Mishka i Ante: Avanturisti koji promoviraju Hrvatsku

Ante Tonči Fabris
Podijelite objavu
Mishka je ženka sibirskog haskija, a sa svojim Antom posjetila je gotovo cijelu Hrvatsku. Njihov video sa snježnih Plitvica obišao je svijet.

Na pitanje tko je najpustolovniji pas u Hrvatskoj, sigurno bi mnogi među vama odgovorili – Mishka! I vjerojatno bi bili u pravu. Mishka i njezin Ante Tonči Fabris u sklopu njegovog projekta Outdoors Croatia istražuju sve ljepote Hrvatske. Mishka je sibirski haski, a Ante nam otkriva da je vrlo nestašna i svojeglava, na prvi pogled vrlo mirna i suzdržana, ali ako se ukaže prilika, u sekundi će napraviti kaos. Uskoro će napuniti deset godina, ali je još uvijek razigrana i poletna.

Evo što Ante Tonči Fabris kaže za naš portal Volim pse, a ako volite avanturističke priče bacite oko i na ovu s Hrvojem Jurićem, Maxom i Enom.

Mishka alpinistica

Vi i Mishka pravi ste avanturisti, ljubitelji prirode, outdoor entuzijasti. Trčanje, planinarenje, hodanje, kajakarenje… Koliko ste kilometara prošli do sada, gdje ste sve bili, koji su Vam bili najveći izazovi?

– Ne mogu ni nabrojati gdje smo sve zajedno bili i što smo sve prošli. Prvih par godina, dok je Mishka bila mala, dosta smo išli po Alpama na neke zahtjevnije zimske uspone. Mishka se dobro snalazila i vukla uz zaleđene snježne strmine, ali silasci su bili problem. Psi kandžama grabe prema naprijed, ne mogu ih praktično koristiti pri silasku. Nekad sam morao Mishku držati na koljenima dok sam se uz pomoć cepina i dereza (alpinistički šiljci za led) polako spuštao niz strmije padine. Imali smo i nekih zahtjevnih trenutaka u kajaku po valovima. Mishki je bio težak prolaz kroz kanjon Male Paklenice zbog oblih gromada kamenja uz koje se teško penjala. Bilo je trenutaka kad sam je morao staviti na povodac, da je ne odnesu refuli snažne bure na Velebitu. Ali zahtjevni izleti su najljepši, a teški trenuci povezuju psa s čovjekom. Mishka je počela pokazivati respekt prema meni tek kada se uvjerila da imam rješenja onda kada bih je proveo negdje gdje sama ne bi mogla.

Mishka u planinama.

Outdoor influenceri

Možemo reći da ste outdoor influencer, ali dobar dio slave Vam je donijela Mishka. Ima mnogo kvalitetnih videa na Vašem You Tube kanalu i mnogo pratitelja na društvenim mrežama, što je najgledanije?

– Naš najgledaniji video je jedan od prvih, kada smo prošetali Plitvicama kroz duboki snijeg i uživali u zaleđenim slapovima. Mogu reći da je taj video stvarno obišao svijet. Od tada smo snimili preko sto filmića i obišli skoro cijelu Hrvatsku.

Vaše avanture i nevjerojatne snimke i fotografije sigurno su mnoge uvjerile da izađu iz kuće i odu u prirodu. Kroz Outdoors Croatia propagirate ljepote prirode Hrvatske, ali i sport i način života u skladu s prirodom.

– Kroz projekt želim upoznati javnost s ljepotama prirode, ali i s najboljim načinom da se tu prirodu obilazi, avanturistički, kroz sport. Tek se na taj način čovjek uklopi u divljinu i doživi pravu ljepotu krajolika. Velika je razlika biti, recimo, u grupi turista ili sam na nekom vrhu, biti zavaljen u fotelju putničkog katamarana ili u kajaku nasred kanala. Iako si na istom mjestu i vidiš isti pogled, osjećaj je potpuno različit.

Ante Tonči Fabris i Mishka - Volim pse
Lokvarsko jezero zimi…
Mishka uživa u šumi.

Ante Tonči Fabris: Već danas otiđite u prirodu

Koja je Vaša poruka svima onima koji sjede kod kuće i kažu sutra ću izaći u šetnju, danas nemam vremena, nemam dobre tenisice, možda će kiša…?

– Svima koji kažu da će možda kiša rekao bih da su ljudi, a i psi potpuno nepromočivi. Meni je super izreka koja kaže da ne možeš naći vremena za sport, moraš ga napraviti. To znači organizirati se i posložiti prioritete. Ljudima uvijek preporučim da obuku trenirku i bilo kakve tenisice, uzmu mobitel i slušalice pa da već danas popodne odu na nasip ili negdje u prirodu. Tako sam i ja krenuo, malo bih trčao, malo hodao, koliko sam mogao. Pustio bih si muziku iz filma Gladijator koji je tada baš bio izašao i uživao u trenutku. Bez forsiranja, to je najbitnije. Treba dati vremena organizmu da se privikne.

Koja su mjesta Mishki najdraža, kakve izlete i avanture ona voli?

Mishka najviše voli zemljani šumoviti krajolik i livade. Tamo može njuškati i loviti miševe i voluharice. To joj je omiljeni hobi i jako je uspješna u lovu. Zapravo jako voli obiteljske izlete gdje je tempo sporiji pa ona ima vremena za istraživanje. Jako je druželjubiva pa voli naše treninge po Medvednici, pogotovo kad ima puno drugih pasa.

Ante Tonči Fabris i Mishka - Volim pse
Od mora do gorja.

Ante Tonči Fabris: Mishka i ja zaželjeli smo se snijega

Imate li preporuke za naše čitatelje i njihove ljubimce, što obići, gdje otići?

– Jesen je najljepše doba za planinarenje i stvarno je treba iskoristiti. Preporučio bi par laganih izleta. Imam nekoliko preporuka, obilazak park šume Golubinjak kraj Delnica, obilazak slapa i izletišta Jankovac na Papuku, ili, pak, odlazak na predivnu Premužićevu stazu na Velebitu. Za sve dodatne informacije, Vaši čitatelji me slobodno mogu kontaktirati putem društvenih mreža.

A što Vi i Mishka planirate za jesen i zimu? Pretpostavljam da su joj to ipak omiljena godišnja doba?

– Mi nemamo velikih planova, kada se ukaže dobra prognoza brzinski se pripremimo i krećemo. Svakako smo se zaželjeli snijega pa ćemo sigurno uskoro negdje u planine.

Divna pustolovka Mishka.
Ante Tonči Fabris i Mishka - Volim pse
Korak do neba – Mishka i Ante Tonči Fabris.

Fotografije su iz privatnog su albuma Ante Tončija Fabrisa.

Najnovije

Naši partneri