Strah od pasa – što kaže astrologija?

Podijelite objavu
U strahu su velike oči, kaže poslovica. „Strahove, naravno, predstavlja Saturn“, kaže Karin Baloh Martić koja se bavi psihološkom astrologijom i dodaje da nas u životu najviše koči vlastiti strah. Pa bio on i strah od pasa.

– Prije nekoliko godina svi smo se nasmijali dvojici provalnika koje je s mjesta pljačke otjerala bijesna čivava. Čivava mala, ali opaka, mada meni osobno nije djelovala tako strašno. Ali kao što kažu, u strahu su velike oči. I istina je. Svakome je od nas njegov strah najveći i najstrašniji koliko god da je on objektivno možda bio i smiješan kao npr. strah od igle ili strah od vađenja krvi, kaže nam Karin Baloh Martić, koja se već godinama bavi psihološkom astrologijom u svom Astrodromu.

Željeli smo da nam kaže više o strahu od životinja, odnosno pasa. Jer mnogi ljudi, pogotovo djeca, imaju neobjašnjiv strah od pasa koji ih koči u tome da upoznaju ta divna stvorenja i približe im se. Pa pogledajmo što nam otkrivaju Karin i astrologija:

 „Hrabri provalnici“ i „opasna čivava“

– Strah je nešto posve iracionalno i jedan od najboljih načina da ga pobijedimo je da se suočimo s njime. U protivnom, uvijek će nas držati u nekoj vrsti šah-mata. Strah od životinja? To je nešto što u nas usadi odgoj u kojem su životinje ili nešto nepoželjno ili nešto opasno; ili pak neko loše iskustvo sa životinjom/životinjama još iz djetinjstva. I onda poslije pri svakom novom kontaktu očekujemo isto. I svaki put aktivira se uvijek isti stari strah. Koji je “hrabre provalnike” otjerao glavom bez obzira pred “opasnom čivavom”.

Kada govorimo o životinjama u astrologiji (pod uvjetom da to nisu isključivo kućni ljubimci) govorimo o Mjesecu, planetu koji u sebi sadrži instinkte, planetu koji simbolizira naša spontana i nekontrolirana ponašanja. S Mjesecom funkcioniramo po navici, onako kako smo se naučili ponašati, ni sami ne znamo kada i kako. Također, Mjesec je planet kojim ‘njušimo’ svijet oko sebe, posve nesvjesno i animalno, on je kompas koji nam pomaže snaći se i funkcionirati u kriznim situacijama, kada sve ostalo zakaže i kada na površinu izroni nesvjesno.

strah astro unsplash

Strah – dajte priliku i sebi i psima

Danas baš nismo pretjerano u kontaktu s tim aspektom svoje osobnosti, neki od nas ga se plaše, neki ga preziru, neki negiraju da uopće postoji. I tako, kako nemamo kontakt s tim aspektom vlastite osobnosti, naravno da se baš ne osjećamo dobro u kontaktu sa životinjama, nepredvidljivima, spontanima, divljima.

A strahove, naravno, predstavlja Saturn. Saturn je također i simbol granica i ograničenja, svega onoga što nas realno, a puno češće posve subjektivno ograničava. Zapravo, ono što nas najviše koči u životu su naši vlastiti strahovi. Svi se mi najviše bojimo nepoznatih stvari i situacija i radije ćemo biti nesretni i nezadovoljni u poznatim nam okolnostima nego da se upustimo u neizvjesnost nepoznatog. Ali jedini način da pobijedimo svoje strahove jest da se s njima suočimo, koliko god nam se činilo da je to nešto što jednostavno ne možemo učiniti. Ne postoji uzalud onaj izraz ‘umro od straha’. Ponekad se to doista i dogodi. Ali najčešće se ne dogodi. Nego nas suočenje sa strahom dovodi korak bliže njegovom razrješenju.

Tako je i sa psima. Kažu da pas koji laje ne grize. Uglavnom je to i istina. Kao što su i u strahu velike oči. Dakle, ako se bojite pasa, pokušajte im se približiti. Dajte priliku i sebi i njima. Možda se iznenadite. Možda od vašeg velikog straha ostane – ništa.

Foto: Unsplash

Najnovije

Naši partneri