Međunarodni dan pasa – bezuvjetna odanost i ljubav

međunarodni dan pasa 01
Podijelite objavu
26.8. obilježavamo Međunarodni dan pasa. Makarska rivijera zato će večeras biti u crno-bijelom tonu jer se održava “Black and White – Dalmatian Dog Night”. A mi pogledajmo naše dlakavce i podsjetimo se da ljubav dolazi u svim veličinama, bojama i oblicima!

Danas, 26. kolovoza, slavimo Međunarodni dan pasa. Taj se dan obilježava na inicijativu aktivistice i stručnjakinje za obiteljski život s ljubimcima, Colleen Paige, koja je željela podignuti svijest o boljoj brizi za naše dlakave prijatelje.

To je bio datum kad je njezina obitelj udomila svog prvog psa Sheltieja iz skloništa za napuštene životinje, a prvi se put obilježio 2004. godine.

Sve i ništa o psima

Što reći na ovaj dan? Mogli bismo pisati o tome koliko ima pasmina, koji psi žive najduže, koji su najbrži, koji najmanji, ili, pak, o tome koji je pas najtiši ili najinteligentniji (znam, znam, svi vičete moj).

Mogli bismo nešto reći o tri psa koja su preživjela potonuće Titanica ili o jednoj od najboljih pjesama Beatlesa, “A Day in the Life”, u koju je Paul McCartney ubacio zvuk frekvencije čujne samo psima…

No, nećemo. Na Međunarodni dan pasa zastat ćemo na trenutak i podsjetiti se zašto ih volimo i cijenimo i zašto nam je tako teško zamisliti život bez njih!

Međunarodni dan pasa – važna je samo ljubav

Nije važna pasmina, rodovnik, veličina, boja, godine, važna je samo ljubav! Ljubav prema tim divnim bićima koju nam oni vraćaju na bezbroj načina. Ima jedna lijepa izreka – kada bih bio/bila upola dobra osoba kao što je to moj pas, bio/bila bih duplo bolje biće nego što jesam.

Jer nitko nam se toliko ne veseli svaki put kad nas vidi kao oni niti nam s takvom lakoćom izmami osmijeh na lice. Nitko nam nije toliko zahvalan svaki put kad mu damo jesti (o poslasticama da i ne govorimo) ili kad uzmemo u ruku povodac. I nitko se toliko ne veseli svojim igračkama dok ih razbacuje po cijeloj kući.

Čak i kada je vruće kao ovih dana, maženje s njima nije muka, nego čisti užitak, a njihovo mahanje repom nije sreća samo za psa, nego i za nas.

Budimo zaigrani i luckasti kao naš pas

Dok mi stalno negdje jurimo i žurimo, naš pas živi za trenutak i uživa u njemu, raduje se malim stvarima. Dok mi ljutnju držimo u sebi još dugo nakon neke svađe ili rasprave, psi je artikuliraju kroz lavež i nakon par trenutaka već su spremni za igru, šetnju ili uživanje sa svojim čovjekom.

Psi su i znatiželjni, zaigrani i luckasti istovremeno, neovisno o svojoj dobi pa bismo se mogli ugledati na njih i ne dati godinama da nas u ičemu sputavaju.

Bezuvjetno su nam odani i vole nas bezgranično, a to nam i pokazuju nebrojeno puta u danu. Čak i udomljeni psi koji su u životu prošli kalvariju i doživjeli grozne stvari, dopuste sebi ponovno nam vjerovati i zavoljeti nas te uspiju prevladati svoje strahove.

međunarodni dan pasa 06

Psi pričaju, ako znaš slušati

Zahvaljujući njima aktivniji smo, strpljiviji, suosjećajniji, odgovorniji, fleksibilniji, smireniji… Slobodno nastavite niz. Htjeli mi to ili ne htjeli, oni nam mijenjaju živote i to na bolje.

Psi pričaju, ali samo onima koji znaju kako ih slušati. Ako si i ti među njima, smatraj se, baš kao i mi, privilegiranim. A na ovaj Međunarodni dan pasa budi posebno dobar prema svom lajavcu/lajavcima, sigurno je zaslužio posebnu nagradu.

Svaki pas trebao bi imati život pun radosti, ljubavi, sigurnosti, brige i poštovanja. Uostalom, upravo su psi najbolji dokaz da ljubav dolazi u svim veličinama, bojama i oblicima! Da, i dlakama 😉

Black and White – Dalmatian Dog Night

Zanimljivo je da se večeras, baš na Međunarodni dan pasa, u Dalmaciji održava sjajna manifestacija – “Black and White – Dalmatian Dog Night”. Crno-bijelo pobojat će Makarsku rivijeru jer ovoj su se akciji pridružili Brela, Drašnice, Drvenik, Gradac, Igrane, Makarska, Podgora, Tučepi,  Zaostrog, Živogošće te Vrgorac!

Crno-bijela večer dalmatinskih pasa sastoji se od raznih programa, uključujući oslikavanje lica, odijevanje u crno-bijele kostime, a bit će i neizbježnog fotografiranja te glazbe.

Dress code crno-bijelo

Inicijatorica ove sjajne manifestacije je Božena Delaš, vlasnica obrta Kulta, organizatorica interaktivne izložbe Selfie Dalmatian wall i bivša voditeljica Turističkog društva Zaostrog, a projekt sufinancira Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Baš u franjevačkom samostanu u Zaostrogu nalazi se, naime, slika nepoznatog autora iz 18. stoljeća, Posljednja večera, a na njoj i – dalmatinski pas.

Zgodno je spomenuti da se dalmatineri rađaju bez točkica, a one im se pojave kasnije, dok ih oko 30 % ima problem sa sluhom na jedno uho.

Treba li uopće reći da je dress code za ovu dalmatinsku manifestaciju na Međunarodni dan pasa – crno i bijelo 🖤🤍?!

Foto: Unsplash; screenshot

Najnovije

Naši partneri