Jedan pas, jedna škola – udomljavanje pasa iz azila

jedan pas jedna škola azil dubrovnik
Podijelite objavu

„Jedan pas, jedna škola“ naziv je akcije i peticije koju je u Bosni i Hercegovini pokrenula redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu, terapeutkinja i osnivačica Psihološkog savjetovališta “PsychoPractice” prof. dr. sc Jasna Bajraktarević. Cilj je akcije da svaka osnovna i srednja škola dobije psa, čime bi se promovirala briga o životinjama i razvijala empatija kod mladih.

Ova akcija pruža i jedinstvenu priliku za spajanje škola i azila, stvarajući nove veze u zajednici i povećava šanse za udomljavanje napuštenih životinja. Stoga organizatori pozivaju škole koje se žele uključiti, na povezivanje s lokalnim azilima.

Jedan pas, jedna škola = bliskost

– Poslat ćemo jednu sasvim novu poruku ljudima oko nas – opustošimo azile, opustošimo ulice, sve nezbrinute pse cijepimo i neka uz pomoć stručnjaka, azila i udruga, svaka škola dobije jednog ili dva psa, pojašnjava Jasna Bajraktarević svoju akciju te poziva da se u nju uključe i ljudi u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Sj. Makedoniji i Crnoj Gori.

– To je višestruko humana akcija koja bi pomogla nezbrinutim psima da nađu svoj dom. No, puno je bitnije da pokušamo napraviti nešto po pitanju vraćanja empatije. Povezivanje djece i mladih sa životinjama jedan je od najboljih načina da pobudimo osjećaj da postoji netko za nas. Škole će postati mjesto gdje nas čeka netko tko će se obradovati nama, kakvi god mi bili i tko nas bezuvjetno voli. Imati jednog školskog psa koji će biti zajednički, koji će biti maskota jedne škole, vraćanje je onim istinskim osnovama međusobne bliskosti i povezanosti koja je nestala, objašnjava Bajraktarević.

„Dajte šansu ljudskosti koju svi imamo u sebi“, poručuje Jasna, a peticiju možete potpisati na ovoj poveznici.

Foto: Azil Dubrovnik

Najnovije

Naši partneri