Portugalski vodeni pas Bo – Prvi pas Amerike

Portugalski vodeni pas Bo - Prvi pas Amerike
Podijelite objavu
Tijekom kampanje za predsjednika 2008. Barack Obama obećao je psa kćerima. Portugalski vodeni pas Bo stigao je u travnu 2009.

Bo je jedan od onih pasa koji nije mogao biti nezamijećen. Portugalski vodeni pas Bo bio je First Dog of the United States od 14. travnja 2009. do 20. siječnja 2017. Svijet su obilazile fotografije psa s predsjednikom Barackom Obamom, prvom damom Michelle Obamom, te njihovim kćerima, Sashom i Malijom.

Portugalski vodeni pas Bo - Prvi pas Amerike
Portugalski vodeni pas Bo s predsjednikom Barackom Obamom

Za vrijeme kampanje za predsjednika Amerike 2008. godine, Barack Obama obećao je psa kćerima, i to neovisno o rezultatu izbora. U svom pobjedničkom govoru u Grant Parku, tadašnji novoizabrani predsjednik SAD-a poručio je kćerima Sashi i Maliji:

“Volim vas obje više nego što možete zamisliti. Zaslužili ste psića!”

Portugalski vodeni pas Bo kao dar Obamama

Bo, mužjak portugalskog vodenog psa, pridružio se obitelji Obama u Bijeloj kući u travnju 2009. godine. Sunny, ženka portugalskog vodenog psa, došla je u kolovozu 2013.

Dolazak psa u predsjedničku obitelj nije prošao bez tenzija u američkoj javnosti. Obitelj Obama prvotno je izrazili želju da udomi psa iz azila. Međutim, u Bijelu kuću stigao je Bo, kao dar predsjedničkoj obitelji od jednog uzgajivača. 

To je razljutilo organizaciju za zaštitu životinja “Best Friends Animal Society”. Pokrenuli su peticiju kojom su prikupili 50.000 potpisa svojih istomišljenika u tome da obitelj ispuni obećanje i udomi psa.

Obame se s time nisu složile. Bo je bio radni pas, ali jako neuspješan u svom poslu i darovan je Obamama. Unatoč tome, predsjednička obitelj obećala je da će prikupljati donacije za pse iz azila.

Objava Baracka Obame koja je rastužila brojne

Bo je uginuo 8. svibnja 2021. u svojoj 12. godini. 

“Danas je naša obitelj izgubila pravog prijatelja i odanog suputnika. Više od desetljeća Bo je stalno i nježno prisutan u našim životima. Bio je sretna što nas vidi kad smo imali i dobre i loše dane, kao i u danima između. Bo je tolerirao svu strku koja je dolazila s boravkom u Bijeloj kući. Lajao je, ali nije grizao, volio je ljeti skakati u bazen, volio je djecu. Živio je za ostatke oko stola i imao je sjajnu frizuru. Bio je upravo ono što smo trebali i više nego što smo ikad očekivali. Jako će nam nedostajati”, napisao je Barack Obama na Twitteru 8. svibnja 2021.

Ta objava jedna je onih s najvećim brojem izraza podrške obitelji Obama.

Najnovije

Naši partneri