Maya – nova požeško-slavonska policajka

Maya – nova požeško-slavonska policajka
Podijelite objavu
Maya je belgijska ovčarka, novi službeni pas Policijske uprave požeško-slavonske licenciran za praćenje ljudskog traga. Njezina je vodičkinja Barbara Čutura.

Maya je dvogodišnja belgijska ovčarka koja je upravo, nakon uspješno završenog tečaja, postala novi službeni pas Policijske uprave požeško-slavonske licenciran za praćenje ljudskog traga. Maya je stigla u tu policijsku upravu iz MUP-ovog centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, izvijestili su iz Policijske uprave.

Maya i vodičkinja Barbara

Od svibnja do prosinca prošle godine u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Zagrebu održan je tečaj za vodiče službenih pasa za praćenje ljudskog traga, kao i za tragopolagača, kojeg je pohađala i Maya. Kroz sedmomjesečni tečaj provedena je obuka za praćenje ljudskog traga, poslušnosti te za kvalitetan odnos između vodiča i psa, nakon čega pas dobiva licencu koja se u propisanom postupku obnavlja svake godine.

Maya ima vodičkinju, a to je policijska službenica Barbara Čutura, dugogodišnja djelatnica Interventne jedinice policije. Barbara kaže da je iznimno zadovoljna sposobnostima svog psa  i dodaje kako je hrabra, snažna, brza i ima sve potrebne odlike službenih pasa.

Maya – nova požeško-slavonska policajka
Maya i Barbara Čutura na poslu.

Policijski život jednog psa

Maya je radni pas, ona nije kućni ljubimac pa se i njezin život razlikuje od života ostalih kućnih ljubimaca. Belgijski ovčari su poznati po tome da moraju biti aktivni. Ujutro, po njezinom buđenju, obavezno slijedi šetnja od par kilometara. Nakon toga se malo odmori i kreće na posao, gdje slijedi šetnja i lagano istrčavanje, zatim odmor te izrada vježbovnih tragova i izvođenje vježbi poslušnosti, objašnjavaju u policiji.

Budući da je Maya radni policijski pas, živi na malo drukčijem ‘režimu’ te ju prolaznici ne smiju maziti, na posebnoj je prehrani koju konzumira jednom dnevno, a koju određuje MUP te ima određene granice i raspored kojeg se njezin vodič mora pridržavati.

Kong – nagrada za obavljeni zadatak

MUP uzima pse stare od 12 do 36 mjeseci jer je to vrijeme kada treba krenuti u ozbiljniju obuku, a kriteriji koje psi moraju zadovoljiti su visoki. Testiranja uključuju zdravstveni pregled i testove radnih sposobnosti kojima se provjerava socijalizacija psa, stabilnost na pucanj, stabilnost na podloge, njegovi nagoni i slično, a sve je to prošla i Maya i to, naravno, uspješno.

Nakon što uspješno obavi zadatak, Maya uvijek dobije nagradu. A što je nagrada? Kong, posebna igračka za pse. Kada je zaradi, tada je jako vesela, objašnjava Barbara Čutura.

Fotografije: PU požeško-slavonska

Najnovije

Naši partneri