Psa je udario auto – Što učiniti? Donosimo savjete

Psa je udario auto, što učiniti - volimpse.com
Podijelite objavu
U takvim okolnostiam od nas se prvenstveno traži da ostanemo pribrani. Pravilna i brza reakcija može biti presudna.

Situcije u kojima se susrećemo s pitanjem psa je udario auto – što učiniti, nisu česte, ali se događaju. S ovim paničnim pitanjem susreću se ponajprije veterinari.

U takvim okolnostiam od nas se prvenstveno traži da ostanemo pribrani. Pravilna i brza reakcija može biti presudna u procesu oporavka našeg ljubimca.

Znakovi koji nam govore da nije dobro

Vodite računa o dvije stvari:

Prvo – udarac automobila može uzrokovati unutarnja krvarenja. To je posebno opasno zbog toga što takve ozljede na prvi pogled ne možemo vidjeti. 

Drugo – udarac može psu uzrokovati šok koji dovodi do nekontroliranog ponašanja. U takvim situacijama nerijetko pas se nagonski brani. Događa se da ugrize svog vlasnika dok mu pokušava pomoći. Šok dovodi i do pada tjelesne temperature, što može uticati na rad vitalnih organa. Ako su vam pri ruci neka prostirka ili ručnik, pokrite psa.

Unesrećenom psu pristupimo s puno pažnje i opreza. Pratite boju njegovih očiju. Nije dobar znak kad mu oči počinju mijenjati boju. U tom slučaju pojačajte svoj oprez. Odmah kontaktirajte dežurnu veterinarsku službu i zatražite hitan prijem.

Posjekotina ili i slomljena noga, u usporedbi sa šokom i unutarnjim krvarenjima, nisu opasne. Radi se o ozljedama koje je lakše zbrinuti.  Vidljive, otvorene rane tretirajte po uobičajenoj proceduri. Koristite maramice, ručnike, krpe, gaze ili sve ono drugo što može poslužiti za kompresiju (blagi pritisak) na ranu kako biste zaustavili krvarenje.

Psa je udario auto – pomno pratite ponašanje životinje

Prilikom zbrinjavanja unesrećenog psa, trebamo voditi računa o mogućim lomovima kostiju. Ne podižite psa na uobičajene načine, možete dodatno pogoršati lomove. To posebno može biti opasno ako je došlo do ozljede kostiju rebara ili kičme. 

Preporuka je da psa podignete tako što ćete ga uhvatiti za kožu glave i struka. Tako podignutog spustite na prostirku ili sjedište automobila. 

Ako procijenite da su ozljede lakše ili uopće nema, psu u prvo vrijeme nemojte davati ni hranu ni vodu. Pomno pratite njegovo ponašanje i shodno tomu počinite ga hraniti. U narednim danima jako vodite računa o psu; svako neuobičajeno ponašanje znak je da odmah kontaktirate svog veterinara.

Pratite savjete u našoj rubrici veterinarski kutak.

Najnovije

Naši partneri