Odmor je ljepši sa psom – besplatna vožnja talijanskim vlakovima

odmor 02
Podijelite objavu
Do 15. rujna traje promotivna akcija talijanskog željezničkog prijevoznika Trenitalia pa psi mogu besplatno putovati međugradskim vlakovima. Akcija ima za cilj podržati kampanje protiv napuštanja pasa koje se u vrijeme godišnjih odmora provode diljem Italije.

„Povedite ga sa sobom na odmor“, poručuju iz Trenitalije! Naime, izvrsna vijest stiže nam iz Italije – do 15. rujna traje promotivna akcija talijanskog željezničkog prijevoznika Trenitalia pa psi mogu besplatno putovati međugradskim Frecce i Intercity vlakovima!

U Trenitaliji ovu akciju doživljavaju kao „konkretnu podršku kampanjama protiv napuštanja pasa koje se provode diljem Italije“, piše portal Paese sera.

Na godišnji odmor vlakom

Kao što je slučaj i kod nas, i u Italiji se najviše pasa napušta tijekom ljeta, u vrijeme godišnjih odmora. Stoga je nastala ova inicijativa, kao dio projekta Summer Experience 2023. pa će vlak, nakon vlastitog automobila, Talijanima s kućnim ljubimcima ovo ljeto postati omiljeno prijevozno sredstvo.

Dopušteno je prevoziti i srednje i velike pse, a uvjet je da je pas na uzici, da mu stavite brnjicu ako osoblje to zatraži te da ima europsku putovnicu i potvrdu cijepljenja.

odmor 03

Pas nije teret zbog odlaska na godišnji odmor

“Napuštanje pasa je okrutan, kukavički i prijezira vrijedan čin. On prekida pakt ljubavi i prijateljstva koji smo sklopili sa životinjom primljenom u obitelj. Vaš svakodnevni prijatelj ne može postati teret samo zato što je vrijeme za odlazak na odmor. Postoji tisuću načina da uvijek ostanete blizu. Jedna od njih je vožnja vlakom, gdje su ograničenja iz prošlosti odavno nestala, također zahvaljujući kvalitetnom dijalogu između udruga za dobrobit životinja, posebice LEIDAA-e, i glavne talijanske tvrtke za upravljanje putničkim željezničkim prijevozom”, pojasnila je predsjednica Društva za zaštitu životinja i okoliša LEIDAA (La Lega Italiana Difesa Animali e Ambiente) Michela Vittoria Brambilla i poručila: „Psa ili mačku možete povesti bilo gdje: odmor će biti ljepši!“

140 tisuća četveronožnih putnika

„Potražnja za putovanjima na odmor sa svojim četveronožnim prijateljem raste i Trenitalia je pokrenula niz inicijativa kako bi obiteljima i njihovim ljubimcima što više olakšala putovanje na odmor“, objasnio je izvršni direktor Trenitalije Luigi Corradi.

Kako navodi Paese sera, više od 140.000 kućnih ljubimaca vozilo se talijanskim vlakovima Trenitalia od siječnja do svibnja (to je povećanje od +75% u odnosu na 2019.).

Za putovanja od 16. rujna karta za ljubimca stajat će 5 eura za putovanje od nedjelje do petka te samo 1 euro za putovanje subotom.

odmor 01

Lakše putovanje na odmor

“Životinje su članovi naše obitelji. Pas ili mačka su naše dijete za nas Talijane i u vrijeme odmora i putovanja očekujemo da oni mogu biti s nama. Zato sam jako zadovoljna ovom suradnjom s Trenitalijom, kako bismo putovanje na odmor učinili lakšim i jeftinijim za one sa psima, čak i velikim psima”, dodala je Brambilla, a prenosi Paese sera.

Zanimljivo je da je predstavljena i reklama protiv napuštanja životinja koja će se emitirati u vlakovima i na željezničkim postajama.

Psi u HŽ-u

Nadamo se da će ova talijanska inicijativa uroditi plodom, a nadamo se da će se tim primjerom voditi i naše Hrvatske željeznice.

Podsjetimo, u našim je vlakovima dopušteno prevoziti male životinje i pse, a „ostali psi (više od 30 cm)“ moraju imati veterinarsku knjižicu iz koje je vidljivo vlasništvo psa, oznaku (mikročip) i potvrdu redovitog cijepljenja.

Psi se ne smiju smještati na sjedala, a prijevoz za službene pse koje vode zaposlenici MUP-a, HV-a, lovci i pripadnici Gorske službe spašavanja te registrirane spasilačke pse kao i pse vodiče/pomagače i životinje u ručnim transportnim kutijama koje se prevoze kao ručna prtljaga i za male pse izvan ručnih transportnih kutija prevoze je besplatan. Za velike pse plaća se 50% cijene karte u 2. razredu putničkog vlaka.

Dakle – svi na godišnji, ali “NE zaboravite” povesti i svog ljubimca!

Fotografije: Trenitalia; Unsplash

Najnovije

Naši partneri