Klamber španijel Villi – šampion pasmine na Cruftsu

Klamber španijel, rijetka, ali divna pasmina - Volim pse
Podijelite objavu
Klamber španijel pasmina je u koju se zaljubila Maja Bubalo iz Rijeke dok je davno gledala uglednu izložbu Crufts. Upravo su na toj izložbi ovih dana dva njezina psa osvojila suce i zaslužila vrijedne nagrade.

„Priča o ljubavi prema pasmini klamber španijel počinje 1991. godine, kada je upravo na ovoj prestižnoj, tradicionalnoj, svjetski poznatoj ili „cream della cream“ izložbi pasa, Best in Show na Cruftsu dobio veliki bijeli španijel, debeljuškast, velike kockaste glave, tužnog pogleda, pasmine meni tada nepoznate – klamber španijel.

U to doba još uvijek internet nije bio na stupnju razvoja kao danas, niti su informacije bile lako dostupne, tako da se sva komunikacija odvijala pismima i telefonskim pozivima, a sve kako bih mogla doći do bilo kakve dokumentacije ili informacije o pasmini.

Orca, lagotto romagnolo iz Rijeke, osvojila Crufts!

Orca, lagotto romagnolo iz Rijeke, osvojila Crufts!

Orca i njezin vodič Javier Gonzalez Mendikote bili su najbolji u finalu Best in Show legendarne britanske međunarodne izložbe Crufts. VIŠE NA POVEZNICI

Tada sam bila curica još u osnovnoj školi, koja je izludjela roditelje, jer sam ja odlučila da želim klamber španijela, iako smo doma imali engleske koker španijele, ali odluka je pala i nisam odustajala“.

Počinje tako svoju priču Riječanka Maja Bubalo, čiji je Hrothgar’s Hop Skip ‘n’ Jump pobijedio na ovogodišnjem Cruftsu u svojoj pasmini, o čemu smo i mi izvijestili. Uz to što nam je ispričala kako ju je osvojila pasmina klamber španijel, s nama je podijelila i dojmove s nedavne izložbe u Birminghamu, odakle su se njezini Hrothgar’s Hop Skip ‘n’ Jump i Hrothgar’s Hit the Dance Floor vratila ovjenčani nagradama.

Klamber španijel – ljubav zauvijek

Tako priča počinje, a moj prvi klamber španijel, ženka zvana Middy, dolazi 1993. godine iz Velike Britanije, iz poznate uzgajivačnice Belcrum, uzgajivača koji su nam kasnije postali kućni prijatelji i od kojih sam sve naučila. Nažalost, uginula je prerano, ali je ljubav prema pasmini ostala. Cijela moja obitelj voli pse pa i moj brat, Marko Bubalo, aktivno sudjeluje u svemu i tako u naš dom 1994. godine dolazi Meggie, također iz Velike Britanije iz spomenute uzgajivačnice Belcrum, a godinu dana kasnije i mužjak Spot, iz uzgajivačnice Tavisrosh.

I sve nekako kreće, počinjem izlagati aktivno na izložbama kod nas i u drugim okolnim državama, ali smo, nažalost, još jako nepoznati kao pasmina izlagačima i posjetiteljima. Ni suci nas baš ne viđaju često, budući da je klamber španijel rijetka pasmina čak i u svojoj domovini, Velikoj Britaniji. Moj je interes za pasminu rastao, pa 1996. godine školovanje nastavljam u Velikoj Britaniji, a živim u uzgajivačnici klamber španijela Belcrum, kako bih mogla steći što više iskustva i znanja.

Klamber španijel Hrothgar’s Hop Skip’n’jump, za prijatelje Villi, na Cruftsu.

Grobničani Villi i Angelina

I da se vratimo u današnje doba, ljubav i strast prema pasmini me je skroz preuzela. U ljeto 2020. godine na svijet dolaze mali klamberići, koji su se okotili u mojoj sobi na Čavlima i zbog kojih nisam spavala 14 dana, jer sam bez prestanka gledala u njih. Među njima je bio sada čuveni Villi, imena po rodovniku Hrothgar’s Hop Skip ‘n’ Jump, i njegova sestra Angelina imena po rodovniku Hrothgar’s Hit the Dance Floor.

Moje prvo leglo klamber španijela i naravno da smo si ostavili dva šteneta, iako smo već imali pse u kući, uz mamu i tatu štenaca. Ali, jednostavno odluka je pala – Villi i Angelina ostaju. Uz svoje obaveze i posao koji radim, a napominjem da je ovo meni hobi koji volim i u kojem uživam, ponekad stignem otići i na izložbu pasa, iako ja to ne radim svaki vikend, budući da volim vidjeti svoje pse kako uživaju na moru i u šetnjama šumom pa često borave u Gorskom kotaru.

Crufts 2023.

No, san svakog uzgajivača je izlagati svoj uzgoj u matičnoj zemlji pasmine na Specijalnoj izložbi za pasminu, kao i na Cruftsu, postoje još neke izložbe na koje je lijepo otići, ali za mene i moju pasminu koja je iz Velike Britanije ovo je „must go“.

I tako je bilo, gledam svoje pse i svaki dan uživam u njima, tješim samu sebe da je odluka dobra, Villi i Angelina izgledaju super, krećemo na put. Nakon oko 2000 km, napominjem u jednom smjeru, dolazimo u Englesku dan i pol ranije, kako bi se psi mogli odmoriti i kako bih ih mogla srediti, okupati, jer ja sam svojim psima i groomer i hendler.

Nervoza na najjače, iako meni nije prvi put da izlažem na Cruftsu, ali ovo je sada ipak moj uzgoj, moj rad i trud i strast i ljubav i sve. Naravno da pada snijeg, valjda ga nikad nije palo toliko u okolici Birminghama, nervoza raste, ne želim da se smoče i zaprljaju, ali sretno stižemo na izložbeni prostor i počinje kaos.

Nervoza na najjače.

Konkurencija dobra, ruke se tresu

Teško je opisati tu veličinu svega toga, izložba traje 4 dana, u 5 hala, 4000 pasa na naš dan ili Gundog day, dolazimo pred naš ring i gužva počinje. Imala sam osjećaj kao da su mi se ruke i noge oduzele, nisam se micala od svojih pasa čekajući da dođe red na njih, stalno sam ih nešto češljala, popravljala, nervirala me svaka dlačica koja strši ili visi. I napokon je došao red na našu pasminu.

Villi je izlagan u klasi Limit jer ima tek 2,5 godine i nije još osvojio šampionsku titulu, iako je nagrađivan. I sestra Angelina je također bila u klasi Limit, starija klasa je Open u kojoj su šampioni. U pasmini je bilo prijavljeno 63 pasa pasmine klamber španijel, od toga bilo je pasa iz Belgije, Nizozemske, Italije, Švicarske, Poljske, Velike Britanije i, naravno, Hrvatske. Bilo je tu svjetskih i europskih šampiona i nekih pobjednika Cruftsa prijašnjih godina, konkurencija je bila dobra, a ruke su se tresle i nervoza je rasla.

Saba i njezino More Brda - Volim pse

Saba i njezino More Brda

Saba je mješanka koju su Iva Ćurković i Pavle Kocanjer udomili iz azila u Liču, a njihov je vjerni suputnik na planinarenjima i važan dio FB stranice More Brda. VIŠE NA POVEZNICI

Villi uživa, mašem repom i pobjeđuje

Villi ulazi u ring, kreće njegov red u klasi, sudac gleda posebno svakog psa, pregledava rukama tijelo, zube, gleda pojedinačno kretnju, Villi se izlaže kao nikada do sada, uživa, maše repom ponosno drži glavu, kao da govori – gledajte me, ja imam dobar osjećaj… Postavljamo svi pse i sudac odlučuje –  Villi je prvi u klasi, ljubim ga presretna sam, ali tu nije kraj, ima još dvije klase iza nas. I nakon tih odluka pozivaju sve pobjednike klasa nazad u ring za izbor najboljeg mužjaka.

Uff gledam pse oko sebe, ali vjerujem u svog psa, sudac nas šalje u krug da pogleda pse ponovno u kretanju, postavljamo pse i odluka je pala – sudac kreće prema nama. Ne mogu vjerovati, sva sam se naježila, Villi postaje najbolji mužjak najprestižnije izložbe na svijetu Crufts, ljubim ga svi nas slikaju, oko ringa sjede eminentni suci i uzgajivači iz cijeloga svijeta, ja čujem samo škljocanje aparata i gledam ponosno u svog psa, u svoj trud i njegovu sreću.

Sudac je odlučio!
Nagrada ide… u Rijeku!

Sreći nema kraja

Nakon Villija, u ring ulazi njegova sestra Angelina koja postaje druga najbolja ženka ove prestižne izložbe. Mojoj sreći nema kraja. Sad nas još čeka natjecanje između najboljeg mužjaka i najbolje ženke za prvaka pasmine. Brat mi dodaje Villija, daje mi hrenovke kako bih ga mogla animirati, trčimo u krug, postavljamo pse i Villi pobjeđuje!

Nema kraja sreći, jednostavno nema, ovo je dokaz predanog rada mene i mog brata, ljubavi, truda i strasti prema pasmini. Sreća je ovdje neopisiva jer su Villi i Angelina naš uzgoj, ja ih uređujem i izlažem, rekli bismo „all in one“.

Villi je pobijedio i na Specijalki za pasminu u Velikoj Britaniji u listopadu 2022. godine, a ovo je još jedna velika pobjeda za njega, „he is simply the best“. Sad treba sići s tog oblaka na kojem ja još uvijek lebdim.

Da, svi smo iz Rijeke

Čestitam od sveg srca vlasnici Sabini Zdunić Šinković koja je uzgojila Orcu, pobjednicu svih pasa na Cruftsu, suvlasniku Anti Lučinu kao i groomeru i hendleru Orce, Javieru Gonzalezu Mendikoteu, bili su savršeni. Također sve čestitke mom dobrom prijatelju Jurju Sokoliću, na osvojenim rezultatima i to tri prvaka pasmine u terrijer grupi, s oštrodlakim foksterijerom, kratkodlakim terijerom i lakeland terijerom, i za osvojenu terijer grupu s predivnom Blankom, oštrodlakim foksterijerom, koja je uzgoja i njemačkog vlasnika Friedrich-Wilhelma Schoneberga, a hendlana i groomana do savršenstva od strane Juraja Sokolića.

I da, mi smo svi iz Rijeke.

Klamber španijel, rijetka, ali divna pasmina.

Najnovije

Naši partneri