Ita – potražna pasica prošla ispod duge

Ita – potražna pasica prošla ispod duge Volim pse
Podijelite objavu
Ita je bila belgijska ovčarka, pripadnica JVP Opatija, i od samog početka je sudjelovala u stvaranju vatrogasnih K-9 timova u Hrvatskoj.

„Dana 23.02.2023. napustila nas je jedna od prvih potražnih vatrogasnih pasa… Ita.“ Vijest je to koju su objavili DVD Opatija te Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije.

„Ita je bila belgijska ovčarka i sa svojim vodičem Zoranom Ravnićem prošla je sva zahtjevna testiranja koja su se postavljala ispred vatrogasnih timova s potražnim psima. Kao članica DVD-a Opatija, a nakon toga i pripadnica JVP Opatija, sudjelovala je od samog početka u stvaranju vatrogasnih K-9 timova u Hrvatskoj. Bila na bezbroj domaćih i međunarodnih vježbi, natjecanja, seminara, intervencija. Najznačajnija intervencija je svakako bio angažman sa vatrogascima VZPGŽ na potresu u Petrinji gdje se zaputila odmah nakon poziva za pomoć sa ostalom ekipom iz JVP Opatija i JVP Rijeka.

Ita – potražna pasica prošla ispod duge Volim pse

Ita, hvala ti na pomoći

Sa njom su stasale mnoge generacije vatrogasnih potražnih pasa i bila im je svojevrsna mentorica. Ita je sa svojim vodičem bila obučena za spašavanje iz ruševina, traženje nestalih u prirodi, traženje nestalih u lavinama, spašavanje u otežanim uvjetima, desantiranje iz helikoptera. Dobitnica brojnih priznanja za svoj četveronožni humani rad. Itin rad nije uzaludan jer ima svoju nasljednicu Tai koja je prerano ostala bez učiteljice ali sigurni smo da će pokazati izvrsne rezultate kao što je i Ituška. Ita hvala ti na pomoći u stvaranju vatrogasnih K-9 timova i laj i dalje tamo negdje gore. Tvoji vatrogasci“, napisali su u svojoj objavi.

Ita – hvala ti na pomoći i putuj mirno iza duge…

Foto: Facebook DVD Opatija

Najnovije

Naši partneri