Iz kanjona Čikole spašen pas

iz kanjona čikole 01
Podijelite objavu
Iz kanjona rijeke Čikole, nizvodno od Drniša, čuo se lavež psa kojemu je očito trebala pomoć. A tko je tu uvijek kad netko treba pomoć? HGSS, naravno, ovog puta šibenski!

Jedna umalo tragična pseća priča dobila je sretan kraj. Zahvaljujući HGSS-u. No, dojava je bila prava filmska: „U ponedjeljak 22.1. na dežurni telefon HGSS stanice Šibenik stigla je obavijest od centra 112 da se iz kanjona Čikole čuje lavež psa pa se sumnja da ne može samostalno izaći iz njega“.

A tko nešto zna o rijeci Čikoli, zna i koliko je to potencijalno opasan zadatak za članove Hrvatske gorske službe spašavanja. Da citiramo sveznajuću Wikipediju – „kanjon Čikole, odnosno onaj dio iza Drniša, poznat je po svojim brzacima, surovosti i strmim padinama zahvaljujući čemu je rijeka dobila svoje ime, na turskom znači voda kroz litice“.

Težak teren i odgoda akcije

No, vratimo se mi psu koji čeka spas i javlja se iz kanjona Čikole, baš nizvodno od Drniša. Kad je ekipa spasilaca krenula u spašavanje psa, pokazalo se da Wikipedia ima pravo. Evo kako nastavak akcije opisuje Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Šibenik:

„Vrlo brzo se ekipira tim od 4 spašavatelje te dolaze na desnu, drnišku stranu kanjona izvidjeti situaciju. Odlučuju se konopima spustiti u kanjon te potražiti i izvući psa. Nakon ulaska u kanjon i pretrage odustaju zbog izrazito teškog terena i skorog dolaska noći te planiraju nastavak spašavanja za sljedeći dan.“

Iz kanjona Čikole u – azil

„U utorak 23.1. tim odlučuje da će se dva spašavatelja, opremljena suhim odijelima i ostalom opremom potrebnom za spašavanje iz divljih voda, spustiti kanjonom i potražiti psa. Druga dva spašavatelja će im pružiti potporu s desne obale.

Psa uskoro nalaze iznemoglog i uplašenog na nepristupačnoj lijevoj strani te mu prilaze i sigurno prebacuju preko rijeke na desnu stranu odakle svi zajedno izlaze iz kanjona. Pas je predan u azil čime je ova akcija uspješno završena.“

A spašeni pas iz kanjona Čikole mogao bi dobiti ime – Čikola. Ili jednostavno, ali tako prikladno – Srećko. Još ako brzo pronađe dom i svoje ljude…

Foto: HGSS Šibenik

Najnovije

Naši partneri