Vrućine: Zaštitimo pse i uživajmo s njima u ljetu

vrućine 01
Podijelite objavu
Vrućine su počele, u Splitu je, primjerice, jutros u 9.00 sati izmjereno nevjerojatnih 32.8 °C! Zato budimo oprezni, olakšajmo sebi, ali i našim psima ovo razdoblje vrlo visokih temperatura.

Baš danas, na prvi službeni dan ljeta, počele su i velike ljetne vrućine. To uvijek znači i više posla za veterinarske stanice. Stižu im životinje, među njima, naravno, i psi, koji su doživjeli toplotni udar.

Premda smo o tome već pisali u tekstu Ljeto i psi: Kako se brinuti za svog ljubimca tijekom vrućih dana, vremenska prognoza zaslužuje da ponovimo upozorenja.

Vrućine već u 9 sati ujutro

Treba reći da je Državni hidrometeorološki zavod najavio za danas, a ponegdje i sutra vrlo visoke temperature zraka. Primjerice, jutros u 9.00 sati u Daruvaru je već izmjereno 27.6 Celzijevih stupnjeva!

U Splitu je, pak, u isto vrijeme zabilježeno nevjerojatnih 32.8 °C!

Zato budimo oprezni, olakšajmo sebi, ali i našim psima ovo razdoblje vrlo visokih temperatura.

DHMZ je za danas izdao upozorenje za opasno vrijeme i toplinski val u Kninskoj, Splitskoj i Dubrovačkoj regiji. Za kontinentalni dio Hrvatske i za Riječku regiju na snazi je upozorenje za opasno vrijeme. Današnji dan može „stati“ u samo jednu riječ – vrućine.

„Prestanak aktualnog toplinskog vala prema trenutnim proračunima numeričkih prognostičkih modela očekuje se u nedjelju (23. 6. 2024.), premda će već u subotu dnevna temperatura zraka na kopnu biti niža nego u petak“, kažu u DHMZ-u.

Veterinarski fakultet savjetuje

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upozorava da su u većoj opasnosti brahicefalične pasmine poput mopsa i buldoga. Zatim, dugodlake pasmine, recimo lhaso apso, te štenci i stariji psi.

Veterinarski fakultet savjetuje:

  • Osigurati ljubimcu dovoljno hladne i svježe vode
  • Izbjegavati duge šetnje, pogotovo po suncu i po asfaltu
  • Duže šetnje obavljati ranije ujutro i kasnije navečer
  • Ograničiti fizičku aktivnost ljubimca
  • Nikad ne ostavljati pse u automobilima, čak ni s otvorenim prozorima!

Dodajmo da se u „kombinaciju“ uključio i saharski pijesak koji je prekrio cijelu Hrvatsku. Razlog više za pojačan oprez.

Foto: Veterinarski fakultet u Zagrebu; Unsplash

Najnovije

Naši partneri