Igra sa psima – kako se pravilno igrati?

igra podučkun 01
Podijelite objavu
Pitanje je to na koje je odgovor dala radionica održana u Opatiji, pod vodstvom licencirane trenerice Hrvatskog kinološkog saveza Sandre Rakovac. Polaznicima je ukazala na važnost kvalitetnog provođenja vremena i zajedničke aktivnosti sa psima.

U Opatiji je nedavno održana edukativno-zabavna radionica pod nazivom „Kako se pravilno igrati sa psima?“. Jer, ni svaka igra nije – pravilna igra, smatraju stručnjaci. Radionicu je, u suradnji s Festivalom Opatija, organizirao Dog Works Klub za rad sa psima, a vodila ju je predsjednica Kluba Sandra Rakovac.

Rad sa psima Sandri je veliko uživanje i zadovoljstvo. Edukaciju je započela u Hrvatskom kinološkom savezu, a nastavila u Švedskoj i Engleskoj. Kako bi bila u korak s najmodernijim metodama i novim znanstvenim istraživanjima, kontinuirano radi na svom usavršavanju u zemlji i inozemstvu te pohađa nove edukacije, seminare, summite i slično.

Važnost mentalne stimulacije

Igra sa psima djeluje kao nešto što svatko zna. No, ipak je potrebna radionica o tome kako se pravilno igrati sa psima? Što na njoj učite polaznike?

– Na radionici “Kako se pravilno igrati sa psima?” ukazala sam na važnost kvalitetnog provođenja vremena i zajedničke aktivnosti sa psima. Također i kako se krivim načinom igre mogu potaknuti nepoželjna ponašanja, kada započinjemo i završavamo igru i zašto je to bitno, kako i na koji način se pravilno igramo, što sve igrom možemo postići i važnost mentalne stimulacije.

Zbog velikog zanimanja, radionicu s ovom  tematikom ćemo ponoviti, a u planu su i nove radionice s drugim temama kao npr. za štence, o socijalizaciji i odgoju, radionica djeca i psi te druge.

Igra jača povjerenje i samopouzdanje

U čemu ljudi koji imaju pse najčešće griješe kod igranja sa svojim ljubimcima?

– Jedna od najčešćih pogrešaka kod igranja sa psima je intenzivno istrčavanje, najčešće dugotrajnim bacanjem loptice. To onda  rezultira previše uzbuđenim i nervoznim psima.

Igra je sastavni dio naših života, a djeca, primjerice, kroz igru uče, stvaraju bliskost, uživaju, opuštaju se razvijaju sposobnosti… Je li tako i sa psima?

– Kroz igru jačamo i poboljšavamo međusobni odnos i povjerenje, jačamo samopouzdanje psa. Kroz igru psi uče i opuštaju se, igrom ih nagrađujemo.

Otkrijte nam neku jednostavnu igru koju možemo i kod kuće igrati?

– Najjednostavnija igra za koju imate sve potrebno je skrivanje nagradica ili igračke u kući. Time potičemo psa da traži, zabavlja se i na kraju bude nagrađen. Započinje se jednostavnim skrivanjem ili čak možemo pokazati psu mjesto gdje ćemo sakriti, a kasnije dižemo igru na viši stupanj i postupno mu otežavamo nalaženje.

I psi su naši učitelji

Recite nam malo više o Dog Works Klubu za rad sa psima, čija ste predsjednica.

– Iza mene je dugogodišnji rad sa psima kroz hobi, treninge i edukacije skrbnika, koji sam provodila u našem širem okruženju te kao voditelj podružnice hrvatske Udruge sportske radne kinologije RS Hundesport, a vodila sam školovanja i pripreme za ispite na terenu kolege koji ima uzgajivačnicu njemačkih ovčara  Emenata  u Lipi. Zatim sam odlučila napraviti korak više i, sa svojim kolegicama Dijanom Nikšić i nažalost pokojnom Karmen Margan, u Opatiji osnovala Klub za rad sa psima Dog Works.

Klub za rad sa psima Dog Works promiče odgovornu brigu za pse i okoliš, te pruža mogućnost edukacije svim vlasnicima i skrbnicima pasa. Provodimo školovanja  u malim grupama i individualnu obuku, a za neke potrebe i obuku kod kuće. Više o našem radu može se pogledati na službenoj web stranici.

Kad bismo okrenuli priču pa ulogu učitelja dali našim psima, što biste rekli – što mi to od njih učimo?

– Psi su me naučili uživanju u sadašnjem trenutku, veseliti se malim stvarima kao što je šetnja ili miris mora, cvijeća, drveća i uživanju u igri, naročito u igri sa psima.

Foto: Podučkun.net

Najnovije

Naši partneri