Mamci za oralnu vakcinaciju lisica – oprez u prirodi

mamci za lisice 02
Podijelite objavu
Mamci će se od subote bacati iz aviona, a Ministarstvo poljoprivrede navodi da nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

„U subotu, 8. lipnja, počinje proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica na području RH. Cilj je polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće spriječiti mogući unos bolesti i održati status Hrvatske kao zemlje slobodne od ove bolesti.“

Objavilo je to Ministarstvo poljoprivrede na svojim stranicama, navodeći da su mamci koji u sebi sadrže dozu cjepiva u potpunosti neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja.

Mamci nisu namijenjeni cijepljenju pasa

Vakcinalni mamci polažu se izbacivanjem iz aviona. Mamac je smeđe boje i podsjeća na kolačić, a ima specifičan i intenzivan miris i okus privlačan divljim životinjama. Cjepivo je  ružičasta otopina u kapsuli koja se nalazi u središtu hranjivog mamca.

Mamce se ne smije dirati niti micati! U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini, može se ukloniti, ali samo sa zaštitnim rukavicama. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima.

U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ako je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir s kožom ili sluznicama, potrebno se odmah obratiti liječniku. 

Spriječiti kontakt psa s mamcima

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

Ministarstvo poljoprivredne poziva građane da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima. Tako se najlakše može spriječiti njihov kontakt s cjepivom.

Oralna vakcinacija lisica provodi se na cijelom području Republike Hrvatske, osim na jadranskim otocima. Tijekom svake kampanje bit će položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca tj. 2.665.850 godišnje. Predviđeno vrijeme završetka proljetne kampanje koja počinje u subotu je najkasnije do 20. lipnja, ovisno o vremenskim prilikama.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Najnovije

Naši partneri