101 dalmatiner i njihove točkice

Dalmatiner u igri.
Podijelite objavu
Sto i jedan dalmatiner dječji je roman engleske književnice Dodie Smith iz 1956. godine, ali i crtić, film i – kolač.

Tko od nas nije čuo za 101 dalmatinera/dalmatinca? Vjerojatno bi se takav/takva morao svijećom tražiti. No, većini nam je prva asocijacija animirani filma Walta Disneyja iz 1961. čiji likovi ili, pak, američka pustolovna komedija iz 1996. godine. A 101 dalmatiner dječji je roman engleske književnice Dodie Smith iz 1956. godine, o otetoj obitelji štenaca dalmatinera. U glavnoj su ulozi Pongo i Missis, koji spašavaju svoje psiće, kako ne bi završili kao – kaputi, a roman je objavljen kao Velika pljačka pasa.

101 dalmatiner – savršenstvo i kolač

Dalmatineri su energični i aktivni obiteljski, ali i lovački psi. Naime, u skupini su goniča, krvosljednika i srodnih pasmina. Pretpostavlja se da porijeklo vuče iz Dalmacije, a njegovi prikazi pronađeni su na slici koje potječe s početka 17. stoljeća.

Zanimljivo je da je portal Money Beach algoritmom izračunao koji je pas najbliže savršenom. Tzv. zlatni rez je drevna algebarska jednadžba koja se u arhitekturi i umjetnosti smatra idealnom proporcijom i poistovjećuje sa skladom te se smatra savršenom ljepotom. Na prvom je mjestu bio upravo dalmatiner, čije su se značajke lica u 67,03% poklapale sa savršenstvom zlatnog reza! Dodajmo da su iza njega bili irski vodeni španijel i oštrodlaki foksterijer.

Na kraju recimo da postoji čak i kolač 101 dalmatiner, a naziv je dobio, pogađate, po svojoj točkastoj glazuri.

Najnovije

Naši partneri