Dan crnih pasa – Dajte im šansu!

dan crnih pasa 02
Podijelite objavu
Danas se obilježava Međunarodni dan crnih pasa. Prilika je to da podsjetimo da boja pasa ne igra baš nikakvu ulogu u njihovom temperamentu, zdravlju, karakteru ili količini ljubavi koju dijele s nama! Zato nije fer što najteže nađu dom.

Na prvi dan listopada obilježava se Međunarodni dan crnih pasa. Vjerojatno se neki među vama pitaju – pa što će dan crnim psima; zašto ne postoji Dan bijelih pasa ili Dan smeđih pasa?

Razlog je tužan i obeshrabruje – crni psi najteže nađu dom. Ako su u azilu, najteže su udomivi, a ako su u leglu, budu birani zadnji. Eto, zato je potreban Dan crnih pasa, kako bi se podigla svijest o „sindromu crnih pasa“.

Iako boja ne igra baš nikakvu ulogu u njihovom temperamentu, zdravlju, karakteru ili količini ljubavi koju dijele s nama, i danas, u 21. stoljeću, neki misle da nose nesreću i zaobilaze ih u širokom luku. Eto, zato zaslužuju našu posebnu pozornost.

dan crnih pasa 04

Noina arka: Crni pas najduže čeka dom

– Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan crnih pasa. Pitate li se zašto je potreban takav dan, odgovor je na žalost vrlo jednostavan, kažu u Hrvatskoj udruzi zaštitnika životinja Noina arka.

– Po četrdesetogodišnjem iskustvu Noine arke (na žalost i ostale udruge imaju ista iskustva) pas crne boje može biti i najdraži i najbolji no gotovo uvijek će najduže čekati na dom, ako ga ikada i dočeka. Pritom ovo isto tužno pravilo vrijedi i za štence i za odrasle pse, ali i za mace crne boje.

dan crnih pasa 01

Dan crnih pasa – samo ih treba primijetiti

– Ljubitelji pasa znaju da je kod psa bitan karakter, tako i pristupaju kod udomljavanja. Za svakog postoji savršen pas, samo psima treba dati šansu da se pokažu u najboljem svjetlu; ne po boji dlake, nego po onome što čuvaju unutra i spremni su bezuvjetno darivati. Samo ih treba primijetiti i dati im šansu ❤

Dajte im šansu, upoznajte ih, vjerujte, osvojit će vas ❤, poručuju u Društvu za zaštitu životinja Rijeka.

dan crnih pasa 05

Uzmi crnog psa i usreći njega i sebe

Ne dopustimo im da ostanu nevidljivi. Ne dopustimo da zbog boje svoje dlake ostanu u kutu. Donose nesreću? Stvarno u to netko vjeruje? I ne, nisu ružniji od pasa svijetle dlake. Ne, nisu ni gluplji, ni zločestiji. Samo su – crni!

Nećemo ovdje nabrajati razloge poput „uzmite crnog psa jer ćete uz njega izgledati mršavije“ ili „uzmite crnog psa jer izgledaju super na fotkama“. Ako su to razlozi zbog kojeg želite uzeti psa, možda da razmislite još jednom. Uzmite crnog psa jer to želite!

Reći ćemo samo da će vam jednom sasvim sigurno biti žao što ste bili tako uskogrudni i psa birali prema boji. Zato je bolje da već danas odete do prvog azila i dopustite nekom crnom psu ili crnoj pasici da osvoji vaše srce. Ili, ako kupujete psa, obratite pažnju na onog najtamnijeg i ne dopustite mu da ostane zadnji u leglu!

Foto: Noina arka; Udruga Vau Vau; Azil Dumovec; Društvu za zaštitu životinja Rijeka

dan crnih pasa 03

Najnovije

Naši partneri