Genetska putovnica u borbi protiv pseće kakice

genetska putovnica 00
Podijelite objavu
Genetska putovnica za pse novost je koju uvodi francuski grad Béziers, kako bi stao na kraj nesavjesnim vlasnicima koji ne skupljaju izmet za svojim ljubimcima. Gradska vlast sada će ih pronaći DNK analizom.

U gradu Béziersu na jugu Francuske odzvonilo je nesavjesnim vlasnicima koji ne skupljaju izmet za svojim ljubimcima. Gradska vlast sada će ih pronaći DNK analizom, a svakom će se psu morati izraditi genetska putovnica.

To je, naime, dvogodišnji eksperiment kojim bi se vlasnici i njihovi psi pratili, a zatim i kažnjavali ako vlasnici ne počiste za svojim ljubimcima. Gradski oci nadaju se da će na taj način prisiliti vlasnike da čiste za svojim psima te da će im gradske ulice ostati čiste. Barem što se pseće kakice tiče.

DNK i genetska putovnica

Kako navodi The Guardian, vlasnici pasa u Béziersu morat će doći na izradu genetske putovnice za njihove četveronožne ljubimce. Uzorkovat će se slina pasa pa će se pseća kakica moći povezati s određenim životinjama.

Uzorak sline bit će genetski testiran i izdat će se genetska putovnica. Oni čiji pas ne bude imao genetsku putovnicu, bit će kažnjeni s 38 eura (32,60 funti).

Pseća kakica koja bude pronađena na pločniku ili cesti u gradu, bit će prikupljena i testirana, a informacije će se slati policiji. Organi reda će pregledati registre kućnih ljubimaca i povezati ih s vlasnikom. Nakon početnog razdoblja od tri mjeseca, kazna za nečišćenje za psom iznosi do 122 eura.

genetska putovnica 02

Kazniti ljude kako bi se ponašali ispravno

– Moramo kažnjavati kako bismo natjerali ljude da se ponašaju bolje, rekao je za radio France lokalni gradonačelnik Robert Ménard, bivši novinar i suosnivač Reportera bez granica, koji dodaje da je stanovnicima i posjetiteljima dosta fekalija na gradskim pločnicima.

Gradonačelnik je za spomenuti francuski radio rekao da više ne može podnijeti ovaj nered. „Moramo kazniti ljude kako bi se ponašali ispravno“, ponovio je.

I nas baš zanima hoće li genetska putovnica i DNK analiza pomoći ili će nesavjesni ostati nesavjesni, a stanovnici Béziersa će i dalje skakutati oko pseće kakice na ulicama.

Foto: Unsplash

Najnovije

Naši partneri