Woody i Seven, australski govedarski psi u Kraljevici

Woody i Seven, australski govedarski psi u Kraljevici
Podijelite objavu
Vana Persen uzgajivačica australskih govedarskih pasa: Psi su jednostavno najbolji! S njima se uvijek može nešto raditi i nikad nisi sam.

Australski govedarski pas u Kraljevici? Da, da, ima i toga, a „krivac“ je uzgajivačica Vana Persen. Pseću obitelj Vane i njezinog dečka Jurja trenutačno čine jedan mužjak australskog govedara, Woody, koji ima 11 godina i jedna kujica govedara, Seven te jedan mala stafica (stafordski bulterijer) Cora, koje imaju tri godine. No, nije to sve jer se i Juraj bavi psima pa je tu i nekoliko njegovih psića, većinom terijera.

Australski govedarski – pas sjena

Uzgajivačica ste australskih govedarskih pasa. Upoznajte nas malo s njima, čini mi se da pasmina nije baš česta u Hrvatskoj?

– Australski govedarski pas, kao što mu ime kaže, je pas uzgojen u Australiji da tjera i čuva divlja goveda na australskim pašnjacima. To je pas koji je nastao križanjem nekolicine pasmine između kojih je, naravno, i dingo. Australski govedar je iznimno inteligentan, radišan i ja volim reći „nepoderiv“ pas. Kao i većina pasmina ovčara, vrlo je vezan uz vlasnika i to je baš pas za jednu osobu, koga on odabere, njemu je odan od kraja života. Često ih nazivaju i „pas sjena“. Odličan je ljubimaca za vlasnike koji su aktivni, koji vole avanture ili jednostavno neku vrstu rada/sporta sa psima (agilty, fly-ball, nosework, obedience, rally obedience… you name it, he’s got it!). Ali upravo ta njegova narav čini ih nepovjerljivim prema strancima, što ih opet čini super čuvarima. U Hrvatskoj uz mene postoji još jedna uzgajivačnica govedara, također iz Rijeke.

Woody i Seven, australski govedarski psi u Kraljevici
Woody i Kiah uživaju u prirodi.

Chianti, Cynar i Hurricane of your life

Kako psi u leglu dobivaju imena?

– Štenci baš prava imena koja im stoje u rodovniku (ili kako ljudi to zovu pedigreu), po pravilima HKS-a (Hrvatskog kinološkog saveza) dobivaju svi s određenim početnim slovom. Moja legla ne prate redoslijed abecede, nego kako mi nešto padne na pamet ili kako mi se čini to leglo, odaberem imena. Većinom su to neke engleske složenice ili idiomi (pa sam imala npr. Kneel before the king, Prove me Wrong, Hit the Turps, Hurricane of your life…) ili pića (jer je bilo ljeto kad su ti štenci rođeni – Crystal, Cynar, Chianti….). S obzirom na to da štenci odrastaju kod mene do cca tri mjeseca starosti, svaki već pokazuje svoj karakter ili neke karakteristike, pa radi lakšeg prepoznavanja, svi dobiju neke nadimke. A na budućim vlasnicima je da sami odaberu imena. Ako vlasnici već odluče kako će im se psić zvati i ako je to s njima sve dobar match, onda i ja pokušam tako to štene zvati, jer ti mali psi vrlo brzo uče i vrlo brzo nauče kako se zovu, što je smatram najvažnijom komandom u životu ikad. Pogotovo kad živite za 5+ pasa.

Woody i Seven, australski govedarski psi u Kraljevici
Tko je brži…
Volim pse
Vana sa svojom ekipom.

Woody, prvi australski govedarski pas Best in Show

Po čemu su Vaši psi posebni, po čemu se razlikuju od drugih?

– Moji psi ili govedari? Šalim se. Sigurna sam da je svakome njegov pas najposebniji na svijetu i „najrazličitiji“ od drugih. Govedari već bojom dlake izgledaju neobično i posebno, a moji govedari su ekstremno vezani uz mene i to je ono što ih stvarno čini (meni) posebnima. Tu vrstu povezanosti nisam još srela kod drugih pasmina pasa. To su psi koji će sve drugo zaboraviti ako ste vi tamo.

Idete na natjecanja pasa. Po čemu znate je li neki pas iz legla dobar potencijal za natjecanja? Kako uopće izgledaju pripreme? Kakvi su Vaši rezultati?

– Da, 2013. sam krenula na natjecanja u ljepoti (tzv. Izložbe pasa) sa svojim prvim govedarom. Svaka pasmina ima propisani standard pasmine, što je zapravo ideal kako bi pas trebao izgledati. Izložbe pasa su zapravo procjena koliko je vaš pas blizu propisanog standarda pasmine. Pripreme za izložbu izgledaju kao pripreme za bilo kakav rad. Jednako se uče stvari lijepog stajanja kao što učite psa da sjedne, legne ili dođe. Osim što psi u izložbenom ringu moraju „lijepo stajati“, moraju dozvoliti sucu da ih prepipa rukama, da vidi zube (zagriz) te kod mužjaka opipa testise. Rezultati su više nego zadovoljavajući. Istaknut ću samo neke velike – Woody je bio najljepši pas na internacionalnoj izložbi u Italiji 2016. godine (tzv. Best in Show) u konkurenciji 1400+ pasa. To je definitivno povijesni uspjeh govedara na izložbama u EU jer je to prvi put da je govedar u povijesti izlaganja u Europi bio Best in Show. Moji psi i psi iz mog uzgoja nebrojeno su puta  (za nas uzgajivače najvažnije) bili najljepši psi pasmine na specijalnim izložbama govedara.

Volim pse Australski govedarski pas
Seven na postolju.
Volim pse Australski govedarski pas
Woody – Best in Show.
Volim pse Australski govedarski pas
Tko je rekao šetnja?

Zašto baš psi?
– Zato što su jednostavno najbolji! Sa psima se uvijek može nešto raditi i zapravo nikad nisi sam. Mislim da od svih kućnih ljubimaca, imati psa je nešto što donosi najveći benefit. Upoznala sam nebrojeno puno ljudi, išla na mjesta gdje inače ne bih išla, posjećivala različite zemlje i kontinente… A sve to zahvaljujući psima.

Najnovije

Naši partneri