5 činjenica o psima koje možda niste znali

5 činjenica o psima
Podijelite objavu
Jeste li znali da psi mogu prepoznati preko 150 riječi? Doznajte 5 činjenica o psima koje su vam možda promaknule ili ste na njih zaboravili.

Ako ste i vi ludi za psima možda su vam promakle neki fascinantni podaci o njima. Pročitajte 5 činjenica o psima koje možda niste znali.

01 Psi mogu prepoznati preko 150 riječi. Prema studiji objavljenoj u časopisu Science, pseći mozgovi obrađuju riječi na sličan način kao i ljudski. Na primjer, kad svom psu kažete “Bravo”, njegova lijeva i desna strana mozga rade zajedno kako bi pronašle značenje te riječi. Jedna strana se fokusira na samu riječ, dok druga na emociju, odnosno na to kako izgovarate riječ ili naredbu. Centar za nagrađivanje aktivira se samo onda kad obje strane mozga prepoznaju riječ za pohvalu.

02 Kad se štene okoti, ono ništa ne vidi i ne čuje. Dakle, potpuno je slijepo i gluho. Potrebno je i do dva tjedna da štene uopće može otvoriti oči. Psi se rađaju i bez zuba. Prvo osjetilo koje štene osjeti je osjetilo dodira. Stoga, kada uzmete štene, budite vrlo nježni s njim.

03 Thomas Jefferson, jedan od utemeljitelja Sjedinjenih Američkih Država i treći predsjednik, donio je prvi zakon o licenciranju pasa. Pogađate li zbog čega? Njegove ovce često su bile na meti pasa i mnoge su ubili. S obzirom na to da je želio pronaći vlasnike pasa koji su mu ubili ovce i tražiti od njih odštetu, donio je zakon o pisma.

04 Prema istraživanju koje je 2016. provela bolnica za kućne ljubimce Banfield u Velikoj Britaniji, čak 82 posto zaposlenika osjeća se lojalnije prema tvrtki koja ima pet-friendly politiku. Također, 88 njih vjeruje u to da kućni ljubimac na poslu poboljšava moral, a 86 posto zaposlenika kaže da ljubimac na poslu smanjuje stres. Postoje i znanstveni dokazi koji podupiru tvrdnju da je u blizini kućni ljubimac na poslu može smanjiti stres i povećati sreću. Međutim, samo 8 posto od poslodavci u SAD-u i Velikoj Britaniji dopuštaju svojim zaposlenicima da dovedu svog kućnog ljubimca na raditi.

05 Postoje arheološki dokazi da smo pripitomili pse još prije 33.000 godina. To se uglavnom temelji na genetskim dokazima: skraćene njuške i proširenje zuba. Bez obzira na to je li ova godina potpuno točna, nedvojbeno je da su psi čovjekovi najbolji prijatelji već dugo vremena!

Volim pse u ovoj svojoj objavio odbrao je 5 činjenica o psima koje možda vi niste znali.

Najnovije

Naši partneri