Krpelji i kako se boriti s njima

Krpelji i kako se boriti s njima - Volim pse
Podijelite objavu
Počelo je. Što, pitate se? Proljeće, dakle sve. Vrućina, trava kud god se okreneš, krpelji, komarci, buhe. Pa onda zmije, muhe, borovi prelci, smrdljivi martini, bumbari.

Počelo je. Što, pitate se? Proljeće, dakle sve. Vrućina, trava kud god se okreneš, krpelji, komarci, buhe. Pa onda zmije, muhe, borovi prelci, smrdljivi martini, bumbari. Tu su i pauci, stršljenovi, bubamare, božje ovčice, možeš misliti… Uglavnom svašta.

S ne podnosi krpelje. Kad mi šećemo, ona bulji u pod pa bulji u moje noge pa bulji u travu pa u mene pa u svoje noge i tako u krug. I onda kaže da je boli vrat, pa kako je neće boljeti, kad stalno bulji u pod. Jednom je jednog krpelja ugledala čim je stigao na moju šapu, nije ni zakoračio, već ga je ona ščepala. Najbolje je što inače nosi naočale, a kad su krpelji na meni u pitanju, onda ih vidi i bez naočala, kao sokol negdje s visina dok vreba plijen na zemlji. Stalno pregledava mene, a pregledava i sebe.

Krpelji, ogrlice i sprejevi

Meni kupuje ogrlicu i nosim je cijele godine, ne vjeruje ona da se krpelji boje zime. Ali nije njoj ogrlica dovoljna, kupuje ona i sprej, na prirodnoj bazi. Za mene samo prirodno. A ja se bojim tog njenog špricanja pa skakućem kao koza po hodniku i najradije ni ne bih išla van, nakon što me ona našprica. Šprica ona i na svoje tenisice taj sprej, a ima i neki svoj. A taj joj, pak, tako lijepo miriši, da nam i kuću šprica s njim. Valjda tako da krpelji još izdaleka nanjuše da tu živim ja i ona moja S.

Kad je vidjela da se bojim špricanja, promijenila je taktiku. Najprije našprica sebi ruku pa onda to namaže na mene i to mi je malo lakše podnošljivo. A ne znam za vas, ali S stalno istražuje što bi bilo najbolje protiv svih tih nametnika i od čega bi krpelji najbrže bježali, ali uvijek se vratimo na tu sivu nelijepu, ali efikasnu ogrlicu.

Galgo – obespravljeni španjolski hrt

Galgo – obespravljeni španjolski hrt

Prvi dan veljače obilježava se i kao Día del galgo – Dan španjolskih hrtova. No, tada se ne slave, kao što bismo pomislili, ti vitki brzi psi blagog karaktera. VIŠE NA POVEZNICI

Bježim od muha

Znam da su vam ti krpelji fuj, ali ja ih se baš i ne bojim. Ali zato se bojim muha. Jako. S misli da je to zato što je u Makau bilo puno muha u onoj mojoj betonskoj izbici u kojoj sam živjela pa mi je to neka zaostala frustracija. U pravu je. Uglavnom, nisu vam to obične muhe. S ih zove riječne muhe jer ih ima tu oko nas, blizu smo Rječine, ali misli da su obadi. Te vam muhe tako grizu, da je to čudo jedno. I S se u to sama uvjerila nekoliko puta, da ste samo čuli kako je psovala i muhe i vodu i rijeku i bilo je „imaš ti, Galo, pravo, grizu kao lude“.

Kad na mene sleti jedna od njih, odmah je osjetim i počnem mahnito trčati. Kad kažem mahnito, mislim greyhoundovski mahnito. Znači, vučem S za sobom dok ne uletimo u kuću, a onda ona u hodniku dolazi do daha i traži tu muhu na meni, na sebi, oko nas, šprica nas opet tim njenim sprejevima („ma da, Galči, pa baš lijep miris imaju, šta ne“) i tek onda me pusti u blagovaonicu.

Krpelji i kako se boriti s njima - Volim pse
Krpelji i kako se boriti s njima - Volim pse

Borov prelac, malen, ali opasan

A tek ti borovi prelci… S nije imala pojma da su oni opasni za nas pse. Izbjegavala ih je jer su nelijepe gusjenice, ali opasnost joj nije bila ni na kraj pameti. A onda joj je Sandra od Silva, Lione i Pin objasnila da to nisu „samo“ neke tamo dlakave gusjenice. E pa stvarno. Tako da pripazite i gledajte u pod kao S jer njihovi alergeni mogu izazvati reakciju čak i kod vas ljudi, a ne samo kod nas dlakavaca. I da, nemojte gaziti borove prelce jer su opasni i mrtvi, a i ipak su i oni bića koja se samo brane od potencijalnih napadača.

Fotografije pasa Kako napraviti dobru fotku - Volimpse

Fotografije pasa – kako napraviti dobru fotku

Fotografije naših njuškica nije lako napraviti. Barem ne one kojima smo zadovoljni. Zato su tu savjeti fotografkinje ljubimaca Gordane Popović, vlasnice agencije Pet Almighty. VIŠE NA POVEZNICI

Eto, shvatili ste, S i ja više volimo zimu, najviše jesen. Tada je trava suha, svih tih nametnika nema tako puno, temperatura je ugodna, šuma nas čeka širom otvorenih ruku… A mi puno bezbrižnije lutamo. No, to ne znači da nas sad nećete viđati po goranskim šumama. Hoćete, samo morate paziti da se S ne zabije u vas dok hodamo, a ona bulji u pod tražeći 🐞 🐜 🪰 🪲 🪳 🦟 🦗 🕷 🕸 🦂

Gotova sam za danas, sad ću pokušati naći onaj njezin sprej, probušiti ga i proliti. Nadam se da vi ne mučite mirisima tako okrutno svoje njuškice kao ova moja S mene.

Najnovije

Naši partneri