Odrasli pas je stigao, a što sad?

odrasli pas 03
Podijelite objavu
Pitanje je to koje si sigurno postavljate svi vi koji ste prvi put uzeli psa. Odrasli psi nisu poput štenaca jer iza sebe već imaju određena životna iskustva. Možda jako loša, poput mene. I možda zato nemaju baš puno razloga vjerovati ljudima.

Jedna Atena nedavno je dobila svoje ljude i zauvijek napustila azilski život. Jako dobro! Odrasli pas je tu, a što sad? Pitanje to koje si sigurno postavljate svi vi koji ste prvi put udomili, dobili ili kupili psa. Odrasli psi nisu poput štenaca jer iza sebe već imaju određena životna iskustva. Možda jako loša, poput mene. I možda zato nemaju baš puno razloga vjerovati ljudima.

Kad sam ja došla kod S, bio je to spoj nje koja nikad nije imala psa i mene koja nikad nisam imala svog čovjeka. Dvije neznalice, najkraće rečeno. Ja sam stajala i buljila u zid, ona je buljila u mene i bila na rubu suza. Dobro, ja nisam klasična priča – pas je stigao, snaći ćemo se nekako. Ipak sam godine provela pod teškim drilom u kineskom betonskom zatvoru, na stadionu na kojem se „vrti“ ogroman novac i sve je podređeno tome. A najviše od svega naši životi.

Odrasli pas je tu, otkud krenuti

Dakle, prvi pas vam je stigao u kuću. Znate li što trebate raditi? Znate li kako mu se približiti, pogotovo ako je traumatiziran i iz azila? Znate li što smije, što ne smije jesti? A znate li što je potencijalno opasno za njega? Ne znate? Ne brinite, ni moja S nije imala pojma. A vidite nas danas – jedna duša, a nas dvije. Tako ona kaže, a da zna pjevati, možda bi i zapjevala 😉

Moj vam je savjet, kao udomljenog psa s traumama, da budete beskrajno strpljivi i da srce širom otvorite. Tako sigurno nećete pogriješiti. Najprije nam osigurajte sigurno mjesto, dekicu, jastuk, kauč, što god. Neka to bude mjesto koje nije na prolazu, gdje nam nitko neće previše smetati i s kojeg imamo dobar pregled zbivanja u kući.

Kad vam stignemo, jako smo zbunjeni, nije nam ništa jasno i to je samo još jedna promjena. A promjena je obično, po našem iskustvu – loša. Zato nas nemojte silom maziti, dirati, pokazivati bližoj i daljnjoj rodbini i svim susjedima iz kvarta. Dajte nam vremena da shvatimo da ste vi naši ljudi  i da je to naša kuća. Kod mene je to išlo baš jako polako. A vidite me danas, jako se volim maziti. Ali, da, da, ima i ali – ali samo onda kad ja to želim! A sa S sam već gotovo punih pet godina!

Odrasli pas – od veterinara do odaziva

Osigurajte nam i mirno mjesto na kojem ćemo jesti i na kojem će nam stajati voda. I budite spremni promijeniti više vrsta hrane, dok ne nađete onu koja nam najbolje odgovara. Uvijek proučite našu hm je li, kakicu, jer ona vam puno toga otkriva.

Pustite nas da vam sami priđemo. Mamite nas keksima, malo pomalo. Kad kažem neka to bude polako, to i mislim. Isto je i s navikom na ogrlicu ili povodac. Povežite ih s keksima, da shvatimo da to nije ništa loše. Neki od nas su jako bojažljivi i poštujte to.

Ako vaš novi odrasli pas – suputnik nije naučen na povodac i šetnju, uložite trud u to da vaš hod postane koliko-toliko usklađen. Kad se opustimo, kad shvatimo da ste vi naši, a mi vaši, i te šetnje će postati užitak, a ne frustracija. I za vas i za nas.

Naravno, morate nas naučiti da dođemo kad nas zovete. To kod nekih neće uopće biti lako. Evo, mene su toliko trenirali da trčim za mamcem, da me S rijetko pušta u neograđenom prostoru. Sve što me može omesti, omete me. Zec, srna, mačka, ni ne trepneš, a ja već trčim za njima. Pa onda neki glasovi u daljini, evo mene već kako panično jurim.

S vašima će, nadam se, to biti lakše. Ali znajte da ja sad potrčim samo malo kad me S pusti na našem mjestu u Jablanu. Kao bivša trkačica, umorna sam i ponekad me bole noge pa radije hodam sa S nogu uz nogu. Baš smo kao dvije nonice.

Nađite i veterinara „za zlu ne trebalo“, ali i za cijepljenja. I na njega nas navikavajte polako. Nažalost, kad sam došla kod S, morala sam na sterilizaciju, a onda i na dvije operacije zuba. To mi je ostavilo veliku traumu i sada ne ulazim u ordinaciju. Ostanem stajati vani, tresem se jako, sva se zaperutam u tih nekoliko minuta. A teta veterinarka dođe van i vani me cijepi. Jednom sam se porezala pa su me vani obradile. Eto, takva vam je naša Njuška.

Psi su tu da laju

Mi volimo rutinu i volimo navike. Odmah nas naučite na to da ćemo morati ostajati kod kuće sami, ako je to tako u vašem slučaju. Nitko od nas ne voli biti sam. Ali lakše je ako odmah počnete vježbati s nama, nego ako nas uzmete dok ste na godišnjem pa ste dva ili tri tjedna 24 sata s nama. A onda odjednom odete na posao i nema vas 9 sati. Za nas je to – vječnost, samo da znate.

Ma koliko se neki smijali, računajte na to da je nekima od nas zima. Ja, recimo, spavam u pidžamici. Ne brinite, S ustane usred noći, da vidi je li mi vruće, ali tvrdi da uvijek spavam kao top, potpuno opuštena.

Dio o zimi posebno se odnosi na starije pse ili na one s manje dlake i poddlake. Tko o čemu, ja o sebi, ali i po ljeti nosim kabanicu ako je kiša. Da, smijte se, ali prava sam osjetljivka. Iako ne biste rekli da me vidite kako se ljutim na neke pse koji mi nikako nisu sjeli. Recimo na susjede Daisy ili Lilu, pravu dobricu koja se pravi da me ne vidi jer misli da tako neće više čuti moje lajanje.

A kad smo kod lajanja, neki psi laju rijetko. Poput mene. Kod kuće samo mrmljam i to kad pokušavam objasniti S da je vrijeme za ručak. No, gotovo nikad ne lajem. Ipak, računajte da ima pasa koji laju ili zavijaju. I kako da vam to blago kažem – ej, ljudi, pa mi smo psi, to nam je posao 😉

Ako niste znali…

I evo vam za kraj par savjeta koji jako dobro dođu, a S ih je naučila u hodu. Borov prelac, znate one gusjenice koje putuju poput vlakića, mogu biti jako opasne! Ne dajte nam ni da ih njušimo, a kamoli da ih ližemo. Njihovo vrijeme upravo počinje.

Daždevnjak je divan, one žute točke su privlačne i nama i vama. No, za nas može biti koban, zapamtite to. Ako ga vidite, slobodno ga slikajte, ali nama ne dajte blizu!

Svakih nekoliko mjeseci mogli biste nam dati tablete za unutarnje parazite, preventivno. Ne trebate nas kupati kao da smo bebe! Uvijek kad se vratimo iz šetnje, S me dobro obriše vlažnim maramicama za pse. Divna sam, mirišljava, čista i dlaka mi je sjajna, hvala na pitanju.

Naše nokte ne režite sami, ima tko se time bavi, a vi nas možete ozlijediti ako niste tome vični. Ja, recimo, obožavam svoje brusiti na tepihu u dnevnome pa mi ga je S ostavila samo za tu namjenu. I zaista je kvalitetan, ja ga testiram već pet godina i još se drži 😉

Uglavnom, svačeg sam se dotaknula i svašta sam tu nabacala. Nadam se da sam vam barem malo pomogla. Ali da se vratim na početak i ponovim još jednom. Jednom kad budete u situaciji – odrasli pas je tu, budite strpljivi i zaspite nas ljubavlju. Vjerujte, vratit ćemo vam to na toliko načina, da ćete se vrlo brzo pitati zašto niste ranije uzeli psa!

Foto: Galin privatni album

Najnovije

Naši partneri