Policija: Držite pse pod nadzorom

policija 02
Podijelite objavu
Praćenjem stanja sigurnosti na području Policijske uprave ličko-senjske uočen je porast prekršaja držanja životinja bez nadzora, izvijestila je tamošnja policija. Neodgovorni vlasnici pasa razlog su zbog kojeg policija podsjeća na primjeren način držanja životinja!

Praćenjem stanja sigurnosti na području Policijske uprave ličko-senjske uočen je porast prekršaja držanja životinja bez nadzora, izvijestila je tamošnja policija. Naime, u prvih sedam mjeseci ove godine na području Policijske uprave ličko-senjske evidentiran je 21 prekršaj držanja životinja bez nadzora u kojima je 12 osoba lakše ozlijeđeno, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano 12 prekršaja.

– Skrećemo pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana.

Sigurna šetnja za sve

Policija upozorava vlasnike kućnih ljubimaca, prije svega pasa, da prilikom njihove šetnje, „radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu“. 

– Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje.

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima, definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom, objašnjava policija. Dodaju da nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima obavlja Ministarstvo poljoprivrede.

Policija: Prijavite zlostavljanje pasa

Policija također moli sve građane koji primijete psa koji se drži u nehumanim uvjetima, zlostavljan je ili da se slobodno kreće javnim površinama i time ugrožava građane i druge životinje, da kontaktiraju dežurnog komunalnog redara ili Centar 112, koji će izvijestiti veterinarsku službu, odnosno policiju.

Naime, policija o svim postupanjima u kojima su sudjelovali psi izvještava komunalnog redara ili veterinarskog inspektora kako bi mogli postupiti temeljen svojih ovlasti prema neodgovornim vlasnicima.

Foto: PU-LS; Unsplash

Najnovije

Naši partneri