Border collie Bondo najbolji trkač među psima i ljudima

Border Collie Bondo
Podijelite objavu
Border collie Bondo je na svoj pseći način naučio trkače da kolonu vodi on, pomno prateći i osvrćući se gdje je njegov David.

Border collie Bondo jedan je od poznatijih pasa-trkača na širem riječkom području. Bondo dvije godine živi s Danijelom i Davidom Marot u Kastvu. David je zaljubljenik u trčanje šumskim predjelima zaleđa Kastva, Učke i Ćićarije. Bondo je njegov vjerni pratitelj, pas toplih očiju, oštrog pogleda i uvijek spreman za akciju.

Border collie Bondo pas koji vodi čopor

David nije obični trkač rekreativac, već ozbiljan dugoprugaš koji iza sebe ima brojna postolja utrka u krosu i trailu. Česti boravak u šumi i dužine veće od 20 kilometara, koje uključuju i puno elevacije, dodatno su formirale ovog inače brzog i spretnog border collieja.

Bondo već poznaje sve staze i stazice kastavske šume Loze i Lužine. Odnos čovjeka i psa ovdje je ponešto drukčije. Pas rijetko kad slijedi svog vlasnika. Boni je onaj koji vodi i za njim se trči. 

U ovom slučaju definitno se potvrđuje da je border collie, odnosno graničarski škotski ovčar najpametniji pas koji zadivljuje svojim sposobnostima.

Uvijek sve mora imati pod kontrolom

David i Bondo su u šumi nerazdvojni. Taj odnos biva narušen kad im se prikuljiči više trkača na zajedničkim treninzima. Postoji red; Boni uvijek mora trčati ispred Davida i nastaju problemi ako taj tandem nije na čelu kolone trkača. Bondo će lajati, trčati ispred nogu, tj. smetati svakome onome tko umjesto njih odlučio predvoditi zajednički trening uskim šumskim stazama i stazicama. Reda mora biti: pas pa čovjek.

Bondo je na svoj pseći način naučio trkače da kolonu vodi on, pomno prateći i osvrćući se gdje je David. Često ga se može vidjeti kako tijelo poput vjetra ide u jednom smjeru, dok mu je glava okrenuta u posve drugom. Uvijek sve mora imati pod kontrolom i neće propustiti upozoriti ako osjeti približavanje ljudi ili životinja u šumskim prostranstvima.

Border Collie Bondo
Bondo već poznaje sve staze i stazice kastavske šume Loze i Lužine

Najnovije

Naši partneri