispitu mogu pristupiti svi psi

Odluka o nabavi psa, važna je odluka. Odluka što nakon toga, još je važnija. Za sretan i kvalitetan suživot sa psom moramo znati kako pas funkcionira i koje su temeljne pseće potrebe. Spriječimo probleme izazvane neznanjem, nepoznavanjem psećih životnih potreba ili jednosmjernom komunikacijom s našim psom. Zato su tu Hrvatski kinološki savez i nacionalni program Pas građanin”, ističe Nenad Novak.

Kroz program školovanja uče se temeljne vježbe poslušnosti i socijalne snošljivosti.

Susreti s nepoznatim ljudima i psima, ponašanje među ljudima, mirno čekanje dok su drugi psi u blizini, kao i mimoilaženje s njima su situacije s kojima se vlasnicima psa, posebice oni koji žive u gradovima, susreću više puta svaki dan. Upravo zato su i odabrane kao obavezan dio programa.

Kandidati koji odaberu polaganje ispita stručnosti, pripremaju se i za njegovo polaganje.

CILJEVI NACIONALNIH PROGRAMA ŠKOLOVANJA PASA

  • Podizanje svijesti i širenje kinološke kulture među građanstvom,
  • Dostupnost školovanja pasa široj javnosti, na način kojim i pas i vodič stječu osnovna znanja, primjenjiva u svakodnevnom životu i koje provode kvalificirani i stručni kadrovi HKS-a,
  • Poticanje vlasnika pasa na aktivno bavljenje sa psom, omogućivši im, nakon osnovnog školovanja, nastavak bavljenja organiziranim aktivnostima i sportovima koje provode klubovi i udruge članice HKS-a,
  • Priprema pasa za polaganje viših ispita u radu,
  • Doprinos ciljevima i vrijednostima koje potiče HKS, posebice onima koji se odnose na brigu o dobrobiti i zdravlju svih pasa te promicanju aktivnosti za pse i pseće sportove.

Ako ste zainteresirani za pohađanje tečaja Pas građanin, javite se voditeljima regionalnih centara

CENTAR ZAGREB
Hrvoje Joja – 091 532 01 21

CENTAR SPLIT
Alen Subotić – 098 971 38 65

CENTAR ZADAR
Vjekoslav Antić – 095 96 80 365

CENTAR PULA I RIJEKA
Aleksandra Rakovac – 098 904 74 13

CENTAR VARAŽDIN
Siniša Magdalenić – 098 185 12 82

CENTAR VINKOVCI
Blaženka Jovanović – 099 489 35 61

Više informacija o ovom programu dostupno je na poveznici.

Najnovije

Naši partneri