Plogging na Bundeku i na pet friendly stazi

plogging vincent van zalinge
Podijelite objavu
Plogging je kombinacija trčanja i prikupljanja smeća. Jedna takva utrka, Ekotlon 2023, održava se u subotu na zagrebačkom Bundeku. No, ove godine otvorena je i pet friendly staza za plogging!

Znate li što je plogging, jeste li se već susreli s tom riječju? Vrlo jednostavno – plogging je kombinacija trčanja i prikupljanja smeća. Prednost mu je što se njime mogu baviti svi, nisu važne godine ni kondicija, važna je jedino dobra volja i ljubav prema prirodi.

A upravo ove subote, 9. rujna u 10 sati, u Zagrebu na Bundeku trči se plogging utrka Ekotlon 2023.

Plogging sa psima

No, ono što je nama zapelo za oko jest novost na ovogodišnjem Ekotlonu. Naime, organizatori su otvorili novu pet friendly stazu za plogging.

„Prvi put u Hrvatskoj, ali prvi put i u svijetu! Sudjelujte sa svojim psom u kombinaciji canicrossa i Ekotlona! Ove godine u suradnji s Canicross Croatia, klubom za trčanje i planinarenje sa psima, organiziramo revijalnu humanitarno-ekološku utrku.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za canicross utrku pod uvjetom da su psi stariji od godine dana, da nisu agresivni te da sudjeluju u utrci na prikladnoj vodilici“, ističu organizatori.

Prošeći me, udomi me

No, nije ovo događaj samo za ljude i obitelji sa psima. Naime, u suradnji sa Skloništem za nezbrinute životinje grada Zagreba svi zainteresirani imat će priliku prošetati ili potrčati sa psima koji čekaju novi dom!

Svima koji razmišljaju o novom četveronožnom članu svoje obitelji, ovo je divna prilika da možda nađu svog dlakavca i na Bundeku dožive ljubav na prvo trčanje i njuškanje.

A što ako nisam u Zagrebu 🤔

Prijaviti se možete do 7. rujna u 23.59 sati, odnosno do popunjavanja maksimalnog broja sudionika. Trče se četiri utrke (1, 2 ili 5 km + canicross staza 3 km).

Ako niste u Zagrebu, nije važno, svatko sam može odabrati lokaciju za čišćenje u svom kraju. Dovoljno je, dakle, da sami pronađete lokaciju za čišćenje u svojoj blizini, prijavite se i organizirate plogging s ekipom na toj lokaciji u subotu 9. rujna.

Nakon plogginga organizatorima trebate poslati fotografije lokacije prije i poslije čišćenja i fotografirati svoju ekipu. Najveselija ekipa s lokalnog plogginga osvaja Ekotlon poklon paket i medijsko predstavljanje u 24sata!

Inače, Ekotlon plogging prošle se godine održao na šetnici Carmen Sylva u Opatiji, Bundeku i Tuškancu u Zagrebu, u Dravskoj ulici u Koprivnici, na splitskom Marjanu te na akumulacijskom jezeru Banova Jaruga.

Plogging s humanitarnom notom

Ove godine sav prihod od prodaje kotizacija za Ekotlon bit će doniran Taekwondo klubu osoba s invaliditetom Kukkiwon Zagreb, kao doprinos organizaciji putovanja na Svjetsko prvenstvo u parataekwondou u Meksiku.

Organizatori ove akcije su 24sata i missZDRAVA, a Ekotlon je platforma 24sata koja objedinjuje aktualne teme vezane uz ekologiju, održivost i brigu o prirodi te razne aktivnosti usmjerene na očuvanje prirode i okoliša.

Subotnji plogging nam je prilika da se fizički aktiviramo, zabavimo, ali i očistimo naše okruženje te pomognemo našim parasportašima.

Jer, kako sami organizatori kažu – male navike (dovoljne su) za velike promjene!

Foto: Unsplash, Vincent van Zalinge; Bas Peperzak

Najnovije

Naši partneri