Handler Juraj Sokolić: Kako sam postao vodič pasa

handler-u-Orlandu-kratkodlaki terijer
Podijelite objavu
Handler je vodič psa ili pasa, odnosno osoba koja pokazuje pse, u radnom ili izložbenom ringu. Više smo o tom zanimljivom poslu doznali od riječkog svjetski poznatog handlera Jurja Sokolića.

Juraj Sokolić iz Rijeke bavi se poslom koji je i mnogima ljubiteljima pasa nepoznanica. Juraj je, naime, handler pasa. Pojednostavljeno rečeno, handler je osoba koja na izložbama i natjecanjima predstavlja psa sucima i prikazuje ga na najbolji mogući način i stoga je njegova uloga iznimno važna.

No, mi smo odlučili saznati nešto više o handlerima pa samo “ulovili” Jurja između Švicarske i SAD-a i postavili mu nekoliko pitanja, kako bi nam pojasnio što je to handler, što je točno njegov posao, koji su mu zadaci, koliko je to zahtjevno, kako se postaje handler…

Juraj je najbolja osoba za to, poznat je u europskim, ali i svjetskim razmjerima, stekao je ugled u svojoj struci, a „njegovi“ psi osvojili su niz nagrada i priznanja.

Handler ima odgovornost za psa

Za početak ukratko – tko je handler, koja znanja mora posjedovati…

– U kinološkom svijetu, handler je vodič psa ili pasa, odnosno osoba koja pokazuje pse, u radnom ili izložbenom ringu.  Mi ćemo se ovdje fokusirati na ovaj izložbeni dio. To je osoba koja ne samo da izlaže i izvodi pse, već i osoba koja se za te pse brine (koja ih šeta, hrani, češlja, kupa, voli, mazi i pazi).

Na handleru je velika odgovornost za cjelokupnu dobrobit tog psa, odnosno tih pasa.

Tatinim stopama

Bavite se handlingom već 17 godina i među najboljim ste handlerima na svijetu. Kako ste uopće ušli u taj javnosti malo poznat svijet?

– Izlagati pse počeo sam s 12 godina. U svijet kinologije i ljubavi prema psima uveo me moj pokojni otac, Marko Sokolić, koji je bio uzgajivač hrvatskih ovčara. Prvo je to izlaganje bilo amatersko. S godinama, počeo sam sudjelovati na natjecanjima mladih vodiča (junior handling) gdje sam postizao odlične rezultate.

Kroz ta svoja natjecanja, nekako sam se najviše interesirao za terijere te sam krajem svojih tinejdžerskih dana shvatio da volim terijere i da se želim samo njima baviti. Ta moja želja za usavršavanjem me odvela do SAD-a, gdje sam učio od jednog od najboljih terijeraša tog vremena na svijetu, Billa McFaddena.

1 izložba, 7 svjetskih prvaka

Bili ste i na nedavno održanoj Svjetskoj izložbi pasa u Ženevi. S kojim psom, kako je prošlo?

– Tako je, sudjelovao sam na Svjetskoj izložbi pasa u Ženevi i vratio se doma sa 7 svjetskih prvaka u četiri različite pasmine.

Nabrajati sve pse bilo bi previše, pa ću istaknuti jednog mladog lakeland terijera koji je ostvario, za svoju dob, izvanredan rezultat. Ime psa je Nordlicht von den Schoenen Bergen i on je postao mladi svjetski prvak te prvak pasmine, bio je treći najljepši mladi pas izložbe te treći najljepši pas u terijer grupi.

Specijaliziran za terijere

Kažu da handler ima zadaću poboljšavati genetske predispozicije kako bi dobio ono najbolje od psa i kako bi pas najbolje izgledao. Kako to uspijevate?

– Genetske predispozicije može poboljšati samo dobar uzgoj. Ono što handler može napraviti sa svojim vještinama, jest pokazati i prikazati psa u njegovom najboljem svjetlu. Na natjecanjima kao što su izložbe pasa, psi se ocjenjuju prema izgledu, odnosno koliko su oni blizu nekom propisanom idealu pasmine.

Handlerova zadaća je, prije svega, da jako dobro poznaje pasminu koju izlaže, da dobro poznaje anatomiju pasmine koju izlaže te da zna sve vrline i sve mane psa kojeg trenutno ima na povodniku. Naravno, vrline treba istaknuti, a mane sakriti 😊

Kroz moje ruke su prošle, bez pretjerivanja, stotine pasa, tako da mi više nije teško niti problem prezentirati svoje pse u najboljem svjetlu. Također, postoje handleri koji izlažu sve pasmine pasa. No, ja sam se nekako usko specijalizirao za terijere (i to većinom visokonoge terijere – oštrodlaki i kratkodlaki foksterijer, lakeland terijer i welsh terijer).

Handler je i groomer

Ovog proljeća ostvarili ste velik uspjeh na britanskom Cruftsu, najvećem psećem spektaklu. Ženka oštrodlakog foksterijera Blanca, u konkurenciji od 2.195 terijera ponijela je titulu najljepšega, a Vi ste joj handler. Kako izgledaju pripreme za velika natjecanja, koliko traju?

– Pripreme za velika natjecanja traju po par mjeseci, ovisno o tome u kakvoj je pas kondiciji. Ja ne izlažem samo pse, već ih i groomam, odnosno brinem se i o njihovoj dlaci. Da se jednog psa, kao što je Blanca (oštrodlaki foksterijer) dovede u izložbenu kondiciju, potrebno je između četiri i pet mjeseci.

Osim što se pazilo kako Blanca jede i koliko šeće i vježba, puno puno vremena je otišlo na pripremu njezine dlake. Njezine noge i brada su se kupale svaka tri dana i kasnije tretirale s posebnim regeneratorima. Dlaka na tijelu se „protrimavala“ svakih 5 do 6 dana. Tjedan dana pred samu izložbu, Blanca je svaki dan bila na uređivanju najmanje 30 minuta.

Terijeraši znaju što znači terijer s dobrom dlakom i kad izvedete dobro potrimanog i uređenog psa u ring, to se cijeni.

Figaro, Nord, Chilli i Juraj lete u Ameriku

O koliko pasa brine handler i kako se postaje handler nekom psu?

– Ovisi koje pasmine imate. Neke pasmine pasa ne zahtijevaju veliku brigu, a neke da. Pasmine kojima sam ja okružen zahtijevaju veliku brigu oko dlake. Trimanje i trimanje i trimanje…

Nekom psu postajete handler tako da vlasnici ili uzgajivači žele da baš ta osoba izlaže tog psa. Više-manje to tako funkcionira. 

Kojim ste psima sada handler?

– Trenutno imam tri psa s kojima se spremam za Ameriku. Putujemo početkom listopada na Montgomery, SAD. To je u svijetu najprestižnija izložba za terijer pasmine. Vodim jednog mužjaka oštrodlakog foksterijera (Figaro), mužjaka lakeland terijera (Nord – mladi svjetski prvak) te jednu ženku welsh terijera (Chilli).

I da naglasim, na toj je izložbi prošle godine Blanca bila najljepši pas pasmine.

Foto: privatni album Jurja Sokolića

Najnovije

Naši partneri