Risovi slave svoj dan: u šetnji Japlenškim vrhom dobrodošli i – psi

risovi japlenški vrh 01
Podijelite objavu
Goranska turistička agencija Lynx and Fox obilježava 11. lipnja, Međunarodni dan risa, besplatnom edukativnom šetnjom zaštićenom park-šumom Japlenški vrh.

Međunarodni dan pasa obilježava se 26. kolovoza, to više-manje znamo. A jeste li znali da i risovi imaju svoj dan? U utorak 11. lipnja Međunarodni je dan risa. Goranska turistička agencija Lynx and Fox obilježava ga besplatnom edukativnom šetnjom zaštićenom park-šumom Japlenški vrh.

U šetnji mogu sudjelovati svi znatiželjni ljubitelji prirode. Individualci, parovi, obitelji s djecom od pet godina starosti koja se mogu kretati u laganom tempu odraslih – svi u Delnice. A sada ono nama najvažnije – iako su tema šetnje divlje mačke, dobrodošli su i psi 🐕

Risovi imaju i svoju planinu – Risnjak

Ne, nećete tom prilikom naići na najveću šumsku mačku koja je ujedno i simbol očuvane prirode. Ali, doznat ćete brojne zanimljivosti o zaštićenoj vrsti po kojoj je nazvana najpoznatija goranska planina – Risnjak.

Ris (lynx) nalazi se i u imenu ove lokalne turističke agencije koja već sedam godina neumorno promovira goranske ljepote i vrednote među kojima risovi zauzimaju posebno mjesto. Zato su za sve znatiželjne šetače pripremili odgovore na brojna pitanja pa tako i ona jesu li čuperci na risovim ušima tek ukras, postoje li dva identična risa ili, pak, zašto risovima ne trebaju krplje za kretanje po dubokom snijegu?

Za ove i niz drugih zanimljivih činjenica o ovoj jedinstvenoj divljoj životinji isplati se “potegnuti” do Delnica. Jer ondje vas očekuje vođena šetnja duga tri kilometra po uglavnom ravnom terenu. Početak obilježavanja ovog “praznika” risa najavljen je za 18 sati. Potrajat će dva sata tijekom kojih će biti red šetnje, red odmora i red zanimljivih priča.

„Lisice“ u potrazi za risom

“Mi, Delničani, obožavamo Japlenški vrh! Samo nekoliko minuta od grada nudi nam mir i prirodu u izvornom obliku. Upravo zato, najbolja je „kulisa“ za popodnevnu šetnju najvišim gradom u Hrvatskoj”. Ističe to glavna “lisica” u Lynx and Foxu, Jelena Holenko Pirc. Napominje da se ona i ostale “lisice” iz agencije vesele u “svom kutku raja” ugostiti sve željne druženje u prirodi i “žedne” znanja o najtajnovitijoj vrsti mačke u Hrvatskoj.

Organizatori, pak, napominju da šetnja nije pogodna za osobe s poteškoćama u kretanju zbog zdravstvenih problema. Sve one koji žele sudjelovati u ovoj besplatnoj edukativnoj šetnji pozivaju da prijavom na poveznici osiguraju svoje mjesto u šetnji Japlenškim vrhom. Nakon toga će e-mailom dobiti sve potrebne informacije pa tako i onu o mjestu okupljanja. Da spomenemo još jednom – psi su dobrodošli! A kad nisu 😉

Zanimljive obilaske svim kutcima Gorskog kotara Lynx and Fox priprema tijekom cijelog ljeta.

Foto: Volim pse

Najnovije

Naši partneri