Azil Prijatelji Čakovec: Nikad veći broj ostavljenih pasa

Azil Prijatelji Čakovec Nikad veći broj ostavljenih pasa - Aleksandra Hampamer
Podijelite objavu
U azilu ističu da nikad nije bio veći broj ostavljenih životinja. Azil Prijatelji Čakovec apelira na sve građane da im nastave pomagati.

Azil Prijatelji Čakovec bilježi rekordan broj ostavljenih pasa. U azil je 2020. primljeno 10 vlasničkih pasa, 2021. oko 200, dok ove godine prima na desetine pasa mjesečno. U azilu ističu da nikad nije bio veći broj ostavljenih životinja.

Ne znaju što je točan razlog napuštanja pasa, ali ove godine azil imali veliki broj pasa o kojima brinu. Bez donacija u hrani i dugim potrepštinama, azil ne bi opstao.

“Ne znam uopće više kako se snalazimo. Nije poskupjela samo hrana, već i struja pet puta, gorivo i svi ostali troškovi. Nama je budžet ostao isti, a trenutačno imamo 550 pasa u skloništu. Primorani smo potražiti pomoć jer ne znamo kako ćemo izdržati do kraja godine”, kaže za HRT Aleksandra Hampamer iz azila Prijatelji životinja u Čakovcu.

“Iako nam pomažete sa svih strana, i hvala vam na tome, mjesečno nam treba 6 tona hrane. I svaka vreća nam je bitna, ali se i jako brzo potroši. A do sljedeće godine, kad bismo trebali dobiti hranu iz donacijskog maratona, trebamo nekako dogurati”, šalje poruku Azil Prijatelji Čakovec.

Kilogram hrane im je porastao s 4 na 8 kuna. Bez donacija ne bi uspjeli preživjeti.

Azil Prijatelji Čakovec Nikad veći broj ostavljenih pasa
Bez donacija azil ne bi preživio / foto: Azil Prijatelji Čakovec.

Povećani trošak hrane, ali i općenito života osjećaju i vlasnici pasa.

“Vjerujem da je i njima teško zbog povećanja cijena hrane i za pse. Svi su troškovi otišli gore, ali plaće nisu išle. Sa svih strana smo pritisnuti. U ovom trenutku imamo više od 20 vlasnika koji čekaju da njihov pas uđe u sklonište za daljnje udomljavanje, a mi nemamo mjesta”, kaže Hampamer.

Brojniji su ipak oni koji s puno ljubavi brinu za svoje životinje. Cijena hrane im sigurno nije faktor zbog kojeg bi napustili ljubimca.

U anketi među vlasnicima kućnih ljubimaca rečeno je kako male životinje uglavnom ne troše mnogo, ali da se troškovi bitno povećavaju ako netko ima više ljubimaca. Drugi su pak spremni uskratiti sebi neke potrebe, jer za ljubimca moraju imati.

Najnovije

Naši partneri