Portopiccolo mjesto gdje pas ima status božanstva

Portopiccolo mjesto gdje pas ima status božanstva - volimpse.com
Podijelite objavu
Portopiccolo je dizajnirano apartmansko naselje nedaleko Trsta. No, drukčijim ga čini jedan detalj - svatko ima psa s kojim razgovara.

Na putu za francuski Chamonix, gdje se koncem svakog kolovoza održava UTMB, najveća utrka u trail trčanju na duge distance, zaustavljam se u Portopiccolu. Mjesto je smješteno “među modrim nijansama mora Tršćanskog zaljeva”. Portopiccolo je “izvanredno mjesto, okruženo prirodnim ljepotama netaknute obale sjevernog Jadrana”.

Portopiccolo mjesto gdje pas ima status božanstva - volimpse.com
Portopiccolo – mjesto među modrim nijansama mora Tršćanskog zaljeva

Prijevod je s talijasnkog onoga što piše na internetskim stranicama. Dodaje se da je to: “avangardno i elegantno selo, u savršenom skladu s okolišem”.

Pomno dizajnirano apartmansko naselje

To je točno. Iako se ovaj opis složen u marketinške svrhe može proširiti s dojmom da je vojnički unificirano i pomno dizajnirano apartmansko naselje. No, od sličnih urbanističkih zahvata, različitim ga čine dva detalja.

Jedan je taj da lučica skriva relativno luksuzna plovila za različite namjene. Drugi je detalj, koji mi se učinio jako zanimljiv, pa se Portopiccolo našao na našem webu, taj da svatko tamo ima psa.

Iako se radilo u jutarnjim satima, inače predviđenima za ritualne šetnje, dojam je taj da u Portopiccolu naš četveronožni prijatelj ima status ikone. Da ne kažemo božanstva.

Portopiccolo – gdje je pas pažljivi sugovornik

Uočljivo je da se Talijani s osobitom pažnjom odnose prema svojim ljubimcima. Pas kao da poprima ljudska obilježja. Postaje pažljivi sugovornik kojem se s povjerenjem obraća tijekom jutarnje šetnje. U tom smislu nisu naravno Talijani izuzeci, ali odnos psa i čovjeka ipak se čini za nijansu prisnijim.

Takav je i sredovječni par koji dolazi u susret. Zaustavljaju se i upozoravaju svog ljubimca da mu u susret stiže pseći prijatelj. Psu je očito poznata što mu se sugerira. Podiže glavu, zadovoljno maše repom i veselim lavežom pozdravlja prijatelja kojeg šeta starija gospođa. No, odmah je upozoren da ne laje preglasno. U luksuznom apartmanskom naselju još je jutro i pseći lavež snažno odzvanja…

Susret dva pseća prijatelja tijekom šetnje

Zabrana šetnje u kupaćim gaćama

Dok se psi u tišini nastavljaju njuškati, starija gospođa opušteno je sjela na klupicu. Pas se udaljava od svog prijatelja. Sad već leži pored svoje gazdarice. U mirnoći nastavljaju kontemplaciju.

Iako se radi o luksuznim apartmanskom naselju, ne uočavam ružne tabele na kojima je nacrtan prekriženi pas. Nema psećeg govanca, psi bez povodca su rijetkost.

S druge strane, na nekim lokacijama umoljava se ljude da ne šetaju u kupaćim gaćama.

Iza psa se odmah pokupi
Sve moram imati pod kontrolom
Portopiccolo mjesto gdje pas ima status božanstva - volimpse.com
Pas – prijatelj za jutarnje razgovore

Najnovije

Naši partneri