Sedam stvari o psima za koje možda niste znali

Sedam stvari o psima za koje možda niste znali - volimpse.com 2
Podijelite objavu
Mi smo izabrali manje poznatih sedam stvari o psima. U komentarima podijelite vaše činjenice iz psećeg života koje vam se čine nepoznatima.

Pseći život izvor je brojnih priča, mitova i legendi. Mi vam u našoj rubrici jeste li znali donosimo manje poznate detalje. Evo sedam stvari o psima za koje možda niste znali ili ste na njih zaboravili.

1 U Antičkom Rimu bojali su se vukodlaka

Kad se počeo urušavati Antički Rim pao, veliki broj pasa naša se na ulici. Rimljani su spašavali svoje živote i nisu više imali vremena za pse koji su se okupljali u čopore. Ubrzo nakon toga počele su se pojavljivati priče o vukodlacima. Ipak, radilo se samo o psima koji napušteni lutali gradskim ulicama i užasavali Rimljane. Riječ vukodlak nije latinska, već staro-engleska. Dolazi od riječi “were”, što znači “čovjek” i “‘wulf”, što znači “vuk”.

2 Psi čuju ono što mi ne možemo

Psi imaju daleko bolji sluh od ljudi: mogu čuti zvuk s četiri puta veće distance od nas. Pseći frekvencijski raspon također je širi od ljudskog. Psi mogu čuti visoke zvukove do 45.000 herca, dok čovjek na 23.000 herca.

3 U Tajlandu olako napuštaju pse

Tajlandu ima najviše pasa lutalica. Jedan od razloga tomu što postoji običaj da se štene olako poklanja. Kad odraste i više nije tako slatko i umiljato, pse se olako napušta. Postaju lutalice i mnogi psi završe u budističkim hramovima. Često o lutalicama brinu u narančasto odjeveni redovnici.

4 U dalekoj prošlosti počeo je nas suživot

Iako se pouzdano ne zna kad je čovjek počeo s pripitomljavanjem vuka, postoje arheološki dokazi koji ukazuju da je zbližavanje počelo prije 33.000 godina. To se uglavnom temelji na genskim dokazima pasa. Pretpostavlja se da se tad psima počela skraćivati njuška i širiti čeljust. Bez obzira na točan datum, jasno je da su psi čovjekovi najbolji prijatelji već dugo vremena.

Sedam stvari o psima za koje možda niste znali

5 Imamo manje kapaka od psa

Psi imaju tri kapka. Kao i mi, imaju gornji i donji kapak. Međutim, imaju i treći kapak koji im štiti oči i održava ih uvijek vlažnima.

6 Pas je zastupljen u kineskom zodijaku

Kineski zodijak temelji se na dvanaestogodišnjem ciklusu. Svaki ciklus je u znaku određene životinje. A jedna od zastupljenih životinja u kineskom zodijaku je i pas. Vjeruje se da ljudi rođeni u godini psa posjeduju poželjne osobine, poput poštenja, lojalnosti i odgovornosti.

7 Tko je kriv za urušavanje rasvjetnih stupova?

Znanstvenici u Hrvatskoj jedno su vrijeme istraživali zbog čega se neki rasvjetni stupovi od metala urušavaju češće od drugih. Došli su do zaključka da se radi o psećem urinu koji sadrži korozivne kiseline koje nagrizaju metal. Neki su stupovi su bili toliko popularni među psima da su se s vremenom urušili.

Mi smo izabrali manje poznatih sedam stvari o psima. U vašim komentarima vi podijelite vaše činjenice iz psećeg života koje vam se čine nepoznatima ili zaboravljenima.

Najnovije

Naši partneri