Basenji je afrički pas koji jodla

basenji 02 - pixabay
Podijelite objavu
Da, pasmina basenji potječe iz Afrike, ali njegovo glasanje puno je bliže onome po čemu su poznati alpski krajevi – jodlanju.

Ne laje, nego jodla. Tako kažu o ovom afričkom psu, jednoj od najstarijih pasmina. Basenji, ili kongo terijer kako ga još zovu, vjerojatno je najpoznatiji po tom svom neobičnom glasanju. To njihovo glasovno izražavanje zaista je najsličnije onome po čemu su poznati alpski krajevi – jodlanju.

Dakle, tradicionalno dobro staro pseće lajanje njega ni malo ne zanima 😉

Energični i neovisni basenji

Ako se pitate otkud pasmini naziv, on navodno na pigmejskom znači „mala divlja stvar iz grma“.

Basenji potječe iz srednje Afrike, kažu iz regije koja obuhvaća Sudan, Kongo i Ruandu. Smatra se da je to zaista jedna od najstarijih pasmina, a fosilni ostaci slični basenjima pronađeni su u Egiptu i navodno datiraju iz 3000. pr. Kr.

Ova je pasmina poznata po svojoj neovisnosti i samostalnosti. Imaju tendenciju ponašati se poput mačaka, često se dugo čiste i ponašaju vrlo nezavisno. Malo se linjaju i gotovo da i nemaju pseći miris.

Basenji, južnjak koji ne voli kišu

Energični su, izdržljivi, aktivni, agilni, znatiželjni i vrlo inteligentni. Često imaju razvijen lovni nagon pa je važno naučiti ih odazivu. No, vole biti uz svoje ljude i ne vole baš biti sami (hm, koji pas voli 🤔), a obično su dosta suzdržani prema strancima.

Snalažljivi su i spretni, ali upravo zbog svih tih osobina rijetko su baš uvijek poslušni, a posebno treba paziti ne bijeg. Jer kažu poznavatelji pasmine da su za to pravi stručnjaci.

Kao pravi predstavnik najtoplijeg kontinenta, voli toplinu i uživanje na suncu, a nikako ne voli – kišu.

Pas jedinstvenih karakteristika

Često nailazimo na tekstove poput – Ovo su najinteligentniji psi. Ili, pak, upravo suprotno. E pa, prema autoru knjige “Inteligencija pasa“, Stanleyju Corenu, profesoru i kinološkom stručnjaku, psi se mogu rangirati od najpametnijih do najglupljih. A svi znamo da je naš pas – najpametniji pas ☺️

Tako on kaže da su najniži stupanj radne i poslušne inteligencije i razumijevanja novih naredbi, uz afganistanskog hrta, buldoga i chow-chowa, zabilježili i basenjiji. Naravno da se vlasnici ovih pasmina sasvim sigurno neće složiti pa ovo objavljujemo tek kao zanimljivost, a ne činjenicu u kamenu uklesanu.

Jodlaj ako si sretan

Basenji je pas srednje veličine. Izgleda vrlo graciozno i mišićav je. Ima karakterističan izgled s naboranim čelom, uspravnim ušima i savijenim repom. Jednom riječju – pamtljiv.

Imati ovog samostalnog psa s jakom osobnošću je, baš kao imati i bilo kojeg drugog psa – pravi užitak i ljubav! Njegove jedinstvene karakteristike sigurno mogu njegovim ljudima biti izazov, ali istodobno su i fascinantne i posebne.

A budući da su ih voljele kraljica majka Rumunjske Helen i bivša Kraljica Nizozemske Juliana, u visokom ste aristokratskom društvu 😉

Naravno, kao i uvijek prije nabavke psa, važno je istražiti i razumjeti specifičnosti pasmine. Tako ćete osigurati da pas odgovara vašem životnom stilu i načinu života i moći ćete mu pružiti odgovarajuću njegu i pažnju. I ljubav!

A on će vam sve to vratiti jodlajući od sreće🎶!

Foto: Pixabay, Pikwizard

Najnovije

Naši partneri