Peticija protiv pokusa na životinjama ima 1,5 milijuna potpisa

Peticija protiv pokusa na životinjama ima 1,5 milijuna potpisa
Podijelite objavu
Zabrana testiranja kozmetike na životinjama i prodaja takve kozmetike na razini EU postoji od 2013. No zabranu potkopava Uredba REACH koja traži da se sastojci koji se koriste u kozmetici ipak ispituju na životinjama. Peticijom se traži potpuna zabrana testiranja.

Inicijativu “Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti, obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama”  potpisalo je gotovo 1,5 milijuna građana EU. Hrvatski doprinos ovoj ideji je značajan. Peticija protiv pokusa na životinjama naime prikupila je 12.027 potpisa građana Hrvatske. 

Inače, mi smo jedna od prvih država u kojoj je prijeđen prag potrebnih potpisa. Za Hrvatsku je to bilo 8.460 glasova.

Peticija protiv pokusa na životinjama obvezuje EU

Potpisivanje inicijative završeno je 31. kolovoza. Ostaje za vidjeti kako će nadležna tijela reagirati na prikupljene potpise. Drugim riječima, hoće li EU pokrenuti svoje mehanizme kako bi se u cijelosti poštovala postojeća zabrana ispitivanja kozmetičkih sastojaka na životinjama. 

Zabrana testiranja kozmetike na životinjama i prodaja takve kozmetike na razini EU stupila je na snagu 2013. No zabranu potkopava Uredba REACH kojom se uređuju registracija, evaluacija i autorizacija kemikalija. Uredba traži da se sastojci koji se koriste u kozmetici ipak ispituju na životinjama. Čak i oni koji su već godinama proglašeni sigurnima.

Peticija protiv pokusa na životinjama ima 1,5 milijuna potpisa - volimpse.com
Svi psi zaslužuju da budu sretni

Zahtjevi građanske inicijative

Stoga građanska inicijativa “Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti” od Europe traži:

1. Da zaštiti i pojača zabranu ispitivanja kozmetičkih proizvoda na životinjama. Da inicira izmjene propisa kako bi se u pogledu svih sastojaka kozmetičkih proizvoda postigla zaštita potrošača, radnika i okoliša bez ispitivanja na životinjama, u bilo koju svrhu, bilo kada.

2. Da temeljito izmijeni propise EU-a koji se odnose na kemikalije. Da osigura zaštitu ljudskog zdravlja i okoliša upravljanjem kemikalijama bez dodavanja novih zahtjeva koji uključuju ispitivanje na životinjama.

3. Da modernizira znanost u EU-u. Da se obveže na podnošenje zakonodavnog prijedloga koji će sadržavati plan za postupno ukidanje svih ispitivanja na životinjama u EU-u prije kraja tekućeg saziva Europskog parlamenta.

Podrška Prijatelja životinja

Ovu inicijativu u Hrvatskoj snažno su podržali Prijatelji životinja.

“Pokusi na životinjama ne samo da su etički neprihvatljivi i potpuno nepotrebni, nego su i znanstveno nepouzdani. Neshvatljivo je da se još uvijek oslanjamo na rezultate dobivene primitivnim i barbarskim eksperimentiranjem na životinjama, uz brojne dostupne sofisticirane i znanstveno precizne neživotinjske metode testiranja”, kažu u udruzi Prijatelji životinja. 

Zahvaljuju se svima koji su svojim potpisom zatražili od Europske komisije da se obveže na podnošenje zakonodavnog prijedloga koji će sadržavati plan za postupno ukidanje svih ispitivanja na životinjama. Očekuje se da taj prijedlog uđe u proceduru  prije kraja tekućeg saziva Europskog parlamenta.

Inače, u svijetu se više od 115 milijuna životinja svake godine koristi u pokusima. Uzimajući u obzir EU, u kozmetičkoj industriji godišnje se koristi oko 12 milijuna životinja. Često su to upravo psi, te zečevi i mačke.

Najnovije

Naši partneri