Ana, Kota i Ipsilon – trenerica pasa i ljudi, najveća ljubav i zabavljač

ana odak 04
Podijelite objavu
Ana Odak: Često zaboravimo nagraditi ono što nam se sviđa, ali gotovo nikad ne zaboravimo ići prekoriti ono što nam se ne sviđa. To je ključna stvar koju se trudim promijeniti kod ljudi!

Kota i Ipsilon su dva border collija. Oboje su došli iz Belgije, a njihova osoba je po svakoga od njih putovala osobno. Kota će uskoro 14 godina, a Ipsilon je navršio 6 godina. Ana Odak je njihova osoba. Ana je profesorica fizike.

– No, posao sam kreirala u smjeru u kojem me vuklo srce i bavim se treningom pasa, točnije ljudi. Trudim se ljudima omogućiti što kvalitetniji suživot s njihovim odabranim ljubimcima.

Kota je moja ljubav najveća, a Ipsilon je naš cirkusant i zabavljač. Oboje vole vodu, lopte, trening, vrijeme provedeno sa mnom. Ipsilonova najdraža stvar je frizbi, a Kotina je sir, priča nam Ana.

Kako izabrati psa?

Kažete da je bitno kako biramo pse i što zapravo želimo od pasa kad ih odlučimo nabaviti?

– Apsolutno. Ako želim više biti doma, neću nabaviti jako aktivnog psa. Ako ne želim ići sa psom u salon svaki mjesec, onda biram pasminu jednostavnu za održavanje dlake.

Moram misliti o više stvari, a ne samo o izgledu kad biram psa.

Za početak:

  • koliki će taj pas biti
  • koliko se kreće
  • imam li ga vremena trenirati
  • što želim od njega
  • koliko ću boraviti vani
  • kakav je taj pas s vrućinama i zimama
  • koliko jede, ima li bolesti
  • koliko novaca imam za troškove veterinara

Ana i menadžeriranja pasa

Ana, kažete da trebamo znati menadžirati kad imamo psa. Što to znači?

– To znači “jednostavnim rječnikom” da si trebamo znati olakšati stvari. Pa tako ne dizati glas i koriti psa ako je pojeo cipelu dok je bio sam doma. Umjesto toga – pospremiti cipele u ormar. Ili, ako želimo da se pas ne penje na drugi kat kuće, privremeno instalirati mala vrata, kako bi pas ostao tamo gdje želimo.

Na Facebooku objavljujete #vlogsrijedom. O čemu educirate gledatelje, koje teme birate i kako?

– Vlogsrijedom je spontana ideja, za vrijeme jedne od vožnji autom. U autu provodim puno vremena, pa mi je to teren na kojem donosim najluđe odluke.

Iskreno, educiram ljude o onome što je aktualno u mom tjednu, nekad je to nešto što čujem u parku, nekad pitanje na nekom individualnom satu, a nekad ideja koja mi dođe dok peglam…

Ana radi treninge, a ne dresuru

Radite sa psima razne treninge. Zovete ih treninzima, a ne dresurom, zar ne? Što bi svatko trebao naučiti svog psa?

– Dresura je naziv koji se trudimo ne koristiti, podrazumijeva silu. Za silom nema potrebe, pas je izuzetno inteligentno biće i voljom, trudom i planom, možemo doći do rezultata.

Svaki pas, kada bi znao kako se zove, bilo bi fantastično. Bolje da prvo zna kako se zove, nego da misli da se zove “NE”.

Često zaboravimo nagraditi ono što nam se sviđa, ali gotovo nikad ne zaboravimo ići prekoriti ono što nam se ne sviđa. To je ključna stvar koju se trudim promijeniti kod ljudi!

Znamo li pročitati govor tijela pasa?

Govor tijela pasa je poput čitanja knjige. No, svi znamo čitati, ali ne razumijemo svi pročitano, zar ne?

– Točno. Čitati je jedno, razumjeti drugo.

Ali ako čitam jako puno puta istu rečenicu, pa pitam, pogledam film, opet pitam, opet pogledam film… Lampica će se upaliti.

Nije svako mahanje repom isto, kao što ni svaki lavež ne znači isto. Moramo gledati uvijek širu sliku, kao da gledamo cijelu sliku puzzli, a ne samo jednu.

Što biste poručili svima nama koji imamo pse?

– Kada ti po rasporedu dođe vrijeme za psa, onda ga PROVEDI SA PSOM.

Svaka prisutnost u tom vremenu, stvara odnos.

Ako je odnos obostran, zabavan, pun povjerenja, onda možemo reći da je ispred nas predivno prijateljstvo ❤️

Foto: privatni album Ane Odak & Pet Almighty Photography

Najnovije

Naši partneri